Çad’da altın madencileri arasındaki çatışmalarda 100 ölü

Çad’ın kuzeyinde altın madencileri arasında bir hafta önce yaşanan çatışmalarda 100 dolayında kişinin öldüğü bildirildi.

Savunma Bakanlığı tarafından AFP’ye yapılan açıklamaya göre, Libya sınırı yakınındaki Kuri Bugudi’de 23 Mayıs günü “iki kişi arasındaki sıradan bir tartışma” çatışmaya dönüştü.

Çatışmalardan birkaç gün sonra olay yerine giden Savunma Bakanı General Davud Yaya İbrahim, altın madencileri arasındaki çatışmalarda 100 dolayında kişinin öldüğü, en az 40 kişinin yaralandığını belirtti.

İbrahim, çatışmaların Moritanya ve Libya kökenli kişiler arasında yaşandığını sözlerine ekledi.  

Ulaşılması zor çöl ve dağlık Tibesti’de yer alan bölge, ülkenin dört bir yanından ve komşu devletler olan Libya, Nijer ve Sudan'dan gelen çok sayıda altın arayıcı tarafından genellikle gizlice sömürülen madenlerle dolu. Kötü bir iklim ve kara koşulların sahip olan bölge, yetkililerin bölgedeki kontrolünü de zorlu kılıyor.

Çarşamba günü, İletişim Bakanı Abderaman Koulamallah bir basın açıklamasında, başkent N'Djamena'nın 1.000 km kuzeydoğusundaki bu çatışmaların "can kaybı ve birkaç yaralanma" ile sonuçlandığını söylemiş, daha fazla detay vermemişti.

General Yaya İbrahim, "Bölgedeki altın madencileri arasında ilk kez çatışmalar olmuyor ve büyük çoğunluğunun yasadışı olduğunu bilerek Kuri'deki tüm altın madenciliğini yeni bir emre kadar askıya almaya karar verdik" dedi.