'Ülkemiz cani Türk devletine kayıtsız kalmamalı'

Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi Parlamento Grubu, Paris Katliamı'na dikkat çekerek, "Ülkemizin cani bir devlete karşı kayıtsızlığına son verme zamanı gelmiştir" dedi.

Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi'nin Parlamento Grubu adına Paris Katliamı'na ilişkin açıklama yapıldı.

"Fransa’nın devlet sırrını kaldırmasının vakti gelmiştir" başlıklı açıklamada şunlar kaydedildi:
"9 Ocak 2013’te Paris'teki Kürdistan Enformasyon Merkezi binasında üç Kürt aktivist öldürüldü.
Sakine Cansız, Fransa'da elde edilen siyasi mülteci statüsünden yararlandı ve diğer ikisi, Fidan Doğan için Fransız yasası ve Leyla Şaylemez Alman yasası uyarınca Avrupa'da yasal olarak ikamet ediyordu.

Bu kadınlar Paris'in kalbinde infaz edildi. Dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande ve başbakanı bu korkunç suçları 'dayanılmaz bir eylem' olarak nitelendirdi.

Uzun zamandır bildiğimiz gibi, Ankara'nın gölgesi bu suikastın 'planlanması ve hazırlığının' üzerinde asılı duruyor. Türk makamları, polis soruşturmasından sorumlu makamlar ve soruşturmadan sorumlu savcılık ile iş birliği yapmak konusunda her zaman isteksiz davrandılar; mevcut sözleşmelere, özellikle de 27 Ocak 1977 tarihli Avrupa Konseyi Terörle Mücadele Avrupa Sözleşmesi'ne rağmen.
Sakine, Fidan ve Leyla'nın infazının üzerinden sekiz yıl geçti ve buna karşılık yetkililerimiz adaletimizle iş birliği yapması için Türkiye'ye baskı yapmaya isteksizken, Türk basını Türk gizli servislerinin (MİT) katılımını 'tesis' etti.

Ülkemizin bu üç suikast bağlamındaki devlet sırrını kaldırmasının zamanı geldi.

Ülkemizin cani bir devlete karşı kayıtsızlığına son verme zamanı gelmiştir. Ülkemiz, 23 Mart Salı günü olduğu gibi, çok sayıda Kürt militanın tutuklanması ve Kürt dernekleri binalarında yapılan aramalarla Kürtlerin kendi toprağımızdaki mücadelesini suç sayarak diktatörlük rejiminin 'silahlı kolu' olamaz. Marsilya'da olduğu gibi.

Kürt halkının hayatta kalma mücadelesine tam desteğimizi yineliyor ve tüm sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri Kürtlerin Fransa'da maruz kaldığı bu adaletsizliğe tepki vermeye çağırıyoruz."

İMZACILAR

Açıklamada imzası olan isimler şöyle:
"M. Jean-Luc Mélenchon
Mme Clémentine Autain
M. Ugo Bernalicis
M. Éric Coquerel
M. Alexis Corbière
Mme Caroline Fiat
M. Bastien Lachaud
M. Michel Larive
Mme Danièle Obono
Mme Mathilde Panot
M. Loïc Prud'homme
M. Adrien Quatennens
M. Jean-Hugues Ratenon
Mme Muriel Ressiguier
Mme Sabine Rubin
M. François Ruffin
Mme Bénédicte Taurine."