Almanya: İki devletli çözüm tek çıkış yolu

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Amman’da yaptığı açıklamada Filistin-İsrail sorununa tek çözümün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Heiko Maas, “Filistin sorunu tartışmalarımızın merkezindeydi” dedi.

Maas, “Müzakerelerle iki devletli çözümün tek çözüm olduğu konusunda her zaman hem fikiriz” diye konuştu.

ABD’nin, Filistin-İsrail sorununa ilişkin planını açıklaması bekleniyor. Henüz bir tarih verilmedi ancak, planın ekonomik boyutunun Haziran sonunda Bahreyn’de düzenlenecek bir konferansta açıklanması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, plana ilişkin Mayıs ayı sonunda bölge turu yapmış ve Ürdün Kralı II. Abdullah ile de görüşmüştü.

Yeni fikirlerde bulunacağı sözünü veren Kushner, onlarca yıldır uluslararası diplomasinin merkezinde olan “iki devletli” çözüm konusunda konuşmayı reddediyor.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Cumartesi günü yaptığı bir açıklamada İsrail devletinin işgal altındaki Batı Şeria’nın bir parçasını kendisine bağlama hakkı olduğunu savunmuştu. Batı Şeria, 50 yılı aşkın bir süredir İsrail işgali altında bulunuyor. New York Times gazetesine bir mülakat veren büyükelçi David Friedman, “Bazı koşullar altında, İsrail’in Batı Şeria’nın hepsini değil, ama bir kısmını muhafaza etme hakkı olduğunu düşünüyorum” demişti.

Filistinliler, Amerikan planını şimdiden reddederek, Nisan 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan Trump yönetiminin güvenirliğini kaybettiğini belirtiyor.

ABD ayrıca 2018 yılında Filistinli Mültecilere ilişkin BM kurumu UNRWA üzerinden yıllık olarak yaptığı 300 milyon Euro yardımı da kesmişti.

Alman ve Ürdün Dışişleri Bakanları, UNRWA’nın önemine vurgu yaparak, bu kuruma destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Her iki yetkili, UNRWA’nın zamanını doldurduğu ve feshedilmesi gerektiği yönündeki ABD çağrısını da reddetti.

ABD’nin ittifakı olan Ürdün, BM’ye göre 2.2 milyon Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Toplamda 6.6 milyon Filistinlinin mülteci durumunda olduğu tahmin ediliyor.

Maas ayrıca, kronik ekonomin zorluklar yaşayan Ürdün’e koşulsuz olarak 100 milyon dolar borç vereceklerini açıkladı.