Trump: İran ateşle oynuyor

Beyaz Saray, nükleer silah geliştirmekle suçladığı İran’a ‘asla izin vermeyecekleri’ tehdidinde bulunurken, Donald Trump, İran’ın ‘ateşle oynadığını’ söyledi.

İran’ın zenginleştirilmiş uranyum oranını 2015’teki anlaşmada öngörülenin üzerine çıkarmasına karşı Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “ABD, asla İran’ın nükleer silah geliştirmesine asla izin vermeyecektir” denildi.

Açıklamada, 2015 yılındaki nükleer anlaşmasında düşük oranda da olsa uranyumun zenginleştirilmesine olanak tanınmasının ‘hata’ olduğu vurgulandı. Beyaz Saray açıklamasında, “Düzeyi ne olursa olsun, İran’ın uranyum zenginleştirmesine izin verilmesi hataydı” denildi.

Açıklamada, ABD’nin Tahran yönetimi üzerindeki ‘maksimum baskının’ sürdürüleceğinin altı çizildi.

TRUMP: İRAN ATEŞLE OYNUYOR

Beyaz Saray’ın açıklaması ardından sert bir açıklama da ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. Trump, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum sınırının aşılmasına ilişkin olarak, “İran ateşle oynuyor” dedi.

İRAN SINIRI AŞTIKLARINI DUYURMUŞTU

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum sınırını aştıklarını “İran, 300 kilo sınırını aştı” sözleriyle duyurmuştu. İran rejimi, Haziran ortasında yaptığı açıklamada, Viyana Anlaşması’nda öngörülen yüzde 3,67 oranında zenginleştirilmiş uranyum miktarını 300 kilogram sınırının üstüne çıkacaklarını duyurmuştu.

Bu gelişme, ABD ile İran arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde yaşandı. ABD, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmasından Mayıs 2018’de tek taraflı olarak çekilmiş ve yaptırımlara geri dönmüştü.

Diğer imzacılar Rusya, Çin, Almanya, Britanya ve Fransa’nın yanı sıra Avrupa Birliği’nin anlaşmadan vazgeçmesi için baskı uygulayan ABD Başkanı Donald Trump, İran’la petrol başta olmak üzere ticaretin sonlandırılmasını amaçlıyor.