AB’de akıllı mobil cihazlar için tek şarj kullanılacak!

Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi ve Avrupa parlamenterleri, 2024 sonbaharından önce akıllı mobil cihazlar için tek şarj kullanılmasında anlaşmaya vardı.

Avrupa Parlamentosu yaptığı açıklamada üretici kim olursa olsun, 2024 sonbaharına kadar akıllı mobil cihazlar için tek şarja geçilmesi kararı alındığını duyurdu.

AB böylece tabletler, elektronik okuyucular, dijital fotoğraf makineleri, kulaklıklar, kasklar, mobil oyun konsolları ve taşınabilir hoparlörlerde tek şarj cihazı dayatacak.

Dizüstü bilgisayarların da metnin yürürlüğe girmesinden sonraki 40 ay içerisinde gereksinimlere kendisini uyarlaması gerekecek.

ÇEVRE VE TÜKETİCİ HAKLARI İÇİN

Küçük ve orta ölçekli tüm elektronik cihazlara USB-C bağlantı noktası uygulayacak olan bu düzenleme, çevreye zararlı atıkların sınırlandırılmasını ve farklı cihazları için uyumsuz şarj cihazları biriktirmek zorunda kalan tüketicilerin haklarını savunmayı amaçlıyor.

Birçok cihaz zaten bu teknolojiyle donatılmış olsa da bir ayrıntı durumu değiştiriyor. Zira şarj cihazının gücüne bağlı olarak hepsi aynı verimliliğe sahip değil. Lightning şarj teknolojisiyle tanınan ve uzun süredir evrensel şarj cihazına karşı çıkan Amerikan devi Apple, en yeni iPad'leri için USB-C'ye geçiş yaptı.

Avrupa Parlamentosu’nun bir raporunda "Bu yeni yükümlülükler, şarj cihazlarının daha fazla yeniden kullanılmasına yol açacak ve tüketicilerin gereksiz şarj cihazı satın alımlarında yılda 250 milyon Euro'ya kadar tasarruf etmesine yardımcı olacak. Atılan ve kullanılmayan şarj cihazlarının yılda yaklaşık 11.000 ton elektronik atığı temsil ettiği tahmin ediliyor” denildi.

Avrupa Birliği ayrıca kablosuz şarj cihazlarıyla mücadele etmeyi de planlıyor. Birlik, sorunun basit bir şekilde yeni bir teknolojiye aktarılmasını önlemek için bu teknolojinin de evrensel olmasını sağlamak istiyor.