Alman mahkemesi ‘Êzidî soykırımı’ dedi

Êzidî bir çocuğun katledilmesi davasında DAİŞ çete üyesine müebbet hapis cezası kesen Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi Êzidîlerin 73. Ferman ismini verdiği katliam için “insanlığa karşı işlenmiş bir soykırım” dedi.

3 Ağustos 2014 günü Êzidîlerin kutsal mekanı Şengal ve çevresine saldıran DAİŞ çeteleri binlerce Êzidîyi katletmiş, binlerce kadın ve çocuğu da kaçırıp esir pazarlarında satmıştı. Êzidîlerin 73. Ferman adını verdiği bu katliam 7 yıl sonra dünyada ilk kez bir mahkeme tarafından soykırım olarak nitelendirildi.

Almanya’nın talebi üzerine sığındığı Yunanistan’da gözaltına alınan ve iade edilen DAİŞ çete üyesi Irak vatandaşı Taha El-Jumailly, Nisan 2020’den bu yana Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılanıyordu. Annesiyle esir pazarında satın aldıkları Êzidî bir kız çocuğunun 2015 yılında susuzluktan ölümüne neden olduğu için hakim karşısına çıkan DAİŞ çete üyesi için mahkeme heyeti bugün kararını açıkladı.

Êzidîlere yönelik katliam için soykırım tanımını kullanan mahkeme, DAİŞ üyesi Taha El-Jumailly’nin de insanlığa karşı suç işlediğine vurgu yaptı. DAİŞ çete üyesine ömür boyu hapis cezası veren mahkemenin kararı dünya çapında bir ilk olma özelliği taşıdı. Mahkeme, ayrıca katledilen çocuğun annesine de 50 bin Euro para tazminatın verilmesini kararlaştırdı.

ALMAN EŞİNE DE 10 YIL HAPİS CEZASI

Almanya Federal Başsavcılığı’nın iddianamesini kabul eden mahkemenin kararında Irak vatandaşı Taha El-Jumailly, yabancı bir terör örgütü üyesi olduğu, cinayet işlemek, insanlığa karşı suç işleyerek Êzidîlere yönelik soykırıma katıldığı ifade edildi.

DAİŞ çete üyesi Taha El-Jumailly’nin işlediği suçlar devamla şöyle sıralandı: 2015'te Irak'ın Felluce kasabasında Êzidî bir kadın ile 5 yaşındaki kızını DAİŞ ideolojine uygun şekilde satın aldı, köleleştirdi, yiyecek ve içecekten mahrum etti, dinini değiştirmeye zorladı, Kur'an-ı Kerim okutup namaz kıldırdı, anneyi ve kızını kapanmaya zorladı, defalarca şiddet uyguladı.

Küçük kız çocuğunu havanın gölgede 50 derece olduğu bir gün avluya çıkaran DAİŞ çete üyesi onu koli bandıyla pencereye sabitleyerek, annesinin gözleri önünde saatlerce bekletti. Alman mahkemesinin verdiği karara göre tüm bunların sonucunda kız çocuğu susuzluktan acı çekerek can verdi. Geçtiğimiz ay Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi de Taha El-Jumailly’nin suç ortağı olan Alman eşi Jennifer W.’e de 10 yıl hapis cezası vermişti.

ALMANYA’DAKİ SORUŞTURMA NASIL BAŞLAMIŞTI?

Alman yargısının uzun yıllardır yürüttüğü soruşturma Irak’a dönmek isterken güvenlik güçlerinin dinlediği bir araçta beş yaşındaki kız çocuğunun ölümüne ilişkin Jennifer W. anlatımları üzerine başlamıştı. 2014 yılında Almanya’dan Irak’a gidip DAİŞ çetelerine katılan Jennifer W. 2016’da yeni bir pasaport almak üzere Ankara’daki Alman Konsolosluğuna müracaat ettiği sırada Türk yetkililer tarafından gözaltına alarak Almanya’ya sınır dışı edilmişti. Almanya’da tutuklanan Jennifer W.’nin Nisan 2020’de başlayan yargılanması uzun süre Alman kamuoyu ve medyasının gündeminde kalmıştı.