Fransa Meclisi Yukarı Karabağ'ı tanıdı

Fransa Ulusal Meclisi, ezici bir çoğunlukla Yukarı Karabağ'ı tanıdı. Karar bağlayıcı değil. Hükümet, Karabağ'ı tanımaya henüz yanaşmıyor.

Sağcı grup Cumhuriyetçiler (LR) tarafından sunulan ve bağlayıcı olmayan karar tasarısı, 3 oya karşı 188 oyla kabul edildi. 16 vekil de oylamaya katılmadı.

Kabul edilen karar, özellikle "Yukarı Karabağ'ı tanınması ve bir barış sürecinin hayata geçirilmesini" istiyor.

Fransa Senatosu da 25 Kasım günü Yukarı Karabağ'ı tanıyan bir karar almıştı.

DRIAN'A GÖRE ERMENİLER TALEP ETMİYOR!

Ancak Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, tanıma talebini "paylaşmadığını" belirerek, "Ermeni dostlarımızın kendisi de bunu talep etmiyor" iddiasında bulundu.

Drian, böyle bir kararın Fransa'nın Minsk grubundan dışlanması anlamına geleceğini belirtirken, "Arabulucu rolümüzün reddi olacaktır" dedi. Yukarı Karabağ sorununun çözümü iddiasıyla kurulan Minsk grubunda Fransa, ABD ve Rusya yer alıyor.

6-9 Aralık tarihlerinde Yukarı Karabağ'a ziyarette bulunacak olan sosyalist vekil Olivier Faure, "Rusya çatısı altında yapılan ateşkes anlaşmasından sonra kalıcı bir çözüm olacağına inanmıyoruz" dedi.

Daha önce 1988'den 1994'e kadar büyük bir savaşa konu olan Yukarı Karabağ, bu sonbaharda da Türkiye desteğindeki Azerbaycan'ın operasyonu ile yeniden çatışmalarla sarsıldı. Altı haftada binlerce kişi hayatını kaybetti, Azerbaycan bölgenin bir kısmını işgal etti.

9 Kasım'da Kremlin'in baskısıyla Ermenistan'ın bir çok kasabayı teslim etmek zorunda kaldığı bir ateşkes anlaşması imzalandı.