İran: Cebelitarık’taki tanker Suriye’ye gitmiyordu

İran Dışişleri Bakanlığı, Cebelitarık açıklarında İngilizler tarafından el konulan petrol tankerinin Suriye’ye gitmediğini bildirdi.

Bakan Yardımcısı Abbas Aragçi, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında “Grace 1” tankeri için “İran petrolünü taşıyordu” dedi.

Aragçi, “İngiliz hükümetinin iddia ettiğinin aksine tankerin güzergahı Suriye değildir, başka yere gediyordu” dedi ancak nereye gitmekte olduğuna açıklık getirmedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, İngilizlerin bahsettiği Suriye’nin Banyas limanının bu büyüklükte bir gemiyi kaldıracak kapasiteye sahip olmadığını ifade etti.

Aragçi’ye göre gemi 2 milyon varil kapasiteli dev bir petrol gemisiydi ve Akdeniz’e girmek için Süveyş Kanalı’nı geçmesi imkansızdı.

İran petrol tankeri, geçen Perşembe günü İspanya’nın güney ucunda Cebelitarık’ın İngiliz toprakları açıklarında, alıkonuldu. İran yönetimi geminin uluslararası sularda “korsanca” bir operasyonla alıkonulduğu tepkisinde bulundu.

Cebelitarık makamları ise geminin İngiliz kara sularında durdurulduğunu belirtti. İspanya ise, sözkonusu bölgeyi kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor.

Tahran geminin derhal serbest bırakılmasını isterken, İngiliz adaleti 19 Temmuz’a kadar el konulmasına onay verdi.

İran’ın haklarını tüm yöntemlerle savunacağını belirten Aragçi, adalet nezdinde bir sonuç çıkmaması haline yakında diplomatik yollarla bir çözüm bulunacağı konusunda umut verdi.