İsveç'ten Türkiye’ye 'Rojava' uyarısı

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye'yi Rojava konusunda uyardı, "Saldırılar çatışmaları derinleştirir. Kürtlerin durumu tüm bölgeyi etkiliyor" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik işgal tehditlerini ciddiye aldığını belirtti. Linde, Türk devletine uluslararası hukuka saygı göstermesi uyarısında bulundu.

Linde, Sol Parti Milletvekili ve partinin Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig’in Türkiye’nin Rojava’ya yönelik tehditleri karşısında İsveç’in tutumunun ne olacağı sorusunu yanıtladı.

Suriye’deki durumun korkunç olduğunu söyleyen Linde, ülkede barış sağlanamamasının asıl sorumlusunun Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun taleplerine kulak tıkayan Esad rejimi ve müttefikleri olduğunu savundu.

'TÜRKİYE SALDIRIRSA ÇATIŞMALAR DERİNLEŞİR'

Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik saldırısının çatışmaların derinleşmesine yol açtığına dikkat çeken Linde, “Korkunç olan insancıl durum bu şekilde kötüleşti ve siyasi bir çözümün koşulları daha da zorlaştı” dedi.

Linde, İsveç hükümetinin Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik askeri operasyon açıklamalarını oldukça ciddiye aldığının altını çizdikten sonra, “Türkiye ve tüm taraflara uluslararası hukuka uyma yükümlülüklerini hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

'KÜRTLERİN DURUMU TÜM BÖLGEYİ ETKİLER'

Kuzey Suriye’ye yönelik saldırısının olası büyük insancıl sonuçları olacağına dikkat çeken Linde, “Kürtlerin durumu tüm bölgeyi etkileyecek bir faktördür ve Türkiye’de barış sürecinin yeniden başlanması Suriye sınırı ve bölgede olumlu sonuçlara yol açacaktır” dedi.

İsveç’in ikili görüşmeler ve Avrupa Birliği aracılığıyla yapılan görüşmelerde, bu düşüncelerini Türk yetkililere aktardığını söyledi.

Svennelig, parlamentoya verdiği önergede, ”Kürtlerin kontrollerindeki Kuzey Suriye ve Rojava şimdi Türkiye'nin işgal tehdidi altında. Onların bu planları ancak büyük bir enternasyonel baskıyla durdurulabilir” demişti. İsveç'in Türkiye'nin Suriye'deki işgal planlarına barışı destekleyerek karşı çıkması gerektiğini söylemişti.