HPG: Botan şehitlerini saygıyla anıyoruz

Botan’da 2017 yılında şehit düşen 6 gerillayı saygıyla anan HPG, “Binlerce kahramanlık öyküsüne şahitlik eden Botan dağları, 29 Temmuz 2017 günü Tehtereş alanında yiğit yoldaşlarımızın direnişine tanıklık etmiştir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Botan’da 2017 yılında şehit düşen 6 gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı.

HPG açıklamasında şunlar belirtildi:

“29 Temmuz 2017 tarihinde işgalci Türk ordusu Wan’ın Şax ilçesine bağlı Tehtereş alanına yönelik kapsamlı bir operasyon gerçekleştirmiş ve burada bulunan güçlerimiz ile işgalci ordu arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan bu çatışmalarda Toprak, Serhat, Serdar, Ali Çiçek, Botan ve Şoreş yoldaşlarımız, işgalcilere karşı kahramanca savaşarak şehadete ulaşmışlardır. Mücadeleleri kadar şehadetleriyle de halkımıza ve biz yoldaşlarına büyük moral kaynağı olan bu değerli yoldaşlarımızı şehadet yıl dönümlerinde saygıyla anıyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Toprak Gever
Adı Soyadı: Baran Şahinoğlu
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Perîzat – Mahmut
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Temmuz 2017 / Botan

 

Kod Adı: Serhat Colemêrg
Adı Soyadı: Habip Pala
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Zulfî – Haci
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Temmuz 2017 / Botan

 

Kod Adı: Serdar Cudî
Adı Soyadı: Şerif Akdoğan
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Fadile – Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Temmuz 2017 / Botan

 

Kod Adı: Ali Çiçek Hezex
Adı Soyadı: Zeki Şaman
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Havvahan – Tevfik
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Temmuz 2017 / Botan

 

Kod Adı: Botan Xerzan
Adı Soyadı: Kajîn Güneri
Doğum Yeri: Sêrt
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Temmuz 2017 / Botan

 

 

Kod Adı: Şoreş Xinis
Adı Soyadı: Orhan Kanar
Doğum Yeri: Erzirom
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Temmuz 2017 / Botan

 

TOPRAK GEVER

Toprak Gever yoldaşımız, yurtseverliği ile bilinen serhildan kenti Gever’de dünyaya gelmiştir. Yurtsever bir aile ortamında, mensubu olduğu Pinyanîş aşiretinin toplumsal kültürü ile büyümüş, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni çocukluktan itibaren tanımıştır. Gençlik döneminde arayışlara girmiş, Apocu felsefe ve Önder APO gerçekliği ile tanışmış ve şahit olduğu PKK’nin insanı büyüten yoldaşlığından etkilenerek gerilla saflarına katılma kararı almıştır.  Büyük bir aşk ve tutkuyla geldiği özgür dağlarda Xakurkê’den Kandil’e, Zap’tan Avaşîn’e kadar soluksuz bir gerillacılık yapmıştır. Toprak yoldaşımız kararlı Apocu bir militan olarak ideolojide derinleşmiş, Kadın Özgürlük Çizgisi’nde yetkinleşmiştir. Gençlik dinamizmi ile dopdolu kişiliği, sıcakkanlılığı ve güler yüzlü yoldaşlığıyla tüm arkadaşlarının sevgisini kazanmıştır. Apocu çizgide kararlaşmış özgür Kürt kadınının sonsuz gelişebileceğine inanan Toprak yoldaşımız doktorluk görevini üstlenmiştir. Büyük bir azim, istek ve çaba sonucu birçok ayrı sağlık branşında kendisini yetkinleştiren bir doktor olmuştur. Birçok yoldaşının yarasını sarmış, tedavisini gerçekleştirmiş, samimi yoldaşlığı ile her anlamda destek olmuştur. Bu alanda büyük emekler verdikten sonra hem bir doktor gerilla hem de bir komutan olma iddiası ile askeri akademilerde eğitimler görüp, yoğunlaşmasını daha da yetkin hale getirmiş ve sürekli hayali olan Bakur’da gerillacılık yapmak istemiştir. Bu temelde 2015 yılında yüzünü Botan’a dönmüştür. Büyük istek ve kararlılıkla gittiği Botan alanında Bakur gerillacılığına erkenden adapte olmuş, hızla pratikleşmiştir. Botan alanında da birçok yoldaşını tedavi etmiş, hem komutanlık hem de doktorluk görevini layıkıyla yerine getirmiştir. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında faşist Türk devletinin geliştirdiği saldırılara daha etkili cevap olabilmek için fedai komutanlarımız Zilan, Êrîş ve Andokların çizgisinde fedai eylem yapmanın istem ve dayatması içerisinde olmuştur. Büyük bir fedai ruhla görevini yürüttüğü sırada 29 Temmuz 2017 yılında Beytüşşebap bölgesine bağlı Tehtereş alanında gerçekleşen bombardıman sonucunda şehadete ulaşmıştır.

SERHAT COLEMÊRG

Serhat Colemêrg yoldaşımız Colemêrg’in yurtsever bir köyünde dünyaya gelmiştir. Soykırımcı TC devletinin Kürt köylerini yakma politikası sonucu Serhat yoldaşımızın da köyü yakılmış, bu nedenle daha çocukken Colemêrg’e göç etmek zorunda kalmışlardır. TC devletinin soykırımcı asimilasyoncu karakterini, gördüğü zulümden ve yatılı okullardaki eğitimlerinden bilince çıkaran Serhat yoldaşımız arayış içerisine girmiştir. İçerisine girdiği arayışlar sonucunda önce gençlik çalışmalarına aktif bir şekilde katılmış, daha sonra da bunu kendisi için yeterli görmeyerek Kürdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılma kararı almıştır. Bu temelde 2012 yılında Botan’ın Kato Marînos alanında gerillaya katılmıştır. Bakur gerillacılığına erkenden uyum sağlamış, hiçbir imkansızlığı ve zorluğu kendisi önünde engel olarak görmemiştir. Yoğun pratik içerisinde kendisini hem eğitmiş hem de pratikten çıkardığı tecrübeler temelinde yetkinleştirmiştir. Marinos, Besta, Kato Xelîla ve Kato Jîrka alanlarında dur durak bilmeden heyecanla faaliyet yürütmüştür. Her yoldaşında derin bir iz bırakmış, fedakar ve emekçi kişiliği ile tanınmıştır. Birimlerden hareketli takımlara, üslenme çalışmasından kuryeliğe, yoldaşlarını eğitmekten komutanlığa kadar kendisine verilen her görevi başarıyla yerine getirmiştir. İşgalci Türk ordusunun 2017 yılında Katolar’da geliştirmek istediği işgal operasyonuna darbe vurmanın arayışı içerisindeyken yoldaşları ile birlikte şehadete ulaşmıştır.

SERDAR CUDİ

Serdar Cudi yoldaşımız Colemêrg’de dünyaya gelmiştir. Yurtsever bir yörede büyümüş, PKK’lileri tanıdıktan sonra kalkıp oturuşlarından, konuşmalarından, aralarındaki yoldaşlık ilişkisinden ve yaşam tarzlarından oldukça etkilenmiştir. Bu etkilenme sonucunda bir arayış içerisine girmiş ve gerilla saflarına katılma kararı almıştır. 2013 yılında gerillaya katılarak Zap ve Cîlo alanlarında gerillacılık yapmıştır. Vahşi DAİŞ faşizmi Şengal’e saldırarak Êzîdî halkımızı soykırımdan geçirmek istediği vakit, Serdar yoldaşımız da fedai bir şekilde yüzünü Şengal’e vererek Êzîdî halkımızın hawarına koşan yiğitlerden olmuştur. Şengal’de birçok eyleme fedaice katılmış, yaralanmış ama asla pes etmeden tarihi rolünü oynamıştır.  PKK’de yoldaşın yoldaşı yüceltmesi ve kendini feda etmesi gerçeğinden her daim etkilenmiş, yürüyüşünü bu hakikat temelinde örgütlemenin çabası içerisinde olmuştur. Kürdistan dağlarına büyük bir aşkla bağlanan Serdar yoldaşımız Şengal’deki tarihi görevini yerine getirdikten sonra yüzünü Bakurê Kurdistan dağlarına dönmüştür. Botan alanına geçen Serdar yoldaşımız burada Bakur gerillacılığına erkenden uyum sağlamış, aktif bir katılımın sahibi olmuş, bir komutan olarak hareketli timlerdeki yerini almıştır.

ALİ ÇİÇEK

Ali Çiçek yoldaşımız Hezex ilçesinin yurtsever köylerinden olan Bafê’de dünyaya gelmiştir. Yurtsever aile ve köy ortamında, toplumsal değerlere bağlı ve özlü bir yurtseverlik ile yetişmiştir. Hem bölgedeki gerillaların hem de köyünden katılmış olan birçok gerillanın kahramanlık öykülerini dinleyerek büyümüştür. Genç yaşında mücadele etmenin yollarını aramış ve bu temelde gençlik faaliyetlerine katılmıştır. TC ve DAİŞ ortaklığı ile Kobanê’de Kürt halkına yönelik soykırım saldırısı başlatıldığında, vicdanının sesini dinlemiş ve daha etkili mücadele etmesi gerektiğine inanmıştır. Bu temelde Kobanê savaşı sürecinde gerilla saflarına katılmıştır. Bilinçli ve ideolojik bir katılım yapan yoldaşımız, 14 Temmuz Zindan Direnişi’nin öncü kadrolarından ve partimiz PKK’nin Kızıl Yıldızı olan Ali Çiçek yoldaşımızın adını almıştır. İlk gerilla pratiğine Botan’ın Gabar bölgesinde başlayan Ali Çiçek yoldaş daha sonra Medya Savunma Alanları’na geçmiştir. PKK’deki yoldaşlık ilişkilerine ve Kürt kadının PKK ile yaşadığı özgürlük düzeyine, savaşçılığına ve yüceleşmesine yakından tanıklık eden Ali Çiçek yoldaş derinden etkilenmiştir. Gençlik dinamizmi ve yüksek cesaretiyle kendisini hem ideolojik hem de askeri olarak eğitmiştir. Fazla konuşmayan, ancak konuştuğunda da bir bilgenin dilinden dökülen en anlamlı ve derin sözleri söyleyen bir yoldaşımızdı. 2015 yılında yeniden Botan alanına gelen Ali Çiçek yoldaşımız, burada hem doğduğu topraklara yeniden dönmenin heyecanını yaşamış, hem de işgalci düşmana Bakurê Kurdistan’da en etkili darbeleri vurma şansına kavuşmuştur. Besta’dan Kato Jîrka’ya, oradan da Kato Xelîla’ya birçok yerde pratik faaliyetler yürütmüştür. Özellikle 2015 ve 2016 yılında geliştirilen eylemlere etkili bir şekilde katılarak düşmana ağır darbeler vurmuştur. Erkenden tecrübe kazanan ve gelişen ismine yaraşır bir komutan olmuştur. 29 Temmuz günü 2017 günü gerçekleşen bombardımanlarda yaralanmış, ancak saatlerce düşmanla çatışmıştır. Bir gün bir gece boyunca Tehtereş alanından Deriyê Beqê alanına kadar yaralı halde düşmanla çatışa çatışa tek başına ilerlemiştir. Ali Çiçek yoldaşımız eşine ender rastlanılacak emsalsiz bir kararlılık, çelikten irade, yüksek cesaret ve azim ile kahramanca çatışarak Botan’ın efsane yaratan yiğit komutanlarından biri olarak şehadete ulaşmıştır.

BOTAN XERZAN

Botan Xerzan yoldaşımız Sêrt’in Baykan ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Bêdlis’de büyüyen Botan yoldaşımız yaşadığı sistem gerçekliği içinde çelişkiler yaşamış ve arayışlara girmiştir. Gençlik hareketine katılarak faaliyetlerde bulunmuştur. Teyzesinin kızı olan Şehit Dîlan Xerzan yoldaşımızın şehadete ulaşması ve DAİŞ faşizminin Şengal’deki Êzîdî halkımıza soykırım saldırısını gerçekleştirmesi Botan yoldaşımızda ulusal yurtseverlik duyguları temelinde Şengal Direniş Birlikleri’ne katılma kararına yol açmıştır. Şengal’de ilk mücadele pratiğine başlayan Botan yoldaşımız burada birçok eyleme katılmış, Êzîdî halkımızın ve Şengal’in özgürleştirilmesi hamlelerinde rol oynamıştır. 2015 – 2016 kışında TC faşizminin Bakurê Kurdistan’daki Özyönetim Direnişleri’ne vahşice saldırması karşısında büyük istek, kararlılık ve intikam alma amacıyla Bakurê Kurdistan’ın Botan alanına geçmiştir. Şengal’de edinmiş olduğu tecrübeyi erkenden Botan dağları ile buluşturmuş, adapte olmuştur. Hareketli timlerde yer alarak işgalci TC faşizmine darbe vurmanın peşinde koşmuştur. Görevi başında iken 29 Temmuz günü gerçekleşen bombardımanlar sonucunda yoldaşlarıyla beraber şehadete ulaşmıştır.

ŞOREŞ XINIS

Şoreş Xinis yoldaşımız Erzirom’un Xinis ilçesinde, yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Yurtseverlik duyguları ile büyüyen Şoreş yoldaşımız maddi sorunlardan kaynaklı Türkiye metropollerine çalışmak üzere gitmiştir. Burada emek olgusu ve sistemin Kürtlere nasıl baktığını daha derinden öğrenen Şoreş yoldaşımız derin çelişkiler yaşamıştır. Gençlik hareketini ve Apocu felsefeyi burada tanıyan Şoreş yoldaşımız faaliyetlerde bulunmuş, gücünün yettiği kadar mücadele etmiştir. Amcacı olan Şoreş Xinis yoldaşımız Kobanê Direnişi’nde şehadete ulaşınca Şoreş yoldaşımız Türkiye metropollerini terk ederek memleketine dönmüş ve bir süre sonra da gerillaya katılım kararı almıştır. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılarak amcasının silahını kaldırmak, onun devrettiği mücadele bayrağını daha da yükseltmek için 2015 yılında Bakurê Kürdistan’da gerillaya katılmıştır. Bakurê Kurdistan’ın farklı alanlarında gerillacılık yapmış, işgalci düşmana etkili darbeler vuran birçok eyleme katılmıştır. En son Tehtereş alanında yoldaşları ile birlikte görevi başında iken gerçekleşen bombardımanlarda şehadete ulaşmıştır.

Binlerce kahramanlık öyküsüne şahitlik eden Botan dağları, 29 Temmuz 2017 günü Tehtereş alanında yiğit yoldaşlarımızın direnişine tanıklık etmiştir. Toprak, Serhat, Serdar, Ali Çiçek, Botan ve Şoreş yoldaşlarımızın anıları, amaçları ve hayalleri Kürdistan Özgürlük Devrimi’nin mutlaka zafere ulaştırılmasıyla her daim yaşatılacaktır. Bu temelde başta şehit yoldaşlarımızın değerli yurtsever ailelerine ve tüm Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”