Azerbaycan 10 Ermeni esiri serbest bıraktı

Azerbaycan, Avrupa Birliği’nin aracılık ettiği müzakereler sonucu 10 Ermeni esiri serbest bıraktı.

Savaş esirlerinden sorumlu Azerbaycan komisyonu yaptığı açıklamada, 16 Kasım’da esir alınan 10 Ermeni askerin Avrupa Birliği’nin arabuluculuğu ile Ermenistan tarafından teslim edildiğini bildirdi.

Azerbaycanlı yetkililer, esirlerin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel arasında 14 Eylül’de Brüksel’de yapılan toplantı ardından teslim edildiğini belirtti.

Michel Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, Aliyev ve Paşinyan ile yaptığı görüşmenin ardından 10 Ermeni tutuklunun serbest bırakılmasını selamlayarak, “Brüksel'de tartışıldığı gibi, güveni güçlendirmeye yönelik ortak arzuyu gösteren önemli bir insani jest” dedi.

Azerbaycan, 4 Aralık günü de Rusya’nın arabuluculuğu sonucunda 10 Ermeni esiri teslim etmişti. Kasım ayında taraflardan 13 kişinin öldüğü çatışmalardan sonra, esirlerin serbest bırakılması ilk somut yatıştırıcı adım olarak değerlendirilmişti. Ancak, Yukarı Karabağ için 30 yıldır çatışan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki denge kırılganlığını koruyor.

2020’de iki ülkeyi karşı karşıya getiren Yukarı Karabağ savaşı, 6 bin 500’ü aşkın kişinin ölümüne, Ermenistan’ın yenilgisine yol açmıştı. Türk devletinin desteklediği Azerbaycan, Yukarı Karabağ’ın birçok bölgesini işgal etmişti.