AB Rus petrol ithalatını yüzde 90 azaltacak

Avrupa Birliği, Rusya petrol ithalatını yüzde 90 azaltmayı öngören bir anlaşma sağladı. Hedef, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaşın finansal kaynağını kurutmak olarak ifade ediliyor.

27 AB ülkesinin hükümetleri Brüksel’de gerçekleştirdiği zirvede, gemi yoluyla ithal edilen petrole kademeli olarak ambargo uygulama kararı aldı. Gemi yoluyla petrol ithalatı Avrupa alımlarının üçte ikisini temsil ediyor.

Macaristan’ın vetosu nedeniyle petrol boru hattı ile yapılan ithalata geçişi olarak muafiyet uygulandı.

Almanya ve Polonya’nın Droujba petrol boru hattı üzerindeki ithalatın durdurulması konusunda vardığı anlaşma ile birlikte Avrupa Birliği’ne yönelik Rus petrol ihracatlarının yüzde 90’ı yıl sonuna kadar durdurulmuş olacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptıkları açıklamada, ilk fırsatta petrol boru hattı üzerinden yapılan teslimatların da ambargoya dahil edilmesini tartışacaklarını duyurdu.

Macaristan, petrol tedariki için garanti verilmesi koşuyla yeşil ışık yakacağını açıklamıştı.

Denize erişimi olmayan Macaristan, tüketiminin yüzde 65’ini Droujba’dan yapılan petrolle sağlıyor. Macar hükümeti bu çerçevede dört yıllık muafiyet ve kendi rafinerilerini uyarlamak için 800 milyon euro Avrupa finansmanı talep etti.

Avrupa Birliği’nin aldığı kararın uygulamaya geçmesi için 27 ülkenin büyükelçilerinin de onayı gerekiyor.

Yaklaşık bir aydır müzakere edilen anlaşma yeni anlaşma paketi, Avrupa Birliği’nin karar listesine 60 kişinin daha eklenerek genişletilmesini öngörüyor. Bu kişiler arasında Rus Ortodoks Kilisesi’nin başındaki Patrik Kirill de var. Anlaşma ayrıca aralarında Rusya’nın en büyük bankası Sberbak’ın da odluğu üç Rus bankasının uluslararası Swift mali sisteminden çıkarılmasını da içeriyor.