Türkiye Güney Kürdistan’da 20 Asuri köyünü boşalttı!

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), işgalci Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarında 20 Asuri-Keldani köyünün boşaltıldığını belirterek, “acil eylem” çağrısında bulundu.

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Yürütme Kurulu, “Türkiye, Kartal-Pençe adlı 16 Haziran gecesi başlatılan operasyonda hedef aldığı bölgelerde korkuya, zorla yerinden edilmeye ve sivillerin ölümüne yol açtı” dedi.

Yazılı açıklamada Türkiye’nin bu operasyonları ile nüfuz alanını genişletmeyi amaçladığına dikkat çekilerek, şunlar ifade edildi:

“AKP ve onun lideri Recep Tayyip Erdoğan özellikle Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerde demografik değişim ve İslami yaşam biçimi ile sonuçlanan yeni alanları fethetmeye ve işgale devam ediyor. Afrin’de ve Suriye’nin kuzey doğusunda kendisine yeni bir cephe açan Türkiye yerli halkların zorla kitlesel göçe maruz bıraktı, kadınları, çocukları ve sivilleri öldürdü. İçinden geçtiğimiz süreçte ise Suriye Hristiyan köylerini zorla boşaltarak yeni bir toplu göçe neden oluyor.”

Türk devletinin saldırıları sonucu yaşanan göçlere de işaret eden ESU, “Kartal-Pençe operasyonun başladığından beri 20 Keldani-Süryani-Asuri köyü boşaltıldı” dedi.

“Bu köylerde yaşayan halklar güvende kalmak için Dohuk, Zaxo ve diğer yerlere gitti. Bu, Suriye’nin Habur bölgesinde geri Ninova Vadisi’nde olduğu gibi Keldani-Suryani-Asuri halklarının geri döndürülemez sonuçlara neden olacak kitlesel olarak yerinden edilmesine yol açacak” diye ekledi.

Açıklamada acil eylem çağrısı yapıldı: “Avrupa Süryani Birliği (ESU), Irak’taki merkezi ve bölgesel yetkililere Türkiye’nin bölgeye daha fazla müdahale etmesinin ve operasyonlarını sürdürmesinin önüne geçmek ve bölgenin yerlilerini tehlikeden koruyup güvenliklerini ve huzurlarını sağlamak için ciddi ve acil eyleme geçme çağrısı yapıyor. Şu anda Birleşmiş Milletler(BM), Avrupa Birliği (AB), ABD ve tüm bölgesel güçler bölgedeki halklar ve yerli sakinler ile etnik ve dini azınlıklar için uzun süreli bir çözüm momentumu yaratmalıdırlar.”