Kürtlerden BM'ye: Muhatabınız Suriye halklarıdır

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kırılması ve özgürlüğü için 27 Kasım’da Türkiye’deki cezaevlerinde düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM ofisi önünde oturma eylemi başladı.

“Tecride, İşgale, Faşizme Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesi kapsamında İsviçre’nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde Kürdistanlılar oturma eylemi düzenledi. Eylem aynı zamanda Cenevre’de Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre’de düzenlediği 5’inci toplantıya da denk geldi. Eylemde Anayasa için Suriye halklarının muhatap alınması gerektiğine de dikkat çekildi.

EYLEM SABAH SAATLERİNDEN İTİBAREN BAŞLADI

Sabahın erken saatlerinde BM önünde bir araya gelen Kürdistanlılar çadır açarak oturma eylemine başladı.

Çadırın etrafına Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK, YPG, YPJ ve TJK-E bayrakları ile “Türk devlet faşizmini durdurun, şimdi özgürlüğü sağlama zamanı”, “Türkiye cezaevlerinde faşizme karşı Öcalan'ın özgürlüğünü sağlamak için siyasi tutsaklar açlık grevindeler” yazılı pankartlar asıldı.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda da bulunulan eylemde

CDK Cenevre Eşbaşkanı Salih Sağlam bir konuşma yaptı.

Sağlam, “Şimdi özgürlüğü sağlama zamanı hamlesi kapsamında hem Türkiye zindanlarında siyasi tutsakların 2 ayı geçen süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerinin sesi olmak hem de Birleşmiş Milletler’in Kürtsüz Suriye görüşmelerini protesto etmek için oturma eyleminin startını verdik. Kürdistanlılar olarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Tüm demokrasi çevrelerini dayanışmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

‘BM'NİN MUHATABI İŞGALCİ ÇETELER DEĞİL, SURİYE HALKLARIDIR’

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi temsilcisi Hikmet İbrahim ise BM Suriye görüşmelerinde zulme karşı direnen Kürtler başta olmak üzere, bölgede yaşayan halkların yok sayıldığını söyledi.

İbrahim şöyle devam etti: “Bu görüşmelerde Suriye halkından kimse bulunmamakta ve bölge Rusya ve Türkiye eliyle desteklenen çetelere teslim edilmek istenmektedir. Bizler bu kirli politikalara karşı direnişimizi sürdürmekte kararlıyız. BM'nin esas muhatabı zulme sessiz kalmayıp direnen, bedel ödeyen, kendi statüsünü talep eden halkların kendisidir.” 

'İŞGAL VE KATLİAMLARLA 15 ŞUBAT KOMPLOSU DEVAM ETMEKTEDİR'

“Kürdistan’da çeteler eliyle sürdürülen işgal ve katliam saldırıları 15 Şubat Uluslararası Komplosu’nun devamı olarak devreye sokulmuştur” diyen CDK İsviçre Eşbaşkanı Ali Şimşek şöyle devam etti: “Öcalan'ın paradigmasıyla oluşturulan Rojava devrimine saldırılar bu temeldedir. Önderliğimiz üzerinde yürütülen tecrit işkencesinin ve zindan direnişe yönelik saldırıların temelinde bu neden yatmaktadır. 

Siyasi tutsaklar 2 ayı aşkın süredir Türkiye zindanlarında açlık grevlerini sürdürmektedir. Biz Kürdistanlılar olarak tutsakların haklı talepleri karşılanıncaya kadar, Önderliğimiz ve Kürdistan özgürlüğüne kavuşturana kadar alanlarda olacağız ve zulme karşı direnişimizi sürdüreceğiz.”

Kürdistanlılar, konuşmalardan sonra oturma eylemine devam etti. BM Cenevre Ofisi önündeki oturma eylemi her hafta üçer gün sürecek.