‘AB Akdeniz’deki Sophia misyonunu sonlandırdı’ iddiası

Son haftalarda İtalyan hükümetinin engellemeleriyle gündemde olan Akdeniz’deki göçmen kurtarma operasyonlarının en önemlisi olan Sophia’nın AB tarafından durdurulacağı iddia edildi.

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, 2015 yılından bu yana Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz’de yürütülen Sophia adlı misyon sonlandırıldı. Sophia misyonunun komutanı tarafından Akdeniz’deki kurtarma gemilerine ‘limanlara çekilme’ talimatı verildiğini duyuran dergi, bu emirle misyonun pratik olarak sonlandığı bilgisini paylaştı.

İtalya’da aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) adlı partinin de dahil olduğu koalisyon hükümeti, AB misyonu kapsamında kurtarılan göçmenleri ülkeye almayı reddediyordu. İçişleri Bakanı Matteo Salvini, daha önce de insani yardım kuruluşlarının görevlendirdiği kurtarma gemilerinin İtalya limanlarına girmesine izin vermeyeceklerini ilan etmişti. 

Sophia misyonu, Haziran 2015’te AB tarafından İtalya ile Libya arasındaki göçmenlerin kurtarılması ve insan kaçakçılarının engellenmesi amacıyla hayata geçirilmişti. Misyon kapsamında şimdiye kadar çoğunluğu Afrika ülkelerinden gelen mültecilerden olmak üzere 49 bin göçmen kurtarıldığı bildiriliyor.