ABD yeni Türk pilotlara F-35 eğitimi vermeyecek!

Reuters haber ajansına göre ABD, Türkiye ile S-400 füze savunma sistemi konusunda yaşanan gerilim nedeniyle yeni Türk pilotlara F-35 eğitimi vermeyecek.

Reuters haberini, iki Amerikalı hükümet yetkilisine dayandırdı. Kaynakların adı verilmedi. Habere göre, Arizona'daki askeri üsse gelmesi planlanan yeni Türk pilotlarına F-35 pilot eğitimleri verilmeyecek.

Yetkililer alınan bu kararın, mevcut durumda Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde eğitim gören Türk pilotları kapsamadığını ifade etti.

ABD Savunma Bakanlığı, Türk pilotlarının eğitimin durdurulduğuna ilişkin habere herhangi bir yorumda henüz bulunmadı.

ABD, daha önce Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması halinde yaptırım uygulayabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, Türkiye'nin S-400 almasına dair görüşünün değişmediğini ifade ederek, Ankara'nın bu planını gerçekleştirmesi halinde F-35 savaş uçaklarını teslim almaması gerektiğini kaydetmişti.

WINTERNITZ: HİÇBİR ÖNLEM KAYGILARI AZALTAMAZ

Amerika’nın Sesi radyosunun internet sitesine göre Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO politikasından sorumlu baş direktörü Andrew Winternitz de S-400’lere ilişkin, Foreign Policy dergisinin Avrupa’da Savunma konulu bir toplantısında konuştu. Winternitz, hiçbir önlemin bu konudaki kaygılarını azaltamayacağın kaydetti.

Amerikalı ve Türk yetkililer geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesinden sonra yaptıkları açıklamada iki yöneticinin çalışma grubu konusunda uzlaştığını söylemişlerdi.

Türkiye’nin S-400 almasının ABD için kabul edilemez bir risk oluşturduğunu vurgulayan Winternitz, “Hiçbir önlem bu konudaki kaygılarımızı azaltamaz” dedi.

Toplantıda, Andrew Winternitz’e S-400’lerin Türkiye’ye Haziran ayında gelmesinin beklendiği hatırlatılırken, Washington’un Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya almak için ne gibi adımlar attığı soruldu. Savunma Bakanlığı yetkilisi Winternitz, “Ne olacağına bakacağız, ondan sonra bir karar alırız. Ne yapabileceğimiz konusunda varsayımlara girmeyeceğim” diye yanıt verdi.

YAPTIRIM UYARISI

Winternitz, Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele adı verilen ve CAATSA adıyla kısaltılan yasaya da atıfta bulunarak şunları ekledi: “Herkesin bildiği gibi Kongre tarafından daha önce kabul edilen ve ülkelerin düşmanlarımızdan teçhizat alması halinde belirli karşılıkların verilmesini öngören bir yasa var. Şu anda da bir anlamda o noktadayız.”

ABD’nin Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının bazı parçaları Türkiye’den tedarik ediliyor. Nisan ayı başında Amerikalı yetkililer, Türk mevkidaşlarını F-35 savaş uçakları projesi ile bağlantılı ekipman teslimatının durdurulduğu yönünde haberdar etmişti. Amerikalı kaynaklar, bundan sonraki eğitim teçhizatının ve F-35 bağlantılı bütün materyallerin sevkiyatının iptal edildiğini açıklamışlardı.

ABD ve F-35 savaş uçağına sahip diğer NATO müttefikleri, S-400 konusunda endişeliler. Özellikle Rusya’nın, S-400 füze savunma sistemi ile F-35'leri nasıl tespit ve takip edebileceğini öğrenmesinden ve bu uçakların gelecekte Rus yapımı silahlara karşı daha savunmasız hale gelmesinden endişe duyuyor.