Afganistan’da ilk altı ayda 1366 sivil öldü

Birleşmiş Milletler, Afganistan’da sivillerin “kabul edilemez” bir ritimde öldürülmeye devam ettiği tepkisinde bulundu. Sivillerin çoğu hükümet güçleri tarafından katledildi.

BM’nin Afganistan’daki misyonu MANUA, devam eden sivil ölümler ve yaralanmalara dikkat çekerek, “kabul edilemez” bir ritimde devam ettiğini belirtti.

MANUA tarafından yayınlanan raporda 2019 yılının ilk yarısında 1 366 sivilin öldüğü, 2 446 sivilin yaralandığı belirtildi. 2018 yılının ilk yarısı ile kıyaslandığında yüzde 27’lik bir düşüş var ancak BM halen “şok edici” ve “kabul edilemez” bir düzeyde olduğunu ifade etti. BM, tarafların sivil ölümleri sınırlandırmak için açıkladığı çabaların “yetersiz” olduğunu belirtti.

Ölen ve yaralanan sivillerin üçte birini çocuklar oluşturuyor. Diğer bir ifadeyle 327 çocuk öldü, 880’i yaralandı. Bunların çoğunlukla patlamamış cephanelerden dolayı hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Bununla birlikte sivillerin çoğunun hükümeti güçleri tarafından öldürüldüğü kaydedildi. 2019 yılının ilk yarısında çoğu Afgan ve Amerikan hava saldırılarında olmak üzere 717 sivilin ölümünden hükümet güçleri sorumlu tutulurken, isyancılar 531 ölümün sorumlusu olarak gösterildi.

Geçen yılın ilk yarısı ile kıyaslandığında hükümet güçlerinin yol açtığı sivil ölümler yüzde 31 artış gösterdi. Talibanlar ve DAİŞ çetelerinin yol açtığı sivil ölümler ise yüzde 43 azaldı. Bu da intihar saldırıları ve karmaşık saldırıların azalması ile bağlantılı olarak ele alındı.

Temmuz ayı başında Taliban hareketi ile Afgan hükümet temsilcileri arasında Katar’ın Doha kentindeki tarihi buluşmada, taraflar sivil ölümleri sıfıra indirme konusunda ortak bir karar almışlardı. Ancak sivillere yönelik katliamlar o tarihten sonra da devam etti.

MANUA, tüm tarafları sivillere yönelik bu korkunç zararları ortadan kaldırmak için acil tedbir almaya çağırdı.

2018 yılı Afgan siviller açısından en ölümcül yıl olmuştu. Bir yıl içinde 900’ü çocuk olmak üzere 3 804 sivil ölmüş, 7 189’u yaralanmıştı.