İran: Nükleer görüşmeler kritik ve önemli bir aşamada

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Viyana’da nükleer programa ilişkin yürütülen müzakerelerin “kritik” bir aşamaya ulaştığını belirterek, çözülecek birkaç önemli sorun kaldığını ifade etti.

Tahran’ı ziyaret eden Ummanlı mevkidaşı Badr El Busaidi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Emir Abdullahiyan, “Müzakereler kritik ve önemli bir aşamada” dedi.

Abdullahiyan, “Önümüzdeki günlerde bazı hassas ve önemli konuların Batı tarafından gerçekçi bir şekilde çözüleceğini umuyoruz" diye ekledi.

“İyimser” olduğunu söyleyen Abdullahiyan, İran’ın müzakerelerde “kırmızı çizgilerinden” vazgeçmeyeceğinin altını da çizdi ancak bunların neler olduğu konusunda bilgi vermedi.

ABD de geçen hafta perşembe günü yaptığı açıklamada 2015 nükleer anlaşmasını kurtarmak için Viyana’da yapılan müzakerelerde “maddi ilerlemeler” sağlandığını bildirmiş, önümüzdeki günlerde bir anlaşma olabileceği mesajını vermişti.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett 20 Şubat günü yaptığı açıklamada İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde bir anlaşmaya çok yakın olunduğunu belirterek, olası bir anlaşmanın bir öncekinden daha “kırılgan” olacağını savunmuştu.

İsrail ile İran birbirlerini düşman olarak görüyor. Uzmanlar tarafından Ortadoğu’nun tek nükleer gücü olarak değerlendirilen İsrail, İran’ın nükleer silah üretme arayışında olduğunu savunuyor. İran ise bu suçlamaları reddediyor.