‘Alan Kurdi’nin yeni istikameti Malta!

Almanya’nın talebine rağmen İtalya İçişleri Bakanı Salvini’nin talimatıyla kabul edilmeyen ve içinde 65 mültecinin bulunduğu ‘Alan Kurdi’ gemisi Malta’ya doğru harekete geçti.

Geçtiğimiz Cuma günü Batı Avrupa’ya ulaşmak amacıyla Libya’dan botla yola çıkan 65 mülteci 12 saat boyunca Akdeniz’deki uluslararası sularda mahsur kaldıktan sonra Sea-Eye isimli yardım örgütünün Akdeniz’de görev yardım gemisi ‘Alan Kurdi’ tarafından kurtarılmıştı.

Ardından 39’u 18 yaşından küçük olan mültecileri taşıyan gemi İtalya’nın Lampedusa adasına doğru harekete geçmişti. Ancak Roma yönetiminin sınırlarını kapatma üzerine gemi dünden bu yana Lampedusa açıklarında bekliyordu. Merkezi Almanya’da bulunan uluslararası yardım kuruluşu Sea-Eye dün gece sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada geminin Malta’ya doğru harekete geçtiğini bildirdi.

“Gemidekilerin durumunun kötüleşmesini bekleyemez” açıklamasını yapan kuruluş, Avrupa ülkelerinin hükümetlerine de şu çağrıda bulundu: “Diğer Avrupa hükümetlerinin İtalya’nın tavrına destek verip vermediğini göreceğiz. İnsanlar pazarlık konusu yapılamaz.”

SALVİNİ’DEN ALMANYA’YA SERT TEPKİ

İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’ye mektup gönderen Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, ‘Alan Kurdi’ ve diğer yardım gemilerine sınır kapılarının açılmasını talep etmişti. Ancak Seehofer’e yanıt veren Salvini “Almanya benden mültecileri kabul etmemi istiyor, fakat kesinlikle böyle bir şey olmayacak” tepkisini gösterdi.

Son günlerde ‘Alan Kurdi’nin yanı sıra "Sea-Watch 3" ve "Alex" gemileri de Lampedusa’ya yanaşmıştı. Hollanda bayraklı ‘Sea-Watch 3'ün Alman kaptanı Carola Rackete gözaltına alındıktan sonra ev hapsine alınırken, "Alex"te bulunan 54 mülteciden sadece 13 kişinin karaya çıkarılmasına izin verilmişti. İtalya’nın kabul ettiği mültecilerin hasta olduğu ve acil müdahaleye ihtiyaç duydukları öğrenildi.

Şubat ayında merkezi Almanya’nın Regensburg kentinde bulunan Sea-Eye isimli bir yardım kuruluşu Akdeniz’de görev yapan "Professor Albrecht Penck" isimli geminin adını ‘Alan Kurdi’ olarak değiştirmişti. Bodrum açıklarında cansız bedeni bulunan Rojava Kürdistanlı küçük çocuk Alan Kurdi, batı Avrupa’ya doğru yola çıkan on binlerce mültecinin sembolü haline gelmişti.