Çin denizinde Rusya-ABD gerilimi

Çin denizinde bir Amerikan gemisi, Rusya’ya ait bir destroyerin önünü kesti. Rusya protesto etti.

Rusya Pasifik Filosu basın sergisi tarafından yapılan açıklamada, “Doğu Çin Denizi’nin güney doğusunda, USS Chancellorsville kruvazörü, aniden yön değiştirdi ve 50 metre mesafede Rus Amiral Vinogradov destroyerinin önünü kesti” denildi.

Açıklamada, “Amiral Vinogradov mürettebatı, çarpışmadan kaçınmak için acil manevra yapmak zorunda kaldı” ifadeleri yer aldı.

Rusya ordusu, “bu tür eylemlerin kabul edilemez karakterine” vurgu yaparak, Amerikan kruvazörüne protesto notası verdiklerini bildirdi.

İki ülkenin gemileri arasındaki gerginlikler düzenli aralıklarla yaşansa da genellikle Baltık denizi veya Akdeniz’de meydana geliyor. Taraflar karşılıklı olarak birbirlerini tehlikeli manevra yapmakla suçluyor.

2016 yazında, Akdeniz’de art arda iki olay yaşanmıştı. İki taraf önce karşılıklı olarak birbirlerini tehlikeli manevra yapmakla suçlamış, iki hafta sonra Amerikan ordusu bir Rus gemisini Akdeniz’deki Amerikan kruvazörüne çok yaklaşmakla suçlamıştı.

İki ülke arasında havada da sık sık gerilimler yaşanıyor. ABD veya Rus uçakları, karşılıklı olarak birbirlerinin sahasına çok yaklaşıyor. Mayıs ayında altı Rus savaş uçağı, Alaska menzilinde Amerikan uçakları tarafından uzaklaştırılmıştı.