Almanya’da hastanelere hasta başına asgari personel şartı

Son yıllarda sağlık sektöründeki çalışan yetersizliği nedeniyle tartışmaların olduğu Almanya’da, hastanelerin asgari düzeyde bulundurması gereken görevli sayısı belirlendi. 

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın imzaladığı kararname ile sağlık kuruluşlarında hazır bulunması gereken bakıcı veya uzman sayısı iki aşamalı olarak düzenlenecek. 

Bu haftadan itibaren geçerli olacak ilk aşama kapsamında yoğun bakım servisleriyle kardiyoloji, jeriyatri (yaşlılar servisi) ve kaza sonucu getirilen bireylerin tedavi gördüğü cerrahi bölümlere asgari sağlık personeli zorunluluğu getiriliyor. 

Buna göre, 1 Ocak 2019’dan itibaren yoğun bakım servislerinde gündüzleri her 2,5 hasta için en az 1 personel bulunması gerekecek. Gece vardiyalarında ise her 3,5 hasta için en az 1 personel olması şartı getiriliyor. 

2021 yılından itibaren ise gündüzleri 2 hasta başına en az 1 personelin hazır olması öngörülüyor. Geceleri ise personel başına en fazla 3 hasta kabul edilebilecek veya personel sayısı bu orantıya göre arttırılmak zorunda kalınacak.

350 bin civarında doktorun bulunduğu Almanya’da özellikle hastanelerin önemli servislerinde personel yetersizliği nedeniyle hastaların gerekli ilgiyi görmediği eleştirileri yapılıyordu. 2014 yılında yayınlanan bir raporda, her yıl yanlış tedaviler nedeniyle bir yılda 19 bin hastanın yaşamını yitirdiğine dikkat çekilmişti. 

Kimi sendikalar ise, personel yetersizliği nedeniyle büyük çoğunluğu yaşlı bireyler olmak üzere 40 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiğini savunuyor.