Avustralya’dan Türkiye’ye silah ihracatı itirafı

Avustralya hükümeti, Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik saldırısı nedeniyle sivillerin zarar görmesine rağmen Türkiye’ye silah ihracatına izin verdiğini itiraf etti.

Türkiye’nin 2019 yılının Ekim ayında Rojava’ya işgal harekatı sırasında dönemin Savunma Bakanı Linda Reynold bir açıklama yapmış, Türkiye’nin saldırısı nedeniyle Kuzey Doğu Suriye’de sivillerin zarar gördüğünü ve bu nedenle silah ihracatına izin veren komiteden Türkiye’ye silah ihracatlarını durdurmasını istemişti.

Geçtiğimiz günlerde Senatör Jordon Steele-John’un soru önergesine yanıt veren Avusturalya hükümeti, 15 Ekim 2019 tarihinden bu yana Türkiye’ye 577 bin 500 Avusturalya doları tutarındaki silah ihracatına izin verdiğini duyurdu.

Bakanlık ihraç edilen ekipmanların hangi şirketler tarafından üretildiğini ve neler olduklarını ise açıklamadı.

Konuyla ilgili olarak ANF’ye açıklamalarda bulunan Rojava ile Dayanışma Komitesinden Peter Boyle şunları söyledi:

“Avustralya’daki Kürt toplumunun Türkiye’ye silah ihracatı konusundaki derin endişelerini paylaşıyoruz ve Senatör Steele-John ve diğer parlamenterler ile ihracatçılar ve şirketler konusunda daha fazla bilgi edinmek için çalışacağız. Amacımız Türkiye’ye bu silah ihracatlarını durdurmak çünkü bu eylemler insan hakları ve adalet ile çelişiyor.

Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye ile Kuzey Irak’ta kullandığı katil insansız hava araçlarının yapımında kullanılan parçaların ihracatı Kanada, İngiltere ve Avusturya tarafından durduruldu. Biz de Avusturalya’da aynısını yapmalıyız.”