Avrupa’da Kürtler Öcalan için alanlara çıktı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mutlak tecrit altında tutulduğu İmralı adasında yangın çıktığı haberi ardından Avrupa’da onlarca merkezde Kürtler ve dostları sokaklara çıktı.

İSVİÇRE-STOCKHOLM

İsviçre’de saat 17.00'de eş zamanlı olarak Stockholm, Göteborg, Malmö ve Helsinborg kentlerinde Öcalan için protesto eylemleri yapıldı.

Stockholm'deki gösteride Amara Kadın Meclisi adına konuşan Carolina Farraj, 21 yıldan beri Türk devleti tarafından rehin alınan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığından Kürt Halkı ve dostlarının derin kaygı duyduklarını söyledi. Medyada İmralı Adası'nda yangın çıktığı haberlerinin yer aldığını hatırlatan Farraj, “Bizler Öcalan'ın sağlığı ve yaşamından kaygılıyız. Kürt Halkının önder olarak kabul ettiği ve iradem dediği Öcalan'a uygulanan tecridi kabul etmiyor ve derhal kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

ANF’ye konuşan İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NCDK) Eşbaşkanı Rıdvan Altun, “Milyonlarca Kürdistanlı İmralı'dan gelecek haberi beklemektedir. Türk devleti ve medyasının İmralı Adası'ndaki orman yangınını sıradan bir olay gibi görmesini kabul etmiyoruz. Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit derhal kaldırılmalı, avukat ve yakınlarıyla görüşmesi sağlanmalıdır” dedi.

Altun, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına tecridin kaldırılması için gösterilerin düzenlendiği meydanlara gelmeleri çağrısı yaptı. “Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını talep eden pankartlar ve Öcalan'ın portrelerini taşıyan eylemciler sık sık “Öcalan'a özgürlük”, “Biji Serok Apo”, “Öcalan halktır, halk biziz” gibi sloganlar attı.

ALMANYA-OBERHAUSEN

Almanya’nın Oberhausen kentinde de aynı amaçla saat 17.00’de tren garı önünde toplanan yüzlerce kişi, Öcalan ile derhal görüşme imkanı sağlanmasını istedi. Eylem sırasında okunan bir açıklamada “İmralı Adası'nda çıkan yangın haberi nedeniyle Önder Apo ve adadaki üç arkadaşımızın sağlık ve yaşamları konusunda büyük endişe içindeyiz” denildi.

Gar önündeki mitingde Avrupa Konseyi ve CPT’yi de sorumluluğa çağıran yaklaşık 250 kişilik kitle, daha sonra yürüyüşe geçti. Kürtlerin düzenlediği eyleme Alman Die Linke, MLPD ve Antifaşist gruplar da destek verdi.

DORTMUND

Dortmun kentinde saat 18.00’de bir araya gelen onlarca kişi, Öcalan lehine sloganlar attı ve Öcalan ile derhal görüşme yapılmasını istedi. Eylemde Öcalan’ın durumuna dikkat çeken bildiriler dağıtıldı.

STUTTGART

Stuttart kentinde de aynı saatte bir araya gelen Kürtler, Öcalan’ın durumundan endişeli olduklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, İmralı’daki yangının şüphe yarattığına dikkat çekilirken, “Biz Kürdistanlılar olarak Önderliğimizin yaşamından endişe duyuyoruz. Kürdistanlılar olarak, Önderliğimizle ilgili net bir haber almadığımız müddetçe alanları terk etmeyeceğiz" denildi.

DÜSSELDORF

Düsseldorf’taki eylem saat 17.00’de yapıldı. Eylemde 100 dolayında kişi, Öcalan lehine sloganlar attı. Eylemde Öcalan’ın durumuna dikkat çeken ve duyarlılık çağrısı yapan bir bildiri de okundu. Cuma günü de aynı saatte eylem yapılacağı duyuruldu.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde saat 18.00’de Öcalan’ın durumuna ilişkin tren garı önünde bir eylem düzenlendi. Şehid Meryem Komünü adına yapılan bir konuşmada, İmralı’da çıkan yangından AKP rejiminin sorumlu olduğu belirtildi. Eylemde CPT ve Avrupa Konseyi’ne çağrıda bulunularak, sorumluluklarına sahip çıkmaları istendi.

NÜRNBERG

Nürnberg kent merkezindeki tren garı önünde Öcalan için düzenlenen eylemde Türk devleti kınandı, Avrupa kurumlarının derhal harekete geçmesi istendi. Eylemde Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden bir pankart açılırken, aynı içerikli sloganlar atıldı. Protesto gösterisi sırasında tüm Kürt halkı ve dostlarına Öcalan için seferberlik çağrısı yapıldı.

ESSEN

Almanya’nın Essen seherinde tren garı önünde bir araya gelen Kürtler, Öcalan’ın durumunda duydukları kaygıyı dile getirdiler. Eylemciler, Türk rejimi aleyhine sloganla atarken, Öcalan üzerindeki tecride ilişkin uluslararası sessizliğe de tepki gösterdiler.

KÖLN

Köln’de Perşembe günü saat 18.00’de tren garı önünde yüzlerce kişi bir araya gelerek, Öcalan’ın durumuna dikkat çekti. Öcalan ile görüşme imkanının sağlanmasını isteyen eylemciler, endişeli olduklarını belirtti. Eylem alanında yapılan bir açıklamada “İmralı Adası'nda çıkan yangın haberi nedeniyle Önder Apo ve adadaki üç arkadaşımızın sağlık ve yaşamları konusunda büyük endişe içindeyiz” denildi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Alexanderplatz’da saat 18.00’de ellerinde Öcalan’ın posterleriyle bir araya gelen Kürtler “Bıji Serok Apo” sloganları atarak, Türk Devleti’ni protesto ettiler.

NCKA (Navenda Civaka Kurdistaniyen Azad) Eşbaşkanı Erhan Fırat eylemde bir konuşma yaparak İmralı adasındaki yangın ile Kürt halkının sabrının sınandığını ifade etti. Öcalan’ın 21 yıldır ağır tecrit koşulları altında bulunduğuna da dikkat çeken Fırat, “Önderlik kırmızı çizgimizdir” dedi.

BREMEN

Bremen’de Kürtler ve dostları tren garı önünde bir araya gelerek, Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile bir an önce görüştürülmesini istedi. Eylem sırasında yapılan açıklamada "AKP hükümeti ve Türk devletinin Öcalan şahsında Kürt halkı ve demokrasiden yana olan kesimler üzerinde yeni kirli planların olduğu anlaşılıyor” denildi. Eylemciler, başta AB ve sorumlu tüm kurum ve kuruluşları sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı.

YUNANİSTAN-LAVRİO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde kampta kalan Kürtler Öcalan için bir yürüyüş düzenlendi. Eylemciler kent merkezine kadar yürüdü. Yürüyüşte sık sık "Biji serok Apo", "Be serok Jiyan nabe" ve "Faşist Erdoğan" sloganları atıldı. Kent merkezinde eylemciler adına bir açıklama yapan Burhan Karakoç, "Türk devleti biliyor ki, Kürt halkının duyguları, beyni, geleceği İmralı'dadır. Biz bu Osmanlı oyunlarını artık biliyoruz. Türk Devletinin sicili kirlidir. Önderlik bizim kırmızı çizgimizdir bunu bir kez daha hatırlatıyoruz" dedi.

FRANSA-MARSİLYA

Fransa’nın güneyindeki Marsilya kentinde saat 17.00’de Avrupa’nın bir çok merkezinde olduğu gibi Öcalan için bir eylem düzenlendi. Avrupa Birliği temsilciliği önünde yapılan eylemde Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar atıldı. Okunan Fransızca bir bildiride İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’den harekete geçmesi istendi. Eylem sırasında, Cumartesi günü de iş boykotu yapılarak kitlesel bir yürüyüş yapılacağı duyuruldu.

PARİS

Paris’te Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi’nin (CDK-F ) çağrısı ile Strasbourg Saint Denis kemeri önünde bir eylem yapıldı. "Öcalan'a özgürlük" pankartının açıldığı eylemde "Diktatör Erdoğan" sloganı atıldı.

Eylemde Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Necmettin Demiralp ve Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) temsilcisi Şahin Polat kısa birer konuşma yaptılar.

Yapılan konuşmalarda, Öcalan'ın yaşamından ve sağlığından Türk Devletinin sorumlu olduğu belirtilirken, Avrupa ülkelerinin ve ilgili kurumların İmralı’da uygulanan tecride karşı derhâl harekete geçmeleri istendi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de bir eylem düzenlendi. DKTM’nin (Demokratik Kürt Toplum Merkezi) çağrısıyla saat 18.00’de Strasbourg garında bir araya gelen Kürtler ve dostları, gar binası içerisinde “Bıji Serok Apo” sloganları attılar. “Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü” pankartı ve Öcalan posterlerini taşıyan kitle, gar içerisinde yaklaşık yarım saat boyunca, “Katil Erdoğan, faşist Erdoğan” sloganları eşliğinde duyarlılık çağrısında bulundu.

MULHOUSE

Fransa’nın Mulhouse kentinde Porte Jeune’da bir araya gelen Kürtler, Öcalan’ın durumundan endişe ettiklerini ifade ettiler. Eylem alanında yapılan bir açıklamada, Öcalan’ın üzerinde ki tecridin giderek derinleştirildiği hatırlatıldı. Bir an önce tecridin kaldırılarak Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesinin sağlanması gerektiği belirtilen açıklamada, Öcalan’ın daha fazla sahiplenilmesi çağrısı yapıldı.

HOLLANDA-DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de aynı amaçla bir eylem düzenlendi. Eylemde Öcalan posterleri, PKK bayrakları ve üzerinde “Tecridi kıralım, tecrit insanlığa karşı suçtur, Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart açıldı. İçişleri Bakanlığı binası önünde yapılan eylemde, Öcalan lehine sloganlar atıldı.

İSVİÇRE-BERN

Kürtler İsviçre’nin Bern, Basel ve Cenevre kentlerinde alanlara çıktı. Bern’de acil eylem çağrısıyla Bahnhofplatz alanında bir araya Kürtler ve dostları burada bir miting gerçekleştirdi.

“Kürdistan’a statü, Öcalan’a özgürlük” pankartı arkasında gerçekleştirilen eylemde Öcalan posterleri taşındı. Öcalan’ın sağlığı ve yaşamından duyulan kaygılarının dile getirildiği eylemde Almanca bildiriler okundu. Kürt siyasetçi Nejdet Atalay “Sayın Öcalan’ın yaşamından endişeliyiz. Avukatlarıyla ya da bir heyet tarafından Öcalan görüştürülünceye kadar Kürdistanlılar olarak her gün kesintisiz eylemlerle alanlarda olacağız” dedi.

29 Şubat Cumartesi günü Zürih Helvetiaplatz alanında saat 14:00’te yapılacak olan İsviçre merkezi eylemine katılım çağrısıyla eylem sonlandırıldı.

CENEVRE

Tevgera Ciwanên Şoreşger’in çağrısıyla merkez tren istasyonu önünde “Öcalan’a bir şey olursa dünyayı yakarız” pankartı açan eylemciler burada Fransızca bildiri okudu. Polisin müdahalesi üzerine eylemciler tren istasyonu içerisine girerek burada sivil itaatsizlik çerçevesinde yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

BASSEL

Aynı amaçla Basel kentinde de merkez tren istasyonu önünde bir eylem gerçekleştirildi