PKK'li tutsak işkenceye uğradı, açlık grevine başladı

Bandırma Cezaevi’nde kalan PKK'li tutsak Cüneyt Gül, kendisine bilgi verilmeden yaklaşık bir ay önce Isparta Cezaevi’ne sürgün edildikten sonra işkenceye maruz kaldı. Sonrasında da tekli hücreye konulan Gül, açlık grevine başladı.

Sadece 3 PKK’li tutsağın bulunduğu Isparta Cezaevi’ne sürgün edilen Gül, 21 gün boyunca karantinada tutuldu. Gül’ün avukatı Özgür Yakut, ANF’ye konuşarak Gül’ün durumuna ilişkin bilgi verdi.

Gül’ün normal şartlarda 14 gün karantinada tutulması gerektiği yerde bu sürenin 21 güne uzatıldığına dikkat çeken Av. Yakut, şunları aktardı: “3 PKK’linin bulunduğu koğuşa veriliyor müvekkilim. Cüneyt Gül, koğuşa verildikten birkaç gün sonra ayakta sayım dayatması için gardiyan içeri giriyor. Koğuşta kalanlar bu dayatmayı reddedince, gardiyanlar Cüneyt Gül’ü havalandırmaya çıkarıp tekme, tokat ve yumruklarla darp ediyorlar. Bunu da Yılmaz adındaki bir başgardiyanın talimatı ile yapıyorlar. Darp esnasında Yılmaz’ın kendisi de oradadır.”

Müvekkili Cüneyt Gül’e yönelik gerçekleşen saldırıya ilişkin de detaylar veren Av. Yakut, “Müvekkilim darp edildikten sonra şu anda sol kolu ve eli tutmuyor. Cüneyt Gül ve arkadaşları ayakta sayımı kabul etmedikleri disiplin soruşturması açılıyor. Sonrasında da müvekkilim tek kişilik odaya konularak tecrit uygulanıyor. Kendisine gazete ve televizyon verilmiyor. Diğer cezaevinden kendisiyle getirdiği kitapları dahi ona verilmemiş. Günde birkaç kez sayım bahanesi ile kendisine fiziki saldırı uygulanıyor. Yine gün içerisinde defalarca hakaret, küfür ve tehditlere maruz kalıyor. Bunlara tepki olarak müvekkilim Adalet Bakanlığı’na dilekçe gönderiyor ama bu dilekçe cezaevinden çıkarılmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

Gül’ün yaşananlardan kaynaklı açlık grevine başladığını bildiren Av. Yakut şunları söyledi: “Hem uğradığı işkence hem de bulunduğu tekli hücrede hiçbir iletişim hakkının tanınmamasından kaynaklı şu an açlık grevindedir. Ben kendisiyle görüştüğümde gerek psikolojik gerekse fiziki durumu hiç iyi değildi. Cezaevi yönetiminin kendisine bir zarar vermelerinden kaygılıdır. Sol kolunu hiçbir şekilde oynatamayan birinden bahsediyoruz. Yine vücudunun çeşitli yerlerinden darbe almış. Ben de müdafisi olarak cezaevi yetkilileri ile görüşmek istedim ama resmen kaçtılar. Ben de bunun üzerine cezaevi personeli hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Adalet Bakanlığı ve Meclis’inde gündemine taşıyacağız. Yine Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı’na cezaevi müdürü, yetkilileri ve personelleri hakkında da suç duyurusunda bulunacağım.”

MAZLUM GÜL: BABAMIN CAN GÜVENLİĞİ YOK

Cüneyt Gül’ün oğlu Mazlum Gül ise, babasının 17 yıldır siyasi tutsak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Babam bu süre zarfında farklı cezaevlerine sürgün edildi. Son olarak Bandırma Cezaevi’ndeydi ve aldığı disiplin cezalarından dolayı Isparta Cezaevi’ne sürgün edildi. Zaten yıllardır her cezaevinde psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalıyordu. Her defasında bunu bir şekilde bize aktarabiliyordu ama son sürgününden sonra yaklaşık 20-25 gün boyunca hiçbir şekilde iletişim kuramadık. Ne bir telefon ne de başka bir şey. Her aramamızda salgını bahane ettiler. En son avukatımız babamı ziyaret etti ve çok fazla fiziki işkenceye maruz kaldığını bize söyledi. Babamın can güvenliğinden çok kuşkulanıyoruz. Ailecek bu durumu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Siyasiler ve hukuk kurumları da bu mesele ile ilgilenmelerini talep ediyoruz. Zaten son süreçte siyasi tutsaklara yönelik psikolojik ve fiziki şiddete maruz kalıyorlar. O yüzden de bu süreci dayanışma ile aşmalıyız.”