Aşırı sağı araştıran gazetecilere Neonazilerden tehdit

Almanya’da bu kez gazeteciler son dönemlerde sıkça gündeme gelen Neonazi gruplar tarafından tehdit edildi. Söz konusu gazeteciler, aşırı sağı araştırıyordu.

Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke’nin 2 Haziran günü bir Neonazi tarafından öldürülmesi sonrası aşırı sağcı terör yeniden Almanya’nın gündemde. “Combat 18” adıyla ortaya çıkan Nazi hücreleri son olarak gazetecileri hedef aldılar.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW)’nin devlet televizyon kanalı WDR’in Dortmund’daki stüdyosunda çalışan bir gazeteci ile serbest olarak çalışan bir gazeteciye posta yoluyla beyaz toz gönderildi. Mektupların üzerinde sadece “exit” yazısı yer alırken, her iki gazetecinin de bir süredir aşırı sağ terörünü, özellikle de “Combat 18” grubunu araştırdıkları öğrenildi.

Bir hafta öncesinde ise “Combat 18” yayınladığı bir videolu mesajda yine devlet televizyon kanallarından NDR’de çalışan bir gazeteci için “solcu teröristlere yardım ediyor” denilerek ölümle tehdit edilmişti.

GRUBA YASAK GELEBİLİR

Polis birimleri yaptıkları araştırmada her iki olay arasında bağlantı bulunduğunu belirterek tozlu zarfların da yine aşırı sağcı grup tarafından gönderildiğini bildirdi. Son ölüm tehditlerinin ardından ismi yeniden gündeme gelen “Combat 18” adlı grubun İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmasına ilişkin de tartışmalar arttı.

Alman basınında yer alan bilgilere göre bakanlık yasak konusunda çalışmalarını hızlandırdı. Mecklenburg Vorpommern Eyaleti’nde güvenlik birimleri içinde 29 yerel politikacının isminin olduğu bir ölüm listesi ortaya çıkmıştı. Yerel Alman yöneticilere yönelik ölüm tehditlerinin arkasında da “Combat 18” grubu vardı.

Muhalefet partileri ve Neonazilerle mücadele eden sivil toplum kuruluşları özellikle 2011 yılında açığa çıkan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) cinayetlerinden sonra sürekli “devletin sağ gözü kapılı” eleştirilerini yöneltiyorlardı. Geçtiğimiz hafta açıklanan yıllık istihbarat raporunda “aşırı sağcı” olarak fişlenin kişilerin sayısının 24 bin 100’e çıktığı bildirilmişti.