ABD: Esad’dan kurtulmaya çalışmıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ülkesinin Suriye politikasının temelinde Beşar Esad’dan kurtulmanın olmadığını vurguladı.

Atlantic Council’deki bir konferansta konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, ‘rejim köklü olarak değişmeden’ de bu ülkenin yeniden inşasına katkı sunmayacaklarını dile getirdi.

Suriye’de halen rejime muhalif 100 bin silahlı militan bulunduğunu savunan Jeffrey, esas amaçlarının rejimin lideri Esad’tan kurtulmak olmadığının altını çizdi.

effrey, “Bizler (Suriye’de) kökten değişik bir rejim istiyoruz. Ancak kastettiğim bir rejim değişikliği değil; Esad’tan kurtulmaya çalışmıyoruz” diye konuştu.

Suriye’nin yeniden inşasına da değinen Jeffrey, rejimin ülkedeki savaşı sonlandıracak ciddi bir değişime gitmemesi halinde ne ABD’nin ne de diğer batılı ülkelerin maddi yardımda bulunmayacaklarını da ifade etti.

ABD eski Başkanı Barack Obama döneminde esas olarak Esad’ın gitmesi üzerine şekillenen Suriye politikasında Donald Trump’la birlikte belirli bir değişim olduğu gözleniyordu.

Son açıklama Trump yönetiminin, Esad’ın ‘Suriye halkının kararıyla’ gitmesi gerektiği görüşünü öne çıkardığı şeklinde yorumlandı. 

Trump yönetiminin Suriye’de üzerinde durduğu en önemli nokta olarak da rejime destek veren İranlı silahlı birliklerin ülkeyi terk etmesi şeklinde öne çıkıyor.