Afrika domuz vebasına karşı ilk aşıyı Vietnam üretti

Vietnam, Amerikalı araştırmacıların ortaklığı ile Afrika domuz vebasıyla mücadele etmek için domuzlara uygulanacak ilk aşıyı geliştirdiklerini duyurdu.

Vietnamlı yetkililerin ilk etapta sadece Vietnam için aşının piyasaya sürülmesine izin vermesi bekleniyor.

Ancak Hanoi yönetimi, salgının hayvanlara zarar verdiği ülkelere yardım etmek için yurt dışına da satabilmeyi istiyor.

Vietnam Tarım Bakanı Yardımcısı Phung Duc Tien, “Aşı üretimi tarihi bir olaydır. İhracatı da hedefliyoruz” dedi.

Yetkili ne ihracat ne de üretim kapasitesine ilişkin bir takvim vermedi.

İnsanlara zarar vermeyen, ancak hayvanlar için yıkıcı olan Afrika domuz vebası ilk olarak Şubat 2019'da Vietnam'da tespit edildi. O zamandan beri ülke milyonlarca hayvanı öldürmek zorunda kaldı.

Şimdiye kadar, bu hastalığı önlemek için dünya çapında ticari bir aşı mevcut değildi. Vietnam aşısı, 2020'den beri Amerikalı uzmanların ortaklığında geliştiriliyor. Beş klinik test yapıldı.

Phung Duc Tien, aşının dokunulmazlık süresinin altı ay olduğunu belirtirken, güvenliği ve etkinliğinin ABD Tarım Bakanlığı bünyesindeki Tarımsal Araştırma Servisi tarafından onaylandığını ifade etti.

Vietnam'da domuz vebası salgını azalarak çiftçilerin sürülerini yenilemesine imkan verse de virüs dünyanın bazı bölgelerinde ortalığı kasıp kavurmaya devam ediyor.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün verilerine göre, Ocak 2020 ile Nisan 2022 arasında beş kıtada 35 ülkede bildirilen 1,1 milyondan fazla vaka evcil domuzlarda kayda geçti.