AB Johnson’a Brexit’i ertelemeyi önerecek!

Avrupa Birliği’nin (AB) Britanya’da başbakanlığa seçilmesi halinde Boris Johnson’a ‘Brexit’i erteleme’ önerisi yapacağı iddia edildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, AB yetkilileri Boris Johnson’un Theresa May’in yerine başbakanlık koltuğuna oturması halinde Brexit’i ertelemeyi önermeye hazırlanıyor.

Habere göre, normal şartlarda Mart ayında gerçekleşmesi gereken ancak anlaşmaya varılamaması nedeniyle gerçekleşmeyen Brexit için 31 Ekim tarihi önerilecek.

Guardian’ın görüştüğü AB diplomatik kaynağı, erteleme önerisiyle Boris Johnson’un zorda kalmasının engellenmesi amaçlanıyor. Kaynak, “Söz konusu olan Boris Johnson’un siyaseten zor durumda kalmasını engellemek ve bir konsensüs bulunması için ona zaman vermek” diye konuştu.

Büyük Britanya’da Haziran 2016’da yapılan AB’den çıkış referandumunda yüzde 52’ye yakın ‘evet’ oyu çıkmıştı. Ancak Başbakan Theresa May’in AB ile Brexit konusunda sağlanan anlaşma şartlarını partisi içerisinde dahi kabul ettirememesi sonucu süreç tıkanmıştı.

Anlaşmanın sağlanmamasıyla zorda kalan May, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisinin büyük oy kaybetmesi ardından istifa etmişti. May’in yerine Muhafazakâr Parti’nin başına geçmek amacıyla Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’un girdiği mücadelenin sonucu ise 24 Temmuz’da belli olacak.