İran, yeni müzakere önerisini reddetti

İran rejimi, Fransa’nın nükleer programa ilişkin yeni uluslararası müzakere önerisini reddetti.

İran yönetimi, nükleer programa ve askeri hedeflerine ilişkin yeniden uluslararası müzakerelerde bulunmayı reddederek, 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma konusunda diyalogu kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 6 Haziran 1944’teki Normandiya çıkarmasının 75’inci yıldönümü anmasında yaptığı konuşmada, Washington ve Paris’in Tahran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek ve balistik füze programı sorununa ilişkin yeni görüşmeleri başlatmaktan yana olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, Viyana anlaşmasında belirlenen çerçevenin dışına çıkacak hiçbir tartışmayı kabul etmediklerini vurguladı.

Sözcü, “Mevcut koşullarda, anlaşmayı ilgilendirmeyen konuları tartışmak, anlaşmanın imzacıları olarak kalanlara yönelik güvensizliği daha da arttıracak” dedi.

Sözcü, devlet televizyonunda yayınlanan yazılı açıklamasında, “Avrupalılar şimdiye kadar taahhütlerine uymadılar ve Amerikalıların anlaşmadan çekilmesinden sonra İran’ın çıkarlarını korumadılar” diye ekledi.

ABD’de Donald Trump yönetimi, geçen yıl Mayıs ayında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. ABD, İran üzerindeki baskıyı üst boyutlara çıkarırken, diğer imzacı ülkelerini de anlaşmadan çekilmeye zorluyor.