İsveç'te Rahip Aho'ya ceza verilmesine tepkiler çığ gibi

İsveç'te Rahip Aho'nun (Sefer Bileçen) hapis cezasına çarptırılmasına demokratik toplum örgütleri tepki gösterirken Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah, konuyu yazılı bir soru önergesiyle parlamentonun gündemine getirdi.

Mardin'in Mor Yakop Manastırı Rahibi Sefer Bileçen'in (Aho) “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılması İsveç'teki Asuri-Süryani örgütlerinin yoğun tepkisine neden oldu.

On binlerce Asuri-Süryani’yi temsil eden Asuri Kadın Federasyonu, Süryani Federasyonu, Mezopotamya Özgürlük Partisi, Turabdin Federasyonu, Süryani Demokratik Birliği ve Asuri Demokratik Örgütü ortak bir açıklama yaparak Rahip Aho'ya hapis cezası verilmesini kınadı.

Birkaç yıldan bu yana Turabdin Komitesi olarak çalışma yürüten Asuri-Süryani örgüt ve kuruluşları, mahkemenin Aho hakkında verdiği kararı geçersiz sayılmasını talep etti. İnsan hakları örgütlerine de adaletsizliğe karşı harekete geçmeleri çağrısı yaptı.

Rahip Aho'nun görev yaptığı St. Jakob Manastırı’nın dış dünyadan izole tenha bir dağ eteğinde bulunduğunu belirten örgütler, bölgenin bir çatışma alanı olduğuna dikkat çekti.

AHO'YA VERİLEN MAHKUMİYET KARARI SİYASİ VE ASURİ-SÜRYANİLERİ HEDEF ALIYOR

Kendisine yardım ve yiyecek için başvuranlara yardımcı olmanın Rahip Aho'nun görevi olduğuna dikkat çeken örgütler, mahkemenin 7 Nisan günü verdiği Aho'yu mahkum etme kararının yeniden gözden geçirmesini istedi.

Kararın siyasi olduğu ve bölgede yaşayan Asuri-Süryanileri hedef aldığı belirtilen açıklamada “Böylesi bir karar bölgede yaşayan yerli halklar ve varlıklarına vurulmuş güçlü bir darbedir” denildi.

Bölgede yaşayan Asuri-Süryanilerin ülkenin vatandaşları olduğuna ve bu nedenle de özgürlüklerinin, mal varlıkları ve inanç özgürlüklerinin devlet tarafında güvence altına alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

Turabdin Komitesi, insan haklarını savunan ulusal ve uluslararası tüm örgüt ve kuruluşlara Rahip Aho'ya verilen cezanın geçersiz sayılması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Asuri-Süryanilerin yaşadığı bölgelerde yapılan operasyonlardan halklarının zarar gördüğüne dikkat çeken Turabdin Komitesi, Türk devleti ve PKK'ye çatışmaları durdurmaları çağrısında bulundu.

AHO'YA VERİLEN HAPİS CEZASI İSVEÇ PARLAMENTOSU’NUN GÜNDEMİNDE

Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah, Rahip Sefer (Aho) Bileçen'ın durumunu İsveç Parlamentosu'nun gündemine getirdi.

Hannah, önergesinde 100'ü aşkın yıl önce Asuri-Süryanilere yönelik Seyfo soykırımın henüz yapılmadığı dönemde Tur Abdin’in dünyanın en fazla kilise ve manastırlarının yer aldığı bir yerleşim birimi olduğuna dikkat çekti.

Soykırım sırasında bölgede yaşayan halkın neredeyse tamamının katledildiğini söyleyen Hannah, bölgenin hala dünyanın her tarafında yaşayan Asuri-Süryaniler için kültürel ve dini olarak önemli bir merkez olduğuna vurgu yaptı.

Bundan birkaç yıl önce Rahip Bileçen'in bölgede bulunan eski bir manastırı tamir ettirip halkın kullanımına açtığını hatırlattı. Dışişleri Bakanı Ann Linde'den Bileçen'e verilen cezanın geri alınması için girişimde bulunmasını ve konuyu Avrupa Birliği'nin gündemine getirmesini talep etti.

SU VE EKMEK VERDİĞİ İÇİN RAHİBE CEZA VERİLDİ

Asuri-Süryani Gazeteci-Yazar Nuri Kino da Globalbar Magazine adlı internet sitesinde konuyu ele alan bir makale yazdı. Manastırına gelip kendisinde ekmek ve su isteyenlere yardım ettiği için Rahip Aho'nun 25 ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Arkadaşı olan Rahip Aho'nun İstanbul'dan göç ederek doğduğu topraklara geri döndüğünü ve manastırda çalışmaya başladığını söyleyen Kino, binlerce yıl Mezopotamya'da yaşayan Asuri-Süryanilerin baskı ve katliamlar sonucu göç ettiklerini hatırlattı. Şu anda Kuzey Kürdistan’da sadece 3 bin civarında Süryani’nin kaldığına dikkat çekti.

Kino, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere tüm insan hakları kuruluşlarına Rahip Aho'ya destek vermeleri çağrısı yaptı.

MÖP: SAVAŞ SONA ERMELİ, BÖLGEYE BARIŞ VE HUZUR GELMELİ

Mezopotamya Özgürlük Partisi'nden Süleyman Boyacı, ANF'ye yaptığı açıklamada Türk devleti ve PKK arasında süren savaştan bölgede bulunan Asuri-Süryanilerin zarar gördüklerini söyledi.

Dağ başında bulunan bir manastırda görev yapan bir rahipten hiç kimseye bir zarar gelmeyeceğini söyleyen Boyacı, rahip Aho'ya verilen cezanın geri alınmasını ve Asuri-Süryanilere yönelik baskıların son bulmasını talep etti.

Sayıları on binlerin altına düşen Süryanilerin devlet veya başka halklar için tehlike oluşturmalarının mümkün olmadığına dikkat çekti.

Asuri-Süryanilerin Rahip Aho'ya verilen cezayı kabul etmediklerine vurgu yapan Boyacı, Türk devleti ve PKK'ye çatışmaları durdurmaları ve yeniden barış görüşmelerine başlamaları çağrısı yaptı. Bölgede huzurun ancak iki taraf arasında yapılacak adil bir anlaşmayla sağlanabileceğine vurgu yaptı.