Depremde binlerce insan yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi enkaz altında

Bakurê Kurdistan'ın Mereş ve Dîlok kentlerinde 7,8 şiddetinde deprem meydana geldi. Etkisi 10 ilde hissedilen depremde gün sonunda yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 739 olarak açıklanırken, çok sayıda kişi ise halen enkaz altında.

23.55

Yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 379'a yükseldi

Türk devlet yetkilileri, depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 2 bin 379'a, yaralananların ise bin 483'e yükseldiğini duyurdu. 7 bin 840 kişinin enkazdan çıkarıldığını, 4 bin 758 binanın ise yıkıldığını açıkladı. 

23.52

Suriye'de 711 kişi yaşamını yitirdi 

Suriye Sağlık Bakanlığı da meydana gelen depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 711'e yükseldiğini, bin 431 fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

23.26

Dîlok'ta insanlar geceyi sokakta geçiriyor

22.31

Görüntüler yıkımın yaşandığı Meletî-Kûrecîk'ten

22.29

Semsûr'da kurtarma çalışmaları hala başlatılmadı

Depremin en şiddetli yaşandığı kentlerden Semsûr'da, kurtarma çalışmaları başlatılmadı. Yüzlerce binanın yıkıldığı kentte, halk kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Gün içinde onlarca kişi enkaz altından çıkarılırken, yüzlerce kişinin halen enkaz altında olduğu belirtiliyor. Gün boyu halkın kendi imkanları ile sürdürdükleri kurtarma çalışmaları, havanın kararması ve yağışın başlamasıyla birlikte durduruldu. 

Depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen kente şu ana kadar tek bir kurtarma ekibinin gelmediği öğrenildi. Belediye ekiplerinin yetersiz olmasından dolayı da birçok mahalleye henüz girilmedi. Kentte, elektrikler de kesik. Birçok telefon hizmet sağlayıcısının şebekelerinin olmadığı kentte, internete de ulaşılamıyor. Halkın besin ihtiyaçlarını karşılayacak gıda malzemelerine ulaşamıyor. 

Enkaz altında yakınlarına mesaj atan onlarca kişi kurtarılmayı bekliyor. Kaderine terk edilen Semsûr'da çalışmaların ne zaman başlayacağı ise bilinmiyor. 

Mahallelerde halkın sokaklardaki bekleyişi sürerken, kente gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Abdullah Koç, Şevin Coşkun ve Kemal Bülbül, halkla temaslarını sürdürüyor.

22.21

Yurtdışındaki HDP Milletvekilleri: Yardımlarımızı Heyva Sor aracılığıyla yapalım

Yurtdışında yaşayan HDP Milletvekilleri, deprem bölgelerinde yardıma ihtiyacı olan insanlar için dayanışma çalışması başlatmanın hayati olduğuna vurgu yaparak, Avrupa'da yaşayan tüm halkın yapacakları maddi yardımı Heyva Sor a Kurdistan aracılığıyla yapmalarını istedi.

Yurtdışındaki HDP Milletvekilleri adına yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Bugün sabah saatlerinde Türkiye'de, Kuzey Kurdistan'da on ili, yüzlerce  ilçe ve köyü, Suriye'nin Kuzey bölgesini ve daha pek çok yerleşim yerini etkileyen Maraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli büyük bir deprem felaketi yaşadık. Ne yazık ki yeni depremler ve artçı depremlerle yaşamaya devam ediyoruz.  Acımız çok büyük. Bu elim felakette yaşamını yitiren insanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm halkımıza sabır, metanet ve baş sağlığı diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz.  Bu büyük acıyı ancak büyük dayanışma ile hafifletebiliriz. Depremin gerçekleştiği bölgelerde yardıma ihtiyacı olan insanlarımız için hızla organize olarak yardımlaşma, dayanışma çalışmasını başlatmak hayatidir.  Bunun için tüm halkımıza ve duyarlı kamuoyuna dayanışma ve yardımlaşma çağrısı yapıyoruz. Heyva Sor a Kurdistan afet bölgesi için bir yardım kampanyası başlatmıştır. Avrupa'daki tüm halkımıza yapacakları maddi yardımı Heyva Sor a Kurdistan aracılığıyla yapmalarını önemle belirtmek istiyoruz. 

Tüm halkımızı, dost ve duyarlı çevreleri bu büyük deprem felaketinin acılarını hızla sarmaya, dayanışma seferberliğine katılmaya, büyütmeye davet ediyoruz. Unutmayalım ki acılar paylaşıldıkça azalır.”

22.20

Depremzedelere Qamişlo halkı kucak açtı

Heyva a Sor a Kurdistan, kendi imkanları ve Qamişlo sakinlerinin desteğiyle Qamişlo’da olan 12 Mart Şehitler Stadyumunda çadır kurdu. Bazı sakinler ise geceyi arabalarında geçiriyor.

         

22.04

Amed'de sayı 49'a yükseldi

 Depremin ardından bilanço açıklayan kamu hastanelerinin verilerine göre; Amed’de 49 kişinin yaşamını yitirdi, 562 kişi yaralandı. 

Yaralıların tedavileri sürerken, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde enkaz altından çıkarılan 16 cenaze kaldırıldı, 177 kişi ise hastanede tedavi altına alındı. 

Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi'nde 20 kişinin cenazesi bulunurken, bu hastanede 164 yaralı tedavi altına alındı. Dağkapı Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 5 kişi yaşamını yitirdi, 45 kişi de tedavi altına alındı. 

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan 8 kişi yaşamını yitirdi, 51 kişinin tedavisi sürüyor.

Ergani Devlet Hastanesi'nde 100, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 5, Çermik Devlet Hastanesi'nde 9, Çınar Devlet Hastanesi'nde 9, Dicle Devlet Hastanesi'nde 2 yaralı kaldırıldı. 

Kentteki hastaneler kaldırılan yarılardan bir kısmı tedavilerinin ardından taburcu edilirken, durumu ağır olanları ise tedavisi sürüyor. 

22.01

Yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 316'ya yükseldi

AFAD, Mereş merkezli depremlerde 2 bin 316 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralı sayısının 13 bin 293, yıkılan bina sayısının 6 bin 217 ve sağ kurtulanların sayısı ise 7 bin 840 olduğunu açıkladı.

21.59

Malatya'da kurtarma çalışmaları halk desteğiyle sürüyor


        21.49

Adana'da kurtarma, enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor

21.24

HDP'li vekiller Dîlok'ta

HDP milletvekilleri Mahmut Toğrul ile Fatma Kurtulan, depremin yıkıcı etkiler gösterdiği Dîlok kentine geldi.

21.18

Adana'da deprem şiddeti böyle yansıdı

21.00

Dîlok’ta halk yetkililere tepki gösterdi


         


        20.54

HDP Kriz Merkezi’nden halka çağrı: Zarar görenlere kucak açalım

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kriz Koordinasyon Merkezi, risk alanları dışındaki halka, depremden zarar gören aileleri barındırmaya, barınma sorunu yaşayanları da HDP il ve ilçe örgütlerinden destek istemeye çağırdı. Çağrıda şu ifadeler yer aldı: “Acımız büyük, zor bir zamandan geçiyoruz. Risk alanları dışında bulunan yurttaşlarımızı evlerini, kalplerini, sofralarını depremde zarar gören kardeşlerimize açmaya çağırıyoruz. Gün dayanışma günüdür. Halklarımızın en üst düzeyde duyarlılık göstereceğine yürekten inanıyoruz.
Barınma sorunu olan tüm yurttaşlarımız bulunduğu il ya da ilçe örgütlerine ulaşarak HDP Kriz Koordinasyon Merkezlerinde listelere adlarını yazdırabilirler.
Evini açarak dayanışma göstermek isteyen halklarımız da bulunduğu il, ilçe örgütlerine ulaşarak HDP Kriz Koordinasyon Merkezleriyle iletişime geçebilirler.”

20.43

AFAD: Yaşamını yitirenlerin sayısı bin 762

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, depremlere ilişkin son bilgileri paylaştı. Bin 762 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Tatar, yaralı sayısının 12 bin 68'e yükseldiğini açıkladı. 

20.16

AFAD, merkez üsse 15 saat sonra geldi

AFAD, enkaza dönüşen depremin merkez üssü olan Mereş’in Bazarcix ilçesine AFAD ekipleri ve iş makineleri saat 19.00’da giriş yaptı. Depremin merkez üssü olmasına rağmen 15 saat sonra sevk edilen ekipler, burada bulunan 4 binada çalışma başlattı. Sadece ilçenin Handos caddesinde çalışma yürüten AFAD ekipleri, ara katları yıkılan bir binada katları delerek arama kurtarma çalışmaları yürütüyor.

Ahmet Bozlak Mahallesi'nde çöken binaya akşam saatlerinde gelen ekiplerin, enkaz altında olduğu belirtilen 3 kişiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu binalarda henüz arama kurtarma çalışmaları başlatılmadı. İlçe halkının yakınlarının enkaz altında bulunduğu binaların karşısında çaresiz bekleyişleri ise sürüyor. 

İlçenin yeni yapılan devlet hastanesi de ciddi hasar gördü. Buna rağmen hizmet vermeye devam eden hastanede, enkazdan çıkarılan 60 cenaze poliklinik koridorlarında battaniyelere sarılmış halde bekletiliyor. 

19.47

Adana’da çoğu yeni olan bina yıkıldı

Adana’daki yıkımın daha çok yeni sayılan binalarda olduğunu ifade eden Emek Partisi Genel Yürütme Kurulu Üyesi Halil İmrek, evleri hasar görenlerin soğuk havada dışarıda kaldığını söyledi.

Maraş depreminden etkilenen illerden bir diğeri olan Adana’daki durumu Emek Partisi Genel Yürütme Kurulu Üyesi Halil İmrek ANF’ye aktardı. Kurtarma çalışmalarının AFAD ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından ortak şekilde yürütüldüğünü söyleyen İmrek şunları aktardı: “İlk depremden sonra 15 bina yıkıldı, öğleden sonra saat 14 sularında bir deprem daha yaşandığında iki bina daha yıkıldı. Adana’da bunula birlikte 17 bina yıkılmış durumda. Bunlar 12-13 katlı en yükseği de 17 katlı binalardı. Bunlar aslında Çukurova bölgesinde, çoğu yeni sayılan ve yüksek kat binalar. Bu binalarda tabii sonuçta en az 20 daire var ve 100’ün üzerinde insan yaşıyor. O açıdan şu ana kadar 40 kişinin öldüğüne dair bir bilgi var ama daha enkaz altında çıkarılamayan kişiler de var. Öğlen yaşanan depremden sonra hasar gören, yamulan binalar olduğu için bir kısmında çalışmaları durdurmak durumunda kaldılar. Yani sayı artabilir.

Hem Seyhan Belediyesi hem Büyükşehir Belediyesi tarafından okul, pazar yerleri, kültür merkezleri vs. toplanma alanları yapıldı. Ama insanlar tabii daha çok dışarıda. Hava soğuk, gün boyu yağmur da vardı. Dışarıda olanlar için korunma sorunu var. İnsanlar içerilere de deprem yaşanır diye girmekten korkuyor.”

19.41

Türkmen: Depremle mücadele konusunda çok kötü bir sınav veriliyor

Depremin etkileri sürüyor. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Antep’teki son durumu bildirirken buradaki en önemli sorunun şu an evi yıkılanlar ya da hasar görenler için barınma sıkıntısı olduğunu söyledi. Türkmen bu gecenin çok zor geçeceğini de ekledi.

Maraş’ta meydana gelen depremden en çok etkilenen illerden biri olan Antep için BİRTEK-SEN (Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ANF’ye durumu anlattı. Türkmen merkezde birçok binanın yıkıldığını söylerken binlerce insanın da evlere giremediği için soğukta kaldığını bildirdi.

Antep’in depremden en çok etkilenen illerin başında geldiğini hatırlatan Türkmen şöyle konuştu: “Hem yıkılan bina sayısı, hem can kaybı bakımından Antep en çok zarar gören yerlerden bir tanesi. Durum burada ne yazık ki kötü. Şöyle ki; biz sabah saatlerinde dolaştık. Bir de öğlenden sonra epey şehrin önemli bölümlerini de gezdik. Zaten çok sayıda yıkılan bina var. Sabah saatlerinde bile valilik 530 bina diye açıklamıştı. Depremden sonra da yıkılan tek tük yerler oldu. Bu arada yıkılan binaların çoğu aslında İslahiye ve Nur Dağı gibi deprem merkezine yakın olan ilçeler, Antep'in dış ilçelerinde.

Ama şehir merkezinde de onlarca, yüzlerce binanın yıkıldığı ve zarar gördüğüne şahit olduk. Halen enkaz altında olan, kurtarma çalışmaları devam eden yerler de var, bu işin bir boyutu. Diğer boyutu: Burada hava çok soğuk, üç gündür kar yağıyordu zaten. Bugün de hem kar hem yağmur ve sabah dörtten beri on binlerce insan sokaklarda, evlere girmeye korkan insanlar da sokaklarda soğukla mücadele ediyor.”

ÇADIRLAR GEÇ KURULDU, TOPLANMA ALANLARI YETERSİZ

Çadırların geç kurulduğunu ifade eden Türkmen, toplanma alanlarının da yetersiz olduğunu söyledi:  “Biz mesela ikinci depremden hemen önce mahalleleri gezmeye çıktığımız o esnada ikinci deprem oldu. Ve çoğu insan mahallelerde artık dışarıda soğuktan duramadığı, dayanamadığı için çoluk çocuk aileleriyle tekrar evlere girmişti. İkinci depremde çıkan insanlar yalın ayak, can havliyle kendilerini attılar dışarıya. Sokaklarda, mahallelerde gördük bu tabloyu. Ama depremden 20 dakika sonra bile dışarıda soğuğa dayanamayıp soğuktan ölmektense depremde ölmeyi göze alarak içeri giren insanlar oldu. Ne olacaksa olsun diye içeri girdiler. Burada da şu gözümüze çarptı. Biz mesela hem sabah hem öğlenden sonra çıktığımızda 15’e yakın mahalleyi dolaştık ve hiçbir yerde akşam saati öncesine kadar çadır kurulmamıştı. Bugün 8-10 civarında yer belirlediler toplanma yerleri, spor tesisler ve benzeri yerler ama bunlar da çok yetersiz, bazı yerlere çok uzak. Hala on binlerce insan bu soğukta dışarıda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Biraz imarlı bölgeler, işte ekonomik durumu iyi olanlar, aracı arabası ya da gidecek güvenli yeri bulunanlar bakımından bir sıkıntı yok. Ama bu imkânlara sahip olmayan on binlerce ya insan sokakta tir tir titriyor ya da dayanamadığı için artık yıkılma tehlikesine rağmen evlere giriyor. O yüzden burada şu anda öne çıkan en ciddi sorun barınma. Dışarıda kalan insanların barınmasını sağlayacak imkânlar yaratma ve ısınma sorunu. Ayrıca giyecek ve yiyecek sorunu da aynı şekilde büyük bir sorun.”

YARDIMLAR YETERSİZ

Yardımların yetersiz olduğunun altını çizen Mehmet Türkmen, bölgede çok kötü bir deprem sınavı verildiğini de sözlerine ekledi: “Belediye, AFAD gibi kurumlar seferber olmuş durumda ama biz mahalleleri gezdiğimizde sadece iki yerde çorba dağıtan ekipler gördük gerçekten çok yetersiz, ciddi bir koordinasyon sıkıntısı da var. Biz sendika olarak depremin ilk saatlerinde bir ihtiyaç listesiyle yardım çağrısı yaptık ve ihtiyaç listesi yayınladık. Bize hala mahallelerden soğukta duramıyoruz, çadır yok mu, ısınamıyoruz, üşüyoruz diye insanlar ulaşıyor. Hala oraya ulaşmamış ekipler var. Örneğin Antep'in dış ilçelerine henüz iki saat öncesine kadar yıkılan evlere gitmeyen ekipleri vardı. Yani kurtarma ekiplerinin hala yetişmediği yerler var.

Bir felaket anında elbette her şeye hazırlık olmayabilirsiniz ama mesela Antep'te sadece organize sanayi bölgesinde bin 500 tane fabrika var. Bunların pek çoğu şu anda tatil edilmiş durumda ve bu fabrikaların, özel işletmelerin hepsi depreme dayanıklı, barınmaya müsait yerler. Örneğin pek çok otobüs var, özel araçlar var, seyahat firmalarının otobüsleri duruyor. Ama insanlar sokakta barınacak, kafasını sokacak bir yer bulamıyor. Devletin, iktidarın, yerel yönetimlerin bir koordinasyonuyla insanların barınmasına uygun olan bütün işletmeler, bütün iş yerleri insanların barınması için kullanmaya müsait hale getirilebilir ama bu da yapılabilmiş değil şu ana kadar.

Özetle burada tablo gerçekten kötü, bölgenin diğer illerinde de durum çok farklı değil. Malatya özellikle ikinci depremden çok etkilendi. İlk depremde Malatya'da insanların çoğu köylere gitmişti. Ama ikinci deprem özellikle köyleri ve kırsalı çok etkiledi ve şimdi orada da çok kötü bir tablo var. Urfa da aynı durumda. Yani o yüzden ne yazık ki bölgede depremle mücadele konusunda çok kötü bir sınav veriliyor ve bu kötü sınavın bedelini şu anda sokaklarda, enkazın altında ya da sokakta soğukla, karla, kışla mücadele ederek hayatta kalmaya çalışan insanlar ödüyor. Bu gece çok zor geçecek. Hala barınma sorunu çözülmemiş sokakta binlerce, on binlerce insan var. O yüzden biz de elimizden geldiğince yetmeye çalışıyoruz ama imkânlarımız çok sınırlı elbette.”

HDP Eşbaşkanı Buldan: Dayanışma zamanı

19.22

Ölü sayısı bin 651 olarak açıklandı

Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem ardından yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor. Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, depremde 1651 kişi yaşamını yitirdiğini, 10 ilde 11 bin 119 kişini  yaralandığını, 3471 binanın yıkıldığını duyurdu.

19.04

HDK’den acil ihtiyaçlar için çağrı

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), yaşanan depremle ilgili olarak, ilgili tüm kamu kuruluşlarına, idari yetkililere, siyasi sorumlulara ve yerel yönetimlere açık çağrıda bulundu. Yazılı çağrıda şu ifadeler yer aldı:

Türkiye 6 Şubat sabahına yıkıcı bir deprem silsilesi haberiyle uyandı. Bu felakette Türkiye, Suriye ve Rojava’da hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyoruz. Kayıpları kaybımız, acıları acımızdır.

Tarihin en büyük bölgesel depremlerinden biriyle karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Bu hayati tablo karşısında tüm olanakların kayıpların önlenmesi ve acil ihtiyaçların karşılanması için seferber edilmesi gerekir. Halkların Demokratik Kongresi olarak her yerdeki temsilciliklerimizi, yöneticilerimizi ve ilişkilerimizi tüm demokratik toplumsal örgütlerle oluşturulan yerel ve merkezi kriz dayanışma koordinasyonlarında etkin olarak yer almaya, deprem bölgesinden gelen bilgilerin koordinasyonlar eliyle sağlıklı biçimde paylaşılmasına, gönüllü bağış, maddi destek ve çalışma isteklerinin ve özellikle yetersiz kaldığı bildirilen arama kurtarma çalışmalarına katılabilecek birikim ve deneyimi olan gönüllülerin koordinasyonlarda toplanan bilgiler temelinde uzman ekiplerle uyumlu çalışacak şekilde yönlendirilmesine ve örgütlenmesine katkıda bulunmaya çağırıyoruz. Diğer taraftan birçok siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sivil inisiyatifleri gibi HDK olarak da partimiz HDP bünyesinde kurulan merkezi ve yerel kriz koordinasyonları aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılmak üzere yardım topluyoruz. Şu anda acil ihtiyacı duyulan malzemeler şunlardır:

• Çocuklar ve yetişkinler için kışlık giysi, mont, çorap, ayakkabı

• Battaniye

• Bebek bezi, bebek maması

• Hijyenik ped

• Konserve ve paketli gıda

• Powerbank, el feneri, pil

• Çadır, uyku tulumu, mat

• Katalitik soba.

Gerek deprem bölgesindeki meclislerimizden gerek dayanışma koordinasyonlarından gelecek bilgilere göre bu liste sürekli güncellenecektir.

İlgili tüm kamu kuruluşlarına, idari yetkililere, siyasi sorumlulara ve yerel yönetimlere açık çağrımızdır:

1. Deprem bölgelerine arama-kurtarma faaliyetleri için ulaşmak isteyen yurttaşların koordine ve rahat bir şekilde ulaşımları sağlanmalı; bu konuda engelleyici değil kolaylaştırıcı, ön açıcı görev yüklenmelidir;

2. Toplumsal dayanışmanın oldukça önemli olduğunu ama tek başına yeterli olmayacağını biliyoruz. Yukarıda sıraladığımız ve başkaca malzemeleri üreten şirketlerin, bunları bedelsiz olarak deprem bölgelerindeki yardım toplama merkezlerine göndermesi sağlanmalıdır;

3. Acil ve hayati ihtiyaçların temini için, deprem bölgelerinde ve bu bölgelerin ihtiyaçlarına yönelik bütün mal ve hizmetlerin fiyatlarının hemen dondurulması, fahiş fiyatlı satışları engellenmeli ve bölgelere yönelik her türden kargo hizmetinin ücretsiz olması sağlanmalıdır;

4. İnşaat şirketlerinin kepçe, vinç vb. araçları, arama-kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere ivedilikle deprem bölgelerine yönlendirilmelidir;

5. Deprem bölgelerinde telefon hatlarına, internete, temiz suya ve doğalgaza erişimin sağlanması için gerekli acil çalışmalar yapılmalıdır;

6. Depremden etkilenen iller acilen genel afet bölgesi ilan edilmeli, uluslararası yardım çağrıları yapılmalı ve dayanışma ağları teşvik edilmelidir,

7. Depremin olduğu illerdeki cezaevlerinde kalanların aileleriyle telefon görüşmesi yapabilmeleri ve bölgede yakınları olan tüm mahpusların yakınlarının durumuna dair bilgi alabilmesi sağlanmalıdır;

8. Başta kamuya ait olanlar olmak üzere, bölgedeki tek katlı binalar, yapılar, kompleksler dayanıklılığı test edildikten sonra barınmaya açılmalıdır;

9. Yardım çalışmalarında iletişim bölgede yaygın olarak konuşulan Kürtçe ve Arapça dillerinde de yürütülmelidir;

10. Yardım çalışmalarında olası ayrımcı yaklaşımların önüne geçilmelidir.

Bu depremin bölgesel bir deprem olma özelliği kabul edilmeli ve ortaya çıkan büyük drama genel bir insanlık sorunu olarak yaklaşılmalıdır. Sadece Türkiye’de değil Suriye ve Rojava topraklarındaki depremzedelerle de yukarıda sıraladığımız talepler ekseninde bir dayanışma insanlık değerlerimizin gereğidir. Bir kez daha bölgedeki tüm halklara baş sağlığı diliyor ve yaralarımızı hep birlikte saracağımıza dair inancımızı koruduğumuzu yineliyoruz.”

18.56

Rawa'dan dayanışma mesajı 

Afganistan merkezli kadın örgütü Rawa, Mereş merkezli yıkıcı depremle ilgili dayanışma mesajı  yayınladı. Rawa'nın mesajı şöyle: 

“Sevgili yoldaşlar, bugün sabah saatlerinde Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremi duyduk. Kurbanların ailelerine en içten ve en derin taziyelerimizi iletmek isteriz, bu kritik anda yoldaşlarımızın yanında olamadığımız için üzgünüz. Umuyoruz ki kız ve erkek kardeşlerimiz bu doğal felaketi, son yıllarda DAİŞ ve diğer birçok güçlü düşmanlarına karşı kullandıkları aynı güç ve dirençle karşılayacaklardır. 

18.38

Dersim İnşa Kongresi: Hep birlikte dayanışmaya

"Yaşamını yitiren canlara devr-i daim olsun diyor, yaralılara acil şifalar, hayatını kaybeden canların yakınlarına sabırlar diliyoruz" diyen Dersim İnşa Kongresi, Heyva Sor'un başlattığı dayanışma kampanyası başta olmak üzere yardım çalışmalarının içinde olduğunu belirtti. 

Açıklamada şunlar belirtildi: "Merkez üssü Maraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve çevre illerde de ağır sonuçlar doğuran deprem,  bizleri derinden üzmüştür. Öncelikle yaşamını yitiren canlara devr-i daim olsun diyor, yaralılara acil şifalar, hayatını kaybeden canların yakınlarına sabırlar diliyoruz.

Yıllardır doğal afetler kapsamında çeşitli yöntemlerle paralar toplanmakta, vergiler tahsil edilmektedir. Ancak oluşturulan kaynakları amacına uygun kullanmak yerine, siyasi iktidarca saraya ve savaşa harcandığını çok iyi biliyoruz. Son yirmi yılda Marmara, Van  ve Elazığ başta olmak üzere çok sayıda deprem felaketi yaşandı. Ancak siyasi iktidar gerekli dersleri çıkartarak tedbir almadığı için bugün bir kez daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalınmış oldu. Bu nedenle yaşanan felaketin boyutları büyüktür.

Böyle dönemlerde acıları bir nebze de olsa hafifletmek için toplumsal dayanışma hiç olmadığı kadar önem kazanır. “Dayanışma Yaşatır” şiarıyla dayanışmayı büyütmeye, yaralarımızı birlikte sarmaya çağırıyoruz.

Dersim İnşa Kongresi olarak, Hevya Sor'un başlatmış olduğu dayanışma kampanyası başta olmak üzere, bu yönlü çalışmaların içinde olacağımızı belirtiyoruz.

Halklarımıza geçmiş olsun dileklerimizi bir kez daha iletiyor, yaşanan acıları derinden paylaştığımızı belirtiyoruz."

18.31

Mêrdîn’de hasar tespiti

Depremlerin hissedildiği Mêrdîn'de Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mêrdîn İl Koordinasyon Kurulu (İKK) hasar tespit çalışmaları gerçekleştirdi. TMMOB tarafından yapılan tespitlere göre; 

* Şemrex (Mazıdağı) ilçesinde; bir adet orta hasarlı yığma yapı, bir adet ağır hasarlı yığma yapı ve bir adet tamamen yıkılmış bir adet yığma yapı, 

* Dêrîk (Derik) ilçesinde; bir adet orta hasarlı tek katlı yapı,

* Qoser (Kızıltepe) ilçesinde; 3 adet 8 katlı bina, bir adet 6 katlı bina, kırsal mahallelerinde toplam 5 adet tek katlı yığma yapılar, iki adet mısır depolama ve kurutma fabrikasında ağır hasar tespiti yapıldı.  

Öte yandan Qoser'de 4 adet çok katlı binanın ağır hasar nedeniyle tamamen boşaltılarak, mühürlendiğine yer verildi. 

18.29

Hatay'da 520 kişi yaşamını yitirdi

Mereş'te yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin en çok yıkıma neden olduğu illerden biri olan Hatay'da 520 kişi yaşamını yitirirken, 700 kişi de yaralandı. Şimdiye kadar tespit edilen bin 278 binanın yıkıldığı kente halen yardım ekipleri ulaşabilmiş değil.

Antakya, Kırıkhan, Defne, Samandağ, İskenderun’da enkaz altında kalan on binlerce kişi olduğu belirtiliyor. Özellikle battaniye, çadır ve gıda yardımına ihtiyaç olan kentte akşam yatılır bir bina bile olmadığı ifade ediliyor.

18.05

Amed’de HDP Kriz Masası’na ulaşılabilir

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, deprem sonrası Kriz Masası kurdu. Her türlü bilgi ve dayanışma için 05418552102 ve 05418552103 nolu telefonlar üzerinden kriz masasına ulaşabilir.

18.02

Dîlok'ta 533 bina yıkıldı, 200 yaşamını yitirdi, yardım gelmedi

Yaşanan deprem sonrasında Dîlok’ta şu ana kadar 533 bina yıkılırken, 200 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Nurdağı, İslahiye ve Şehitkamil ilçelerinde hala arama çalışmaları devam ediyor. Kent merkezinde yıkılan 6 katlı binada enkaz çalışmaları sürüyor. Dîlok-Nurdağı yolu da 20’nci kilometresinde ulaşıma kapatıldı. Kent merkezinde yurttaşlar saatlerce petrol ve ekmek kuyruğunda beklerken, şimdiye kadar herhangi bir yardımın yapılmadığı öğrenildi. Kentin büyük bir bölümünde elektrik kesintisi devam ederken, kent merkezinde dünden beri su kesintisi devam ediyor.  Halk, otobüs duraklarında, parklarda ve yol kenarlarında kendi imkanlarıyla yaktıkları ateşle ısınmaya çalışıyor.

17.58

Semsûr'da kurtarma çalışmalarını halk yürütüyor

Depremin büyük bir yıkım yarattığı Semsur’dan gelen bilgilere göre; kent merkezine şu ana kadar resmi kurumlardan herhangi bir yardım gitmedi. Enkaz altında kalan cenazeler ise sokaklarda bekletiliyor. hem yaralılar hem de cenazeler bulunuyor. Enkaz altında arama kurtarma çalışmaları ise halk tarafından yürütülüyor. Kentteki elektrik, su ve internet kesintisi de devam ediyor.

17.54

İngiltere,  Azerbaycan ve Çekya ekip gönderdi

Mereş'te meydana gelen ve 10 ilde hissedilen 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından birçok ülke yardım için harekete geçti. İngiltere,  Azerbaycan ve Çekya, Türkiye’ye yardım ekipleri gönderdiklerini duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İngiltere’nin Türkiye’ye 76 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdiğini duyurdu. Cleverly sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İngiltere, 76 kişilik bir arama kurtarma ekibi, ekipman ve arama ve kurtarma köpekleri de dahil olmak üzere Türkiye'ye acil destek gönderiyor. Suriye'de ise İngiltere tarafından finanse edilen Beyaz Baretliler, müdahale için kaynaklarını seferber etti. Gerek olması halinde daha fazla destek sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Çekya da 68 kişilik arama kurtarma ekibi gönderme kararı aldı. Başkent Prag ve Ostrava itfaiyelerinden oluşan toplamda 68 kişilik ekip ve 4 arama köpeği TSİ 20.00’de (TSİ) Prag Vaclav Havel Havaalanından Türkiye’ye doğru yola çıkacak. Çekya Başbakanı Petr Fiala yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye’de meydana gelen yıkıcı ve ölümcül depremi büyük bir üzüntüyle öğrendim. Çekya, 68 kişilik bir arama kurtarma ekibi ile Türkiye’ye yardım edecek” dedi.
Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek. Yapılan açıklamada, "Azerbaycan'dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal etmektedir." 

17.27

HDP Eşbaşkanı Buldan: Dayanışma zamanı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Amed’e gelerek öncelikle enkaz altında kalanların yakınlarını ziyaret edip ardından kriz masasına gelip basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP Eş Sözcüsü Ebru Günay, HDP’li vekiller, HDP Amed il eşbaşkanları Gülistan Atasoy ile Zeyyat Ceylan, Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun oluşturduğu kriz masası bileşenleri katıldı.

Platform bileşenlerinden olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya sabahın ilk anlarından itibaren yaşananlara ilişkin bilgi verdi.

Platform sözcüsü Doğan Hatun da, “Deprem olduğunda ilk anda alanlarda valilik ve AFAD yoktu. Anında bileşenlerimizle toplantımızı alıp her mahalleye arkadaşlarımızı gönderdik. Ağır hasar alan yerleri ve halkın ihtiyaçlarını hemen tespit ettik. Neler yapabileceğimize dair toplantı yaptık. Ardından kriz masasını oluşturduk.  Son üç saatin verileri hala elimize ulaşmadı fakat şu ana dek kırsal ilçeler dahil 23 yapı yıkıldı. Mevcut enkazdan çıkarılan vefat sayısı 46, yaralı sayısı 550’dir” diyerek bilgi verdi.

Sonrasında konuşan Pervin Buldan, bu kadar büyük felaket içerisinde sivil toplum kuruluşların gösterdiği duyarlılıktan ötürü teşekkür etti. Buldan, herkes açısından büyük bir acı yaşandığına değinerek, “Hala kaç kişinin yaşamını yitirdiğini, yaralı olduğunu, kaç binanın yıkıldığını tam olarak öğrenemediğimiz bir süreç yaşıyoruz. Umut ediyoruz ki az önce ifade edilen sayılarla sınırlı kalsın. Hem yaralılar hem enkaz altında kalanlar hem de bütün yaşanan felaketlerden en az zararla çıkabilmeyi umut ediyoruz. Aslında biliyoruz ki deprem öldürmez öldüren ihmalkârlık ve tedbirsizliktir. Elbette bunun muhasebesini yapacağız zaman içerisinde... Niçin tedbirlerin alınmadığını, bu kadar ihmalkârlığın kötü sonuçlara bile bile yol açtığını, iktidara ve bu ülkeyi yönetenlere soracağız. Bugün zaman hesap sorma zamanı değil yaraları sarma, acıyı hafifletme ve enkaz altında kalanları kurtarma zamanıdır” dedi.

AMED HALKI DAYANIŞTI

Bağlar’da yıkılan binaya gittiklerini kaydeden Buldan, “İnsanların teknik açıdan tüm eksikliklere rağmen yakınlarına ulaşabilmek için döktükleri gözyaşlarına tanıklık ettik. Teknik açıdan çok eksiklik olmasına rağmen umutla bekleyişlerini gördük. Birçok eksiklik var. Mesela arama köpeği olmaması, sese, ışığa duyarlı cihazın olmaması, ülkeyi, kentleri, illeri yönetenlerin eksikliklerini hep birlikte gördük. Bu eleştirileri yapmakla birlikte insanların böyle bir beklentisini olduğunu ısrarla belli etmek zorundayız. Çadıra, barınmaya ihtiyaç var. Enkaz altındaki insanların zamanla yarıştığını hepimiz biliyoruz. Diyarbakır halkının en kötü günlerde bile halkıyla dayanıştığını gördük. Bir kere daha çağrıda bulunuyorum. Evleri yıkılan ve dışarıda kalanların elinden tutma zamanıdır. Onları evlerine alabilecek bir odaları mutlaka vardır. Kaynattıkları tencereden verecekleri bir tas çorba muhakkak vardır. Ancak dayanışarak birbirimizin acısını paylaşarak atabiliriz. Hatay, Maraş, Osmaniye’de çok büyük kayıplar olduğunu biliyoruz. Evet, Diyarbakır’da da deprem oldu hasar gördü ama buradaki halkın diğer kentler ile de dayanışmasını bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

Buldan, son olarak HDP’nin bütün programları iptal ettiğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Tüm çalışanlar olarak, bütün kurum ve kuruluşlarımız hepimiz seferberlik ilan ettik. Bu acı dinene kadar, yaralılar acil şifa bulana kadar dayanışma büyüyerek devam edecek. Buraya geldiğimde bu binada insanların kaldığını gördüm. İnsanları barındırmanız bizim için çok anlamlıdır. Bu bir insanlık görevi ve vicdan sorumluluğudur. Dayanışmayı büyütmeye ihtiyaç var diyorum. Emek veren herkese teşekkür ediyorum. Hepimize hem geçmiş olsun hem de başımız sağolsun diyorum.”

17.19

QSD: Güçlerimiz destek için hazır

Demokratik Suriye Güçleri, Bakurê Kurdistan’ın Mereş, Dîlok ve diğer bölgelerinde ailelere başsağlığı dileyerek onlara desteklerini gösterdi. QSD, Suriye’deki depremin etkilerini azaltmak için acil yardıma hazır olduklarını belirtti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, Bakurê Kurdistan ve Suriye’nin bazı kentlerinde meydana gelen depremde yaşamını yitirenler için taziye mesajı yayınladı.

QSD açıklamasında şunları kaydetti: “Suriye’nin tüm bölgelerindeki halkımızın acısını paylaşıyor, yaşamını yitirenlere rahmet ve yaralılara şifalar diliyoruz.

Suriye’nin tüm bölgelerinde meydana gelen depremin etkilerinin azaltmak için güçlerimiz, depremden etkilenen bölgelere acil yardımda bulunmaya ve kurtarma ekiplerini göndermeye hazırdır.

Bakurê Kurdistan’ın Mereş, Dîlok ve diğer bölgelerindeki ailelere başsağlığı diliyor, bu zor günlerde onlara desteklerimizi gönderiyoruz.”

17.10

Devrimci Parti Başkanı enkazdan çıkarıldı

Hatay’da yıkılan bir binanın enkazında kalan Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren enkazdan çıkarılırken, kızına ulaşmak için çalışmalar devam ediyor.

Birleşik Devrimci Parti yaptığı açıklamada Antakya ilçesinde göçük altında kalan Genel Başkanı Elif Torun Öneren'in göçükten çıkarıldığını duyurdu. Öneren'in sağlık durumuna dair bir açıklama yapılmazken kızı Eylem Aydın'ı arama faaliyetleri ise devam ediyor.

17.00

Suriye’de 461 can kaybı bin 326 yaralı

Mereş ve Dîlok’ta art arda meydana gelen ve Suriye’yi de etkileyen depremlerden dolayı bu ülkede de bilanço ağırlaşıyor. Suriye Hükümeti Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, yüzlerce binanın yıkıldığı Halep, Hama, Tertus ve Lazkiye kentlerinde yaşamını yitirenlerin yurttaşların sayısı 461, yaralananlar ise bin 326'e yükseldi.

16.49

Can kaybı 1541'e yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), söz konusu depremde ölü sayısının bin 498’e yaralı sayısının ise  8 bin 553’e yükseldiğini açıkladı.Depremde 2 bin 834 binanın yıkıldığı duyuruldu.

Kameralar karşısına geçen bir Türk yetkilisi ise, depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının bin 541'e yükseldiğini açıkladı.

16.39

Amed'de hasarın boyutları

16.37

ATİK bağış kampanyası başlattı: Halkımızın yanındayız

ATİK, Yeni Kadın ve YDG olarak; öncelikle halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, acılarını paylaştığımızı, yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralı halkımıza acil şifalar diler, yanlarında olduğumuzu bildiririz.

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Yeni Kadın (YK), Yeni Demokratik Gençlik (YDG) olarak; gerek Türkiye Kürdistan’ın da, gerekse de Rojava’daki deprem mağduru halkımızla dayanışmada bulunmak ve kampanyayı halka direk ulaştırmak hedefiyle bir bağış kampanyası başlatmış bulunmaktayız. 

Avrupa coğrafyalarında faaliyet sürdüren tüm kurumlarımız başta olmak üzere, tüm halkımızı, yerli ve göçmen demokratik güçleri bu felaket karşısında seferber olmaya, kampanyaya katılıp, güçlendirmeye çağırıyoruz. Aşağıda yayınladığımız banka hesap numarasına göndereceğiniz bağışlarla, depremde etkilenen halkımızın yarasını birlikte saralım!

Deprem Değil, Devlet Politikaları Öldürüyor!

Rojava Depremzedeleriyle Dayanışmanın Sağlanabilmesi İçin Sınır Kapıları Açılsın!

Bağış Hesabı:

ATIK

ING BANK N.V. AMSTERDAM

“Spende Erdbeben 2023”

IBAN: NL08 INGB000 6068972

BIC / SWIFT: INGBNL2A

16.26

Paris’te kriz masası toplantısı yapılıyor

Bakurê Kurdistan'ın Mereş ve Dîlok kentlerinde 7,8 şiddetinde meydana gelen deprem sonrası Fransa’nın başkenti Paris’te Elbistan-Pazarcık evinde an itibarıyla bir kriz masası oluşturuldu. 

FEDA, Elbistan-Pazarcık Evi, DGB bileşenleri, CDK-F Ve TJK-F ile birçok Alevi yurtsever Kürt insanının katılımı ile Elbistan-Pazarcık evinde bir kriz toplantısı yapılıyor. 

16.15

AGEB: Felakete karşı dayanışmayı büyütelim

 Avrupa Göçmen Emekçiler Birliği, Pazarcık ve Elbistan depreminin egemen sistemin yıkımı, katliamı olduğunu belirterek, felakete, yıkıma ve egemen sınıflara karşı dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

AGEB, şu çağrıyı yaptı: “Daha önce Erzincan, İzmit, Bolu ve Van depremlerinde halkımızın yaşadığı acı, çile ve kitlesel katliam bu defa da Pazarcık ve Elbistan depremiyle yaşanmıştır.  Türk, Kürt ve Arap ve çeşitli milliyetlerden emekçi halkımız büyük bir felaketin ortasındadır. Hepimiz bu acıyı yüreğimizde hissetmeli, en güçlü şekilde sorunlara duyarlı olarak, gücümüz yettiği oranda şu an yaşanan sorunlara çözüm üretecek bir duyarlılık ve dayanışma içinde olmalıyız. Tüm demokratik, devrimci, ilerici güçleri, göçmen emekçileri, duyarlı yerel güçleri Pazarcık ve Elbistan depreminde katledilen, yaralanan, çaresizlik ve acı içinde olan halkımız için duyarlı olmaya, dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. 

Tüm örgütlü bileşenlerimizi, derneklerimizi, komitelerimizi, gençlik ve kadın örgütlerimizi organize olarak dayanışmayı örgütlemeye çağırıyoruz.”

16:06

KON-MED: Heyva Sor'un kampanyasını sahiplenelim

KON-MED eşbaşkanları tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kurdistan'daki depremde yaşamını yitirenler için başsağlığı dilendi. Açıklamada, "2011 yılında gerçekleşen Van depreminde de yüz binlerce halkımız mağdur edilmiş, deprem esnasında alınması gereken hizmetlerden dahi eksik bırakılmıştır. AKP rejiminin savaş politikaları, ülkeyi her durum karşısında çaresiz bırakmaktadır. Hatta Kürdistan coğrafyasında faşist düşünce tarzı ile hareket ederek bilinçli bir şekilde yardım yapılmamaktadır" denildi.

KON-MED, halka çağrı yaparak, "Bugün halkımızın her türlü ihtiyacını seferberlik hali ile karşılamamız gerekmektedir. KON-MED olarak kriz masasını oluşturduk. Aynı zamanda HEYVA-SOR A KURDISTAN' in başlattığı dayanışma kampanyasına en güçlü bir şekilde destek verelim" dedi.

15:47

Elbistan'da halk kendi imkanlarıyla enkaz altındakileri kurtarmaya çalışıyor

Elbistan ve Pazarcık merkez üssü olan deprem sonrası, Elbistan'dan görüştüğümüz halk, durumun korkunç boyutlarda olduğunu, ikinci deprem sonrası Elbistan'da yıkımın yüzde elli oranına ulaştığını, özellikle eski yapıların kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

 Elbistan merkez üssü olan ikinci deprem sonrası özellikle köylerde yıkımın boyutları daha büyük oldu. Birçok köyde ahırların yıkılması sonrası hayvanların öldüğü, evlerin kullanılamaz hale geldiğini belirten halk, arama kurtarma ekiplerinin kendilerine ulaşmadığını, muhtarlar aracılığıyla ulaşabildikleri görevlilerin ise "ölüm yoksa en son geleceğiz" dediğini belirtti. Köylerde kalan halk, evlerinin yıkılması sonrası sağlam olan evlere yerleştiklerini söyledi.
Yolların kapalı olduğu, iletişimin sıklıkla kesildiği köylerde sis ve yoğun kar yağışı ise yeniden başladı.

Elbistan'da ise can kaybı giderek artıyor. İlçe genelinde elektrikler sıklıkla kesilirken, kendilerine toplanma yeri verilmeyen halk, geceyi boş alanlarda geçirmeye hazırlanıyor.

 Elbistan'da görüştüğümüz bir kişi, ikinci depremde akrabalarının enkaz altında kaldığını, hiçbir yetkili kurumun kurtarma çalışmalarına başlamadığını, kendisinin akrabalarını kurtarmak için çabalamasına ise Türk askerinin izin vermediğini söyledi.

'HALK KENDİ İMKÂNLARIYLA ENKAZDAN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR'

Deprem bölgesine giden ilk HDP'li vekillerden Fatma Kurtalan ise hava muhalefetinden ve yolların kapalı olmasından dolayı Maraş'ı göremediklerini, Antep'e gelebildiklerini belirtti. Kurtalan, Antep'te durumun kötü olduğunu belirtirken, arama kurtarma ekiplerinin olmadığını, uzman ekiplerin ise gelmediğini, halkın kendi imkanlarıyla enkaz altında kalanları kurtarmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: "Burada uzman ekipler yok,  halk kendi imkanlarıyla enkaz altında kalanları çıkartmaya çalışıyor, toplanma yeri gösterilmemiş, çadır yok, yiyecek yok, su yok.  Halk çalı çırpı toplayıp yakarak ısınmaya çalışıyor. Burada vatandaşlar çaresiz durumdalar."
Kurtalan, yarın vekillerle Maraş'a gideceklerini de sözlerine ekledi.

15:44

SÊRT

Sêrt’e ise aralarında Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de bulunduğu çok sayıda binada çatlaklar meydana geldi. Halk, Güres Caddesi’ne akın etti. İkinci depremi yaşayan Sêrtlilere şimdiye kadar bir yardım ulaşmış değil.

15:44

ÊLİH

Hasar gören binalar arasında Batman AFAD İl Müdürlüğü binası da bulunuyor. Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan AFAD İl Müdürlüğü güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Sürekli evlere girilmemesi yönünde anonslar yapılıyor.

15:43

AMED

Amed’in Rezan (Bağlar), Bajarê Nû (Yenişehir) ve Peyas (Kayapınar) ilçelerinde yıkılan 7 binada arama kurtarma çalışmaları sürerken, yakınları göçük altında olan insanlar ağıt yakıyor. Kamu hastanelerine yansıyan bilgilere göre, kentte şu ana kadar enkaz altında çıkartılan ölü sayısı 33, yaralı sayısı ise 466’ya yükseldi. Kentteki yoğunluk nedeniyle trafik kilitlendi.
Kentte bazı özel okullar, güvenli alanların halka açık olduğunu duyururken, sanayi sitelerinde faaliyet gösteren bazı tekstil atölyeleri de kapılarının açık olduğunu belirtti.
Kentteki toplanma alanları şöyle:
"Koşuyolu Parkı, Körhat Parkı, Batıkent, Newroz Parkı, Kent Meydanı, Park 75, Tema Parkı, Park Orman Dicleket, Talaytepe Amedspor Kompleksi, Tenis Kortu, Halit Gülser Spor Kompleksi, Ayaz Düğün Salonu, Öner Koleji, Kaplan Açelya Düğün Salonu, Nesibe Aydın, Kevrim Koleji, Lider Koleji, Ekvator Akademi Koleji, Amerikan Kültür, Ortadoğu Koleji, Dağkapı Meydanı, Demirok Düğün Salonu, Diyarbakır Fuar Alanı, Anıt Park, Seyrantepe Toki Park, Seyrantepe Spor Kompleksi, Sümer Park, Gen Koleji, Eğitim Birimleri, Radikal Okulları, Düşünür Koleji, Öner Koleji Anemon Otel, Doğa Koleji, Kariyer Okulları, Ted Koleji."
Çöken binalardan bazıları şöyle:
"Peyas ilçesine bağlı Tesisler semtinde bulunan Cengizler Apartmanı, Rezan ilçesi Sento Caddesi üzerinde bulunan Işık Apartmanı, Rezan ilçesi Emek Caddesi 482’nci sokak (Mevlana Halit Ortaokulun yanı)  bulunan Akar Apartmanı, Renan ilçesi İskan Evleri Caddesi üzerinde bulunan Işıklar Apartmanı, Bajarê Nû ilçesi Ofis semtinde (4'üncü Noter yanı) Sözel Apartmanı ve Bajarê Nû İlçesi Elazığ Caddesi üzerinde bulunan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezi çöken binalar arasında. Binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü'nün kurduğu Kriz Masasının numaraları ise şöyle: "05418552102 ve 05418552103."

15:15

Tüm Türkiye'de okullar bir hafta tatil edildi

Mereş merkezli deprem ardından tüm Türkiye’de okulların bir hafta tatil edildi. Okullar 13 Şubat Pazartesi gününe kadar kapatıldı.

15:12

Adıyaman'ın Harmanlı köyünden görüntüler

 

15:10

Özerk Yönetim, MSD ve PYD: Tüm imkanlar seferber edilecek

 Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Demokratik Birlik Partisi (PYD), depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, "Bu felaketin etkilerinin aşılması ve zarar gören bölgelere yardım için gereken her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor, kapımızın herkese açık olduğunu duyuruyoruz. Bölgelerimiz dışına da sağlık alanında destek vermeye, mağdur olan insanları karşılamaya hazırız” dedi.

Açıklamada özerk yönetime bağlı tüm kurumlara da tüm imkanlarını seferber etme çağrısı yapıldı.  

MSD ise "Felaket birbirimize daha yakın olmayı ve bir arada yaşamayı zorunlu kılıyor. Yaşanan acı hepimizi etkiliyor. Herkesi ve tüm ilgili kurumları enkazda mahsur kalanlara yardım etmeye çağırıyoruz. Özellikle çocukları ve yaşlıları fırtına, soğuk ve kar etkilerinden korumak için güvenli koşullar sağlanmalıdır. Uluslararası kurumlara da destek verme çağrısında bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

PYD’nin açıklamasında ise "Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Tüm bölge halkını böylesi zor ve olağanüstü zamanlarda birlik olup birbirine destek vermeye çağırıyoruz” denildi.

 

15:09

Her geçen an yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD)'ın verilerine göre;  depremde 1121 insan yaşamını yitirirken, 7634 kişi de yaralandı. 

Bölgedeki kaynaklar ise binlerce insanın hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin ise enkaz altında olduğunu belirtiyor.

 

14:59

Colemêrg’te de yardım kampanyası başlatıldı

Colemêrg’teki Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), Mereş ve Dîlok'ta yaşanan depremde zarar görenlerle dayanışmak amacıyla başlattıkları kampanyaya ilişkin Gever ilçe merkezinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Depremden etkilenenlerle dayanışmak amacıyla yardım kampanyası başlattıklarını kaydeden İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemerg Şube Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara şifa diledi.  Çobanoğlu, Gever, Şemzînan ve Colemerg'te yardım toplama merkezleri oluşturduklarını kaydetti.

Çobanoğlu, gerekli olan ihtiyaçları şu şekilde sıraladı: “Çadır, konserve, kuru gıda, uyku tulumu, battaniye, mat, mont, bot, kışlık kullanılmamış giysi, kullanılmamış içlik, kullanılmamış çorap, bere atkı, eldiven, kadın pedi, çocuk bezi, çocuk maması, elektrikli soba, el feneri”

14:54

KCDK-E: Halkımız yardımlarını Heyva Sor üzerinden yapmalı

 Kurdistan'daki deprem nedeniyle açıklama yapan KCDK-E, "Yardımlar Heyva Sor kanalı üzerinden yapılmalı ki direkt ailelere ulaşsın" dedi.

KCDK-E, Kurdistan'daki deprem nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu çağrılar yapıldı:

"Kurdistan coğrafyasında savaş ve katliamdan başka hiçbir şey yapmayan AKP-MHP faşist iktidarı felaketi seyretmekten başka bir şey yapmamaktadır. Yurt dışında yaşayan halkımızı, federasyonlarımızı, bileşenlerimizi, halkımızı, devrimci, demokrat, aydın ve insanlıktan yana olan herkesi bu felaket karşısında seferber olmaya çağırıyoruz. Bulunduğumuz her yerde acil olarak kriz masaları oluşturarak, yardımların Heyva Sor kanalı üzerinden koordine edilmesi sağlanmalıdır ki yardımlar muhtaç durumdaki ailelere direkt ulaşabilsin. Yurt dışında yaşayan halkımız yaşanan bu felaket karşısında federasyonlarımız, bileşenlerimizin koordinesinde Heyva Sor hesapları üzerinden yardımlar yapmalı ve etkin bir şekilde dayanışmayı büyütmelidir. Maddi yardımlar sadece Heyva Sor üzerinden yapılmalıdır."

14:53

Amed'de halk valiliğe yürüyor

Amed'in Yenişehir ilçesi Elazığ Caddesi üzerinde bulunan Galeria İş Merkezi’ndeki aramalara ara verilmesi üzerine enkaz altında yakınlarından haber bekleyen halk valiliğe doğru yürüyüşe geçti.

14:48

Hatay kendi kaderine terk edildi

 Maraş’ta meydana gelen şiddetli depremin ardından ikinci bir deprem daha oldu. 10 ili ve Suriye’yi etkileyen depremlerin ardından arama kurtarma ekiplerinin ulaşmadığı onlarca yer var. Bu depremi de 6 şiddetinde başka artçılar takip ederken, bölgelerde arama kurtarma ekipleri konusunda sıkıntılar devam ediyor.

'ANTAKYA MAHALLESİ'NE GİREMİYORUZ'

Kendileri de kurtarma çalışmalarına katılan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Hatay İl Sözcüsü Hasan Özgün, yaşananları ANF’ye aktardı. Özgün, “Hatay'da büyük bir yıkım söz konusu. Birçok caddeye zaten araçla giremiyorsunuz. Yürüyerek de gidemiyorsunuz enkazlardan kaynaklı. Bir sürü mahalleye ise giriş olmuyor. Mesela kentin merkezinde, daha çok turistlerin uğradığı, eğlence mekânlarının da olduğu tarihi Antakya Mahallesi'nin içine giremiyoruz enkazlardan dolayı. Antakya Çarşısı yerle bir olmuş durumda. Tarihi binalar da yerle bir olmuş durumda kiliseler, merkezdeki cami gibi aklınıza gelebilecek bir sürü şey. Şu anda net bir sayı çıkartamıyoruz ama yüzlerce bina yerle bir oldu, yollarda derin çatlaklar var, köprüler yıkıldı" dedi.

'DEVLET YETKİLİSİNE RASTLAMADIK'

Özgün, tablonun hâlâ net olmadığını belirtirken, şunları kaydetti:

"Tek bir devlet ya da belediye yetkilisine rastlamadık. Hiçbir yerde ama hiçbir yerde göstermelik olarak bile karşılaşmış değiliz. Maalesef Hatay kendi kaderine terk edilmiş bir durumda. İnsanlar enkazlardan yakınlarını kendi çabalarıyla çıkarmaya çalışıyor. Ağır bir durum söz konusu, yağmur yağıyor, hava soğuk, çadır yok, kalacak yerler yok. Şu anda bizler hızlıca bir dayanışma ağı ve kriz masası oluşturmaya çalışıyoruz. Gönüllüleri toparlamaya çalışıyoruz. Tabii bu kolay olmuyor. Çünkü gönüllülerimiz de kendi enkazlarının derdindeler aynı zamanda. Kendi evlerinin, ailelerinin, yakınlarının derdindeler. Şimdi ilk elden bir kriz masası oluşturduk. Şehir dışından gelen gönüllü arkadaşlarımız, çağrılarımız oldu. Onlar da geliyorlar.”

TÖP Hatay İl Sözcüsü Hasan Özgün, kurtarma çalışmalarında özellikle sağlıkçılara şu çağrılarda bulundu:

"Akşam özellikle sağlıkçı arkadaşlar burada olacak. Onlarla müdahaleleri gerçekleştirmeye çalışacağız. Çok sınırlı da olsa enkazlardan yaralı çıkarılanların ortada kaldığı, hatta yağmurun altında kaldığı durumlar oldu. Çünkü yanımızda müdahale edecek kimse yok, yetişebilecek kimse yok. Bu açıdan biz bütün gönüllülere çağrı yaptık, özellikle sağlık emekçisi, sağlık bölümlerinde okuyan öğrenci arkadaşlara çağrılar yapıyoruz. Burada halkın kriz masasını ve deprem dayanışma alanı kurarak bu krizi atlatmaya çalışıyoruz ama durum içler acısı gerçekten.

Samandağ-Antakya arasındaki yol yürünebilir durumda değil. Şehrin içerisindeki caddeler kullanılamaz halde. Şu anda sadece çevre yolları kullanılabiliyor. Orada da muazzam bir trafik yığılması olduğunu tahmin edebiliyoruz. Su yok, elektrik yok, telefon şebekeleri yok. Şu an tesadüfi bir şekilde sizinle görüşme yapabiliyoruz. Şebekeler yok, tuvalet yok, içme suyu yok insanların bu yağmurda şu an kalabilecekleri herhangi bir yer yok yetkililerin gösterdiği ve hatta yetkililerin kendisi yok.”

14:31

HDP seferberlik ilan etti

HDP, Kurdistan'da yaşanan depremin ardından seferberlik ilan ettiğini duyurdu. HDP ayrıca milletvekilleri, parti yöneticileri ve il ve ilçe yöneticilerinin deprem bölgesinde çalışmalar yürüttüğünü duyurdu. 

HDP merkezinde gerçekleşen MYK toplantısının ardından konuşan Mithat Sancar, bölgedeki seçim merkezlerinin kriz koordisnasyon merkezlerine çevrildiğini belirtti ve "Bütün arkadaşlarımız müdahale edemedikleri talepleri yetkili birimlere hemen iletiyorlar” ifadelerini kullandı.

Dayanışma çağrısı yapan Sancar sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımızın bu konuda en üst düzeyde duyarlılık göstereceğinden hiçbir şüphe duymuyoruz. Geçmişte yaşadığımız tecrübeler bu dayanışmanın her alanda ne kadar önemli sonuçları olduğunu bize göstermiştir. Şimdi o zamanların o büyük dayanışmasını daha da yukarıları taşıma zamanıdır. Herkes elinden gelen her şeyi gecikmeden ve en ufak tereddüt duymadan yapmalıdır. Buradan uluslararası kamuoyuna bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Ülkemiz büyük bir a karşı karşıya. Uluslararası dayanışma bu açıdan da önemli. Bütün sivil kuruluşlara ve resmi kurumlara bu dayanışmaya acilen katkıda bulunma çağrısını huzurlarınızda bir kez daha yinelemek istiyorum.”
 

14:25

Amed'de son veriler: 42 can kaybı

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'na bağlı Kriz Masası, depremle ilgili son verileri paylaştı. Kriz Masasına göre Amed'de 42 can kaybı, 550 yaralı var.  Kentte yıkılan yapı sayısı ise 20 olarak bildirildi.

14:24

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinden görüntüler

 

14:19

Suriye’de en az 783 ölü, binlerce yaralı

Mereş merkezli depremde Suriye’de de yüzlerde kişi hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı. 

Şam hükümetine bağlı Sana haber ajansına göre Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus bölgelerinde 403 kişi hayatını kaybetti, bin 284 kişi yaralandı. 

Kendilerini Beyaz Kasklılar olarak tanıtan “sivil toplum örgütü”, Suriye’nin kuzey batısında farklı silahlı grupların denetimindeki bölgelerde 380 kişinin öldüğü, bini aşkın kişinin yaralandığını duyurdu. 

14:18

TTB sağlık çalışanlarını göreve çağırdı

TTB, meydana gelen depremlerin ardından bölgelerde çalışma yapmak için kriz masası kurarak deprem alanlarında gönüllü olarak çalışmak isteyen sağlık personelini göreve çağırdı. 

TBB tarafından yapılan açıklamada, deprem bölgelerindeki sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için, durumu acil olmayan hastalara hastanelere başvurmaması çağrısı yapılırken , “Deprem bölgelerinde gönüllü görev almak isteyen meslektaşlarımızın öncelikli olarak kendi illerindeki tabip odalarına ulaşmalarını önemle duyuruyoruz" denildi.

TTB, depreme dair bilgi notu paylaşarak, depremin hemen ardından alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

* Deprem bölgesinde yurttaşlara, gerek can güvenlikleri gerekse de arama-kurtarma-sağlık çalışmalarının etkililiği için hasarlı-riskli yapılara girmeme ve uzak durma; zorunlu olmadıkça özel araçlarını ve cep telefonlarını kullanmama çağrısını yineliyoruz.
* Deprem bölgelerindeki sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için, durumu acil olmayan hastaların hastanelere başvurmaması çağrısını yapıyoruz.
* Yıkımın en fazla nerelerde olduğunun bilinmesi yardımın öncelikle nereye gönderileceği açısından önem taşıdığı için afetin nereleri ve yaklaşık ne kadar nüfusu etkilediği belirlenmelidir. 13 milyondan fazla insanımızın mevcut afetten doğrudan etkilendiğini tahmin etmekteyiz.”

14:14

Harmanlı köyünde 80 ev yıkıldı

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı Harmanlı köyünde 80 evin yıkıldığı ve bölgeye kurtarma ekiplerinin ulaşmadığı bildirildi. 

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Harmanlı köyünde depremin yarattığı yıkım büyük olmasına rağmen henüz bölgeye kurtarma ekipleri ulaşmış değil. 3 bin nüfuslu köyde 80 evin yıkıldığı belirtilirken, can kaybı konusunda henüz bilgi edinilemedi.

14:13

İskendurun'dan yıkım görüntüleri

 

14:10

AFAD': 1014 kişi yaşamını yitirdi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Mereş Bazarcix merkezli depremde yaşamını yitirenlerin sayısını 1014'e çıktığını, 7003 kişinin de yaralandığını açıkladı. Şu ana kadar 105 artçı deprem yaşandığını belirtirken, 2824 binanın da yıkıldığını öne sürdü.

Bölgedeki kaynaklar ise binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda insanın enkaz altında olduğu söyledi. Halen birçok merkezde arama kurtarma çalışmasının yapılmadığını kaydetti.

14:05

Güney Kürdistan, Türkiye üzeri petrol ihracatını durdurdu

Federal Kürdistan Bölgesi hükümeti, deprem nedeniyle Türkiye üzeri yapılan petrol ihracatını durdurduklarını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Doğal Kaynaklar Bakanlığı, günlük olarak 450 bin varil dolayındaki petrol akışını durdurduklarını bildirdi.  Açıklamada, “Türkiye ve Suriye’yi vuran deprem nedeniyle, petrol ihracatlarının güvenliğini güvenceye almak ve arzu edilmeyen tüm olayları engellemek için Kurdistan bölgesini Türkiye’ye bağlayan boru hattı üzerinden petrol ihracatları askıya alındı” denildi. 

13:48

Semur'da 13 kişi yaşamını yitirdi, belediye binası yıkıldı

Mereş'te 7,7 büyüklüğünde meydana gelen depremden etkilenen Semsur’da 13 kişi hayatını kaybetti. Depremde Adıyaman Belediyesi’nin idari binası da yıkıldı. Kent merkezinde bulunan 4 katlı Adıyaman Belediyesi binası tamamen kullanılamaz hale geldi. Binada güvenlik görevlisinin enkaz altında olabileceği belirtildi. 

13:40

Şehba'dan deprem görüntüleri

 

13:39

FEDA: Yaralarımızı birlikte saralım

FEDA tarafından yayınlanan açıklamada depremde etkilenen herkese "halklarımıza ve canlarımıza en içten dayanışma duygularımızla geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Acılarımızı yüksek insani dayanışma ile hafifletme gayreti ve çabasında olacağımızı belirtmek isteriz" mesajı verilerek yıllardır alınmayan tedbirler nedeniyle felaketin çok daha ağır ve yıkıcı hale geldiği vurgulandı.  

Herkesi depremden zarar görenlerle dayanışmaya çağıran FEDA "FEDA olarak halkımızın yaşanan bu depremden kaynaklı acısını en içten kalbi duygularımızla paylaşıyoruz. Onların dertlerini kendi derdimiz, onların yaralarını kendi yaralarımız görüp birlikte sarmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı. 
Açıklamada şunlar belirtildi: "Diasporada yaşayan bizlerin yüreğine kor gibi düşen bu felaketin altından hep beraber kalkacağız. Herkes olduğu yerde depremin yaratığı acıları, yıkımı ve tahribatı yüksek dayanışma duyarlılığıyla karşılamalıdır. Çünkü çok geniş coğrafyada çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız."

13:39

Kuzey ve Doğu Suriye'de depremde 6 kişi hayatını kaybetti

Kuzey ve Doğru Suriye Özerk Yönetimi, sabaha karşı gerçekleşen deprem felaketinde bölgede 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 44 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

Konuya ilişkin Kuzey ve Doğu Suriye Özer Yönetimi internet sitesine konuşan Ciwan Mistefa, bölgenin deprem bilançosunu açıkladı.

Ciwan Mistefa’nın verdiği bilgilere göre, Halep’in Şêxmeqsûd mahallesinde 6 kişi yaşamını yitirdi, 33 kişi de yaralandı. Şehba’da 5, Kobanê’de 4, Minbiç’te ise 2 kişi yaralandı.

Ciwan Mistefa, özerk yönetim bölgelerindeki tüm hastanelerin olası durumlara hazır olduğunu söyledi.

13:25

Bazarcix halkı: AFAD organize olamıyor, acil yardım bekliyoruz
 Mereş'in Bazarcix ilçesinde sabah saatlerinde yaşanan 7.8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede çok sayıda bina yıkıldı. Merkezde büyük bir yıkım yaşandı. Ancak henüz köylerde oluşan yıkım ile ilgili bir tespit çalışması yapılmadığı belirtiliyor.

 ANF’ye bilgi veren halk, AFAD ekiplerinin deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında organize olamadığını belirtirken, insanların acil bir şekilde yardım beklediklerini söyledi.

Arama kurtarma yardımların yetersiz kaldığı ilçede yıkılan ev ve binaların altında çok sayıda insan kaldığı tahmin ediliyor. Can kaybının artmasından endişe edilirken, kırsal alanlardaki tahribat hakkında net bilgi sağlanamıyor.

Birçok evin enkaza dönüştüğü ilçede insanlar devam eden artçı şoklardan dolayı evlerine gidemiyor. İlçede elektrikler kesik. Dışarıda bekleyen insanlara yardım sağlanamıyor. Fırın ve marketler kapalı olduğu için halkın acil gıda ve barınma ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor.

AFAD ve bölgede bulunan yardım ekiplerinin ise deprem enkazına müdahalede çok yetersiz kaldığı belirtiliyor. İnsanlar acilen yardım beklemeye devam ediyor.

13:21

'Hiçbir yardım gelmiyor, enkaz altında kalanları kaybettik'

Hatay CHP Milletvekili Suzan Şahin, katıldığı bir televizyon programında şunları ifade etti: “AFAD buraya gelmedi. Bu saatten sonra enkaz altında kalanları kaybettik demektir. İskenderun'da 32 bina çöktü. 8 saati geçti ve henüz bir çalışma yapılmıyor. Hava çok kötü. İnsanlar sokakta. Cenazelerimiz kaldırımlarda kalıyor. Hiçbir şekilde burada koordinasyon sağlayacak ekip gelmedi. Depremden havalimanı da etkilendi ve uçaklar iniş yapamıyor. AFAD buraya gelsin. Yeter artık. İnsanlar ağlıyor. Toplanma merkezlerinde korunaklı yerler yok.”

13:10

Dersîm'de yardım kampanyası başlatıldı

Dersîm Emek ve Demokrasi Platformu, merkez üssü Mereş ve Dîlok olan depremlerden etkilenen yurttaşlarla dayanışmak amacıyla kampanya başlattı. Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara şifa dileyen Dersîm Emek ve Demokrasi Platformu, “Çadır, konserve, kuru gıda, uyku tulumu, battaniye, mat, mont, bot, kışlık kullanılmamış giysi, kullanılmamış içlik, kullanılmamış çorap, bere atkı, eldiven, kadın pedi, çocuk bezi, çocuk maması, elektrikli soba, el feneri ve powerbank” gibi ihtiyaçların öncelikli olduğunu ifade etti.

13:07

Elbistan Körücek köyünde onlarca ev yıkıldı

Elbistan'a bağlı Kürt Alevi köyü Körücek köyünde onlarca ev yeni deprem sonrası yıkıldı. 


         


        

12:45

Elbistan'daki ikinci deprem de büyük yıkıma neden oldu

Elbistan'da ikinci deprem sonrası yıkım daha da artmış durumda.  Türk devlet yetkilileri depremzedelere yardım ulaştırmıyor, sadece yıkılan binaların etrafını çevirmekle yetiniyorlar. Arama kurtarma çalışmaları birçok binada halen yapılmıyor. Bir çok kişi çadır verilmediği için ikinci depreme evlerde yakalandı. 

12:35

Havaalanları uçuşa kapatıldı

Adana, Dilok ve Mereş havalimanları uçuşlara kapatıldı. Mereş ve Dilok havalimanlarında sadece yardım ve arama kurtarma ekiplerini taşıyan uçakların iniş ve kalkışına izin veriliyor. Ayrıca depremden dolayı pisti hasar gören Hatay Havalimanı ise tüm uçuşlara kapatıldı. 

12:29

Dîlok'tan görüntüler

 

12:28

Deprem bölgesinde arama kurtarma malzemeleri eksik

Deprem bölgesinde bulunanlar, arama kurtarma ekipmanlarında ciddi eksiklikler olduğunu bildirdi.

Önceki gece, saat 04.17’de merkez üssü Maraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7,8 şiddetindeki deprem ile ilgili Diyarbakır’daki çalışmaları anlatan TMMOB’dan Samet Ucama, arama kurtarma ekipmanlarında eksiklik olduğunu söylüyor.

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ndan ANF’ye konuşan, TMMOB’dan Samet Ucama, deprem sonrası Kent Koruma ve Dayanışma Platform çatısı altında bir kriz masası oluşturduklarını ve ilk etapta AFAD'la iletişime geçtiklerini şöyle aktardı:

“İlk etapta neler yapılması gerektiği noktasında bir değerlendirme aldıktan sonra biz teknik olarak bir düzenleme yaptık. AFAD'la iletişime geçtikten sonra tüm ekip sahadaki enkaz alanlarına gittik. Enkaz alanlarında arama kurtarma malzemeleri eksik. Onların envanterini tutmaya çalıştık. Özellikle arama kurtarma için betonları kesen makinalar ve hiltiler eksik. AFAD'ın birimleri de biraz eksikti, o yüzden çevredeki iş makineleri tümüyle biz artık buradaki kriz masası üzerinden yönlendirmeye çalıştık."

 Ucama, "Valilikle de bir görüşme aldık eksikleri gidermeye çalışıyoruz. Şimdilik spor ve düğün salonları, camiler, AFAD çadırları ile ilgili düzenleme yapılıyor. Bunu dışında ihtiyaç olarak 5 bin tane içlik, 10 bin tane de battaniye ayarlayabildik. Çevre illerde de edinebildiğimiz kadarıyla şu an ciddi bir sıkıntı var. Yine oralarda da arama kurtarma için malzeme eksikliğinden kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Deprem çok geniş bir alanda olduğu için de AFAD'ın da ilgili kurumların da yeterliliği olmadığı düşünüyoruz" dedi.

12:19

Dilok'ta enkaz altından görüntü

 

12:18

TJK-E: İktidar bu acıların hesabını verecek

TJK-E tarafından yapılan açıklamada, "Bu sabah Maraş Pazarcık merkezli bir deprem yaşanmış ve  Bakûre Kurdistan'ın birçok kentiyle Rojava ve Suriye'de can kayıplarına neden olmuştur. Avrupa Kadın Hareketi olarak halkımızın acısını derinden paylaşıyor, halkımıza başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Türkiye ve Kurdistan'da son yıllarda modernite adı altında doğayı ve doğal yaşam alanlarını tahrip ederek beton şehirlerle yandaşlarının ceplerini dolduran AKP-MHP koalisyon hükümetinin, birebir yaşanan kayıplardan sorumlu olduğunun altını çiziyoruz. Uzmanların ülkenin bir deprem bölgesi olduğunu, önlemlerin arttırılması ve tedbirlerin alınması uyarılarına rağmen elindeki bütçeyi savaş harcamalarına yatıran AKP-MHP ittifakı, tüm bu acıların hesabını verecektir. Halkımız ve duyarlı tüm çevreler bugün Kurdistan'ın acılarını sarmak için dayanışma içerisinde olmalıdır. Seferberlik ruhu ile enkaz altında kalan canlara ulaşmak ve kriz masalarına destek sunmak hayati önem taşımaktadır. Yine yurt dışında yaşayan halkımız ve demokratik çevrelerin Kurdistan halkıyla dayanışma içerisinde olması gerektiğini paylaşarak, halkımıza geçmiş olsun diyoruz."

12:15

Mereş'te yaşanan depremden kareler
         


        

12:13

KNK: Halkımız birbirine sahip çıkmalı

Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi, "Halkımızı seferberlik ruhuyla harekete geçmeye, birbirlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Herkesin elinden geleni yapması gerekmektedir. Bu, bir insanlık ve yurtseverlik görevidir" dedi.

AKP-MHP iktidarının hiçbir tedbir almadığı belirtilerek, "Bu felaketin suçlusu Erdoğan hükümeti ve politikalarıdır“ denildi.

Açıklamada, başta Kurdistanlılar olmak üzere uluslararası insani yardım kuruluşlarına görevlerine sahip çıkma çağrısı yapılarak, "Felaket mağdurlarına yardım eli uzatılmalı" denildi.

12:12

TMMOB Kriz masası oluşturdu

TMMOB İKK kriz masası oluşturuldu. Yapılan alan taramasından bölgedeki yaşanan yıkımların tespiti yapıldı. İlk tespitlere göre Şeyh Şamil, Huzurevleri ve Mevlana Halit mahallelerinde ağır hasarlı binalar var. Tespit çalışmaları devam etmektedir. 
SES ve TTB AMED şubelerinin tespitlerine göre Amed’de şuana kadar 26 ölüm vakıası 454 kişi ise yaralanmıştır.  Amed’de gün içinde birkaç bina daha yıkıldı.

12:11

KOMAW: Tüm imkânlarımızı seferber edelim

Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW), "Halkımızın bu acı gününde halk olarak yanlarında yer alarak maddi-manevi destek vermemiz gerekiyor. Geçmişte de bu gibi olaylarda halkımız insani sorumluluk bilincinde hareket ederek hiçbir sorumluluktan kaçınmadan üzerine düşen görevlerini yerine getirmiştir" dedi.

Açıklamada, "Kurdistan halkının beklentisi öz kaynaklarıdır. Kaynak da Kürt halkıdır. Tüm doğal afetlerde beklenti kuşkusuz devletin kaynaklarıdır. Fakat Türk devletinin Kürt bölgesine bakış açısı ortadadır. Çağrımız; tüm imkânlarımızı seferber edelim, halkımızın bu acı gününde yanlarında duralım" denildi.

 

12:10

TEV-DEM'den deprem açıklaması

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Bakurê Kurdistan’da meydana gelen ve Kuzey-Doğu Suriye’yi de etkileyen depreme ilişkin açıklama yaptı.

“Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz” denildi. 

Türk devletinin bölgede insanlara hizmet götürmediği eleştirisi yapılan açıklamada deprem mağdurları için herkesin elinden gelen çabayı göstermeye çağırdı.

 

12:02

CÎK: Maddi ve manevi dayanışmaya çağırıyoruz
Kurdistan İslam Toplumu (CÎK), "Tabiat şimdi kendisine yapılan fütursuzca saldırının cevabını vermektedir. Bu topraklar üzerinde o kadar bombardımanlar yapıldı, yapılmakta ki, o kadar zulüm derinleştirildi ki ne ağaç bırakıldı ne kaya parçası bırakıldı; yakılıp yıkıldı. Tabiata karşı bu vahşi saldırı misli ile bize geri döndü/dönecek. Daha çok kâr amaçlı ve doyumsuzca zenginleşme hırsı, maden çıkarma, betondan binalar dikme, ormanları yakma, barajlar ve HES'ler inşa etme, bizleri bu tür hazin ve ürkütücü sonuçlarla baş başa bıraktı" dedi.

CÎK, dayanışma çağrısı yaparak, "Bu felaketlerde zarar görenlere maddi ve manevi olarak hepimizin destek olması gerektiğini vurguluyoruz. Toplumumuzu ve bütün insanları bu felaket karşısında, afetzedelerle her türlü maddi ve manevi dayanışmaya çağırıyoruz" diye belirtti.

11:58

Devrimci Parti Genel Başkanı ve kızı enkaz altında

Hatay Antakya ilçesinde de yıkılan binalardan birinde bulunan Birleşik Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve kızı Eylem Aydın'a göçük altında kaldı. Sanatçı Orhan Aydın yaptığı paylaşımla olayı duyururken "Eylem Şafak Aydın Yetiş (kızım) ve Elif Torun Öneren(annesi) Ayşe Fitnaz Cad 5 numara Hatay Merkez. Eve yıkılmış kızım ve annesi enkazın altındalar. İmdat" dedi.

Sanal medya hesabından açıklayan yapan Birleşik Devrimci Parti'nin paylaşımında ise, "Antakya'da bulunan Genel Başkanımız Elif Torun Öneren ve kızı Eylem Aydın'a tüm çabalarımıza rağmen halen ulaşabilmiş değiliz. İkamet ettikleri evin bulunduğu bölgede birçok noktada göçük nedeniyle caddelere girişler kapalı. Ayşe Fitnat Hanım Cad. No:5 Antakya" diye belirtildi.

 

11:49

Mereş'te 7,5 şiddetinde yeni bir deprem

Kandilli Rasathanesi saat 13.24 civarında 7.5 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu. Mereş’in Gözpınar ilçesinin merkez üssü olarak açıklandığı deprem derinliği ise 16.4 olarak öğrenildi.

Yaşanan deprem yakın kentlerde de yoğun şekilde hissedildi.

11:43

ESP: Sonucun sorumlusu iktidardır
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Deprem gibi bir doğa olayının sonuçlarını toplum yaşamı için felakete çeviren, insan, çevre ve canlı yaşamı için katlanılmaz acı ve zorluklara sebebiyet veren şey doğa değil, kapitalizm ve bu düzeni koruyan siyasal iktidar biçimidir" denildi.
Açıklamada halka ve kurumlara şu çağrılar yapıldı:
"Başta tüm üye ve taraftarlarımız olmak üzere, devrimci-demokratik kurumlara ve halkımıza çağrımızdır: Şimdi acil görev deprem bölgesindeki yoksul, emekçi halkımızla dayanışmaktır. Yıkım bölgelerine ulaşmak, enkaz kaldırma çalışmalarında yer almak, yardım toplama-dağıtma görevleri üstlenmek başta gelmek üzere, bulunduğumuz her mahallede, her kentte acil yardım malzemeleri temin etmek ve bölgeye ulaştırmak... Görevimiz budur. İnsanlık devletle değil, halkın dayanışmasıyla kazanacaktır."

11:41

Amed'de bir bina yıkıldı

Amed'in Yenişehir ilçesi ikinci bir deprem meydana geldi. Sabah yıkılan binaların yanındaki apartman enkazların üzerine yıkıldı. Halk toplanma merkezlerine gönderiliyor.

11:32

912 kişi yaşamını yitirdi

Türk devlet yetkililerinin açıkladığı bilgilere göre şu ana kadar 912  kişi hayatını kaybederken, 5 bin 385  kişi de yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Birçok yerde halk kendi imkanları ile arama kurtarma çalışmalarını yürütüyor.

11:27

Elbistan'dan görüntüler

 

11:19

Amed'de depremden fotoğraflar


         


        

11:13

AVEG KON: Üsgünüz ama öfkeliyiz de

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) tarafından yapılan açıklamada, "Üzgünüz ama aynı zamanda öfkeliyiz, para ve ranta dayalı kapitalist sistemin doğa ve insan merkezli olmayan kentleşme politikaları sonucu ve Suriye ve Rojava’da sürdürülen sömürgeci savaşta altyapısı büyük zarar gören şehirlerde, çok sayıda insan yaşama veda etti. Düzce depreminden bu yana halktan deprem vergisi adı altında toplanan haracı bu depremden sonra yaşanılan irili ufaklı depremlerde zarar görenler için değil, kendi ekonomilerini kurtarmak için kullanmıştır" denildi.

AVEG-KON, dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

 

11:12

Semsûr'da onlarca bina yıkıldı

Semsûr merkezde onlarca bina çöktü. Enkaz altında çok sayıda kişi bulunuyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, kentin girişinde kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu oluştu.

Araç kuyrukları nedeniyle çevre il ve ilçelerden gönderilen arama kurtarma ekipleri, enkaz bölgelerine ulaşmakta güçlük çekiyor. Yoğun yağış da çalışmaları engelliyor. Benzin istasyonlarının önünde de uzun kuyruklar oluştu. Telefon şebekelerinin çekmediği kentte su ve elektrikler kesik.

Semsûr'a ulaşımın sağlandığı bazı yollar da çöküntüler meydana gelirken, bazı noktalara ise depremin etkisiyle büyük kaya parçaları düştü.

11:05

Heyva Sor'dan deprem için acil yardım çağrısı

Heyva Sor a Kurdistan tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Bakurê Kurdistan’ın Mereş şehrine bağlı Bazarcix ilçesinde bugün-6 Şubat'ta 7,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ardından Dîlok şehrine bağlı Nurdağı ilçesinde 6.4 büyüklüğünde ikinci ve Dîlok'a bağlı Îslahiye ilçesinde ise 6.5 büyüklüğünde üçüncü deprem meydana geldi.

Bakurê Kurdistan’ın başta Amed, Meletî, Riha, Semsur, Dîlok şehirleri olmak üzere birçok bölgesinde, Türkiye'de Edene, Hatay, Kilîs, Osmaniye ve Qeyserî ve Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi’ne bağlı Cizre, Fırat ve Şehba Bölgesi’nde şiddetli depremler meydan geldi.  Depremin çevre ülkeleri de etkilediği belirtildi. Deprem sonucunda yüzlerce yurttaş hayatını kaybederken binlerce insan da yaralandı. Ayrıca binlerce insan hala enkaz altında. Birçok ev ve bina yıkıldı. Bunun yanı sıra kış koşulları arama kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor.
Heyva Sor a Kurdistan olarak, depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı dileklerimizi belirtiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Kurumumuz, görev ve sorumlulukları dahilinde deprem mağdurlarına acil yardım gönderme kararı almıştır.

Heyva Sor a Kurdistan sadece maddi yardım topluyor ve acil yardıma ihtiyacı olan ailelerle kısa sürede toplanan yardımları ulaştıracak.

 Bu temelde Heyva Sor a Kurdistan aracılığıyla Kurdistanlılara, Avrupa'daki ve tüm yurtdışındaki ülkelere depremzedelere yardım çağrısında bulunuyoruz."

10:46

Dilok'tan görüntüler

 

10:42

Alman Başbakanı: Birlikte yas tutuyoruz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen deprem ile ilgili haberleri endişeyle takip ediyoruz. Ölü sayısı giderek artıyor. (Ölenlerin) yakınlarıyla birlikte yas tutuyor ve enkaz altında kalanlarla birlikte endişeleniyoruz. Almanya elbette yardım gönderecek"  dedi.

10:40

Fransa'dan deprem açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron depreme ilişkin sanal medyada yaptığı açıklamada şunları belirtti: "Görülmemiş şiddetteki bir deprem sonrasında Türkiye ve Suriye’den korkunç görüntüler alıyoruz. Fransa, olay yerindeki nüfusa acil yardım sağlamaya hazırdır. Kalbimiz, yaslı ailelerin yanındadır."

10:31

Beştaş: Depremin yaralarını hep birlikte sarmak zorundayız

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Çok sert kış koşullarında bu depremin yaralarını hep birlikte sarmak zorundayız" diyerek, dayanışmaya çağırdı.

Yüksekova’dan bugün başlatılacak Tecride Karşı Özgürlük Yürüyüşü yaşanan deprem nedeniyle ertelendi. Heyet deprem yaşanan bölgelere dağıldı. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri ve il-ilçe yöneticileri ile demokratik kurum temsilcilerinin katılımıyla deprem felaketine ilişkin Yüksekova'da yapılan açıklamada konuşan Beştaş, "Bütün yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerinde bulunuyorum, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralıların bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum. Çok acı bir gün, hakikaten şu anda milyonlar acıyla kıvranıyor. Yüzlerce insan göçük altında haber alınamıyor. Birçok yerde trafik tıkanmış durumda. Çok sert kış koşullarında bu depremin yaralarını hep birlikte sarmak zorundayız" dedi.

"Tatmin edici bilgilere ulaşılabilmiş değil" vurgusunda bulunan Beştaş, "Mesela, Maraş’ta Vali hiçbir açıklama yapamayacağını söyledi, ne ölüm ne yaralanma ne de hasar gören binalara dair bilgi paylaşamayacağını ifade etti. Bundan da durumun çok vahim olduğunu, afetin boyutlarının çok yüksek olduğunu anlıyoruz. Yine Antep, Hatay, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Bingöl, Malatya ve daha birçok ilden maalesef çok kötü haberler alıyoruz. Uluslararası bir çağrı yapıldı, dış ülkelerden yardım çağrısı talep edildi. Bu alarmın verilebilmesi için depremin çok büyük olması ve bunun büyük kayıplar getirebileceğini gözden kaçırmayalım" diye konuştu.

'EVLERİ AÇALIM, MALZEME GÖNDERELİM'

Beştaş, şunları da söyledi:

"Halkımıza birkaç çağrımız var, depremden etkilenen iller için. Depremden etkilenmeyen, binaları sağlam olan herkesin etkilenenlerle dayanışma içinde olması çağrısı yapıyorum. Hem evlerini açmalarını hem de çocuk bezi, mama, battaniye, her türlü lojiktik için dayanışmalarını esirgememeleri yönünde çağrı yapıyorum. Diğer taraftan trafik tıkanıyor. Lütfen yardımın, desteğin sunulması için trafik zorunlu olmadıkça meşgul edilmesin. Yanlış bilgilerin yayılmaması için özenli olalım, teyitli olmayan bilgileri yaymayalım. Çünkü panik havası en çok kaybettirecek şeylerdendir.

HDP olarak Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi bugün depremden etkilenen yurttaşlarımızın da yanında olacağız. Bütün planlarımız iptal edildi, ertelendi. Bugün Yüksekova’dan başlatılacak olan Tecride Karşı Özgürlük Yürüyüşü durdurulmuştur. Biz bütün çalışmalarımızı buraya kanalize edeceğiz. Eş Genel Başkanlarımız, MYK üyelerimiz, PM’miz, Meclis Grubumuz ve il-ilçe örgütlerimizle deprem bölgesinde olacağız. Dayanışmayı büyüteceğiz ve yaralarımızı hep birlikte saracağız. Bu dayanışma ile umarım acılarımızı hafifletebiliriz, umarım can kayıplarını en aza indirebiliriz ve yaralılar sıhhatlerine kavuşabilir."

10:29

Riha'da tespit edilen 20 kişi yaşamını yitirdi

Depremden etkilenen Riha ve ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı. Kentin merkezinde ve Hewag (Bozova), Berecûk (Birecik), Pîrsûs (Suruç) ilçelerinde 60 binanın yıkıldığı ifade edildi. Riha merkez Haliliye ve Eyubiye ilçelerinde en az 20 binanın yıkıldığı, şuana kadar enkaz altından çıkarılanlardan 20'sinin yaşamını yitirdiği 100 civarında da yaralı da hastaneye kaldırıldı. 

Söz konusu dış ilçelerde ise en az 40 yapının yıkıldığı ve çok sayıda kişinin enkazlar altında kaldığı belirtildi.

Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken Bahçelievler Mahallesi’nde hasarlı bir binanın çöktüğü vurgulandı. Hasarlı binalardan uzak durulması uyarısı yapıldı.

10:22

ÇEWLÎK-DERSİM-SÊRT

Çewlik'te deprem sonrası açıklama yapan Vali Kadir Ekinci, kent genelinde ciddi bir ihbar almadıklarını söylerken, Genç ilçesine bağlı 8 köyde ise yapılarda hasar oluştuğu öğrenildi.

Dersim ve Sêrt’te deprem nedeniyle halk geceyi sokakta geçirdi. Birkaç evde hasar oluştu.

10:22

XERPÊT

Deprem Xerpêt'te de şiddetli bir şekilde hissedildi. Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin bazı bölümlerinde sıva çatlakları ve dökülmeler oluştu. Kentteki birçok binada hasar oluştu. 

10:22

ÊLİH

Êlih'in Raman Mahallesi Komando Caddesi üzerinde bulunan 2 binada hasar meydana geldi.  Kentte aralarında Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de bulunduğu çok sayıda binada çatlaklar meydana geldi. 

10:21

Şehba'da 3 kişi yaralandı

Şehba kantonuna bağlı Babinis ve Til Qerah köylerindeki bazı evler depremde yıkıldı. Enkaz altında kalan Zehredin Cabir (60), Dilişan Hemliko (36) ve Ebdo Hebib Elo (4) yaralandı.

10:14

Şêxmeqsûd ve Eşrefiye'de toplanma yerleri belirlendi

Şêxmeqsûd ve Eşrefiye Halk Meclisi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Şexmeqsûd mahallesinin doğu yakasında evleri hasar görenler belirlenen merkezlere nakledildi. Meclis'e bağlı 21 komünün yürüttüğü çalışmada, depremde zarar gören aileler, Eşrefiye mahallesindeki Arin Mirkan ve Efrin parkları ile her iki mahalledeki cami ve okullara yerleştirildi.   

10:10

Amed'den deprem görüntüleri

 

10:06

Şexmeqsud Şehit Fecir Hastanesi'nden görüntüler

 

10:04

Depremden kareler


         


        

09:56

Halep'ten depremin yarattığı yıkımın görüntüsü

 

09:43

Şexmeqsud'dan deprem görüntüsü

 

09:36

İskenderun'da HDP, İHD ve çok sayıda bina yıkıldı

Hatay’ın İskenderun ilçesinde ise, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP) ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) bulunduğu bina ile ilçede çok sayıda apartman yıkıldı. Bina enkazları altında çok sayıda yurttaş olduğu, ekiplerin yetersiz kaldığı öğrenildi. Deprem nedeniyle Hatay merkez ve ilçelerinde çok sayıda bina yıkılırken, birçoğu da hasar gördü. 

Hatay'da havalimanı pistinde de büyük hasar oluştu. Hatay Havalimanı, pistin enine doğru yarılması, asfaltın kalkması nedeniyle uçuşa kapatıldı.

09:30

ELBİSTAN'DA ÖLÜ SAYISI DAHA FAZLA

Elbistan'da ölü sayısının devletin açıkladığının üzerinde olduğu belirtiliyor. Yıkılan bina sayısının da daha fazla olduğu öğrenildi. Sadece 6 cenaze  bir apartmandan çıkarken, bina içinde 18 kişi olduğu kaydedildi.

Elbistanlılar, "Devlet 3 bina yıkıldı diyor ama yıkılan bina çok daha fazla" derken, sağlık çalışanları ise hastanelerin çok hareketli olduğunu kaydetti.

 Kış dolayısıyla köylerin önemli kısmı boş olduğu için köylerde ciddi bir sorun olmadığı ifade edildi. 

09:29

KCDK-E'den dayanışma çağrısı

KCDK-E tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Şu ana kadar ki bilgilere göre 10 ili kapsamına alan, ancak Kurdistan’ın birçok yerinde de hissedilen depremde ciddi barınma ve yardım ihtiyacı vardır. Yaşanan depremin etkileri ve gerçekleşen can kaybının daha da artacağı gözükmektedir. Yurt dışında yaşayan halkımızı yaşanan bu felaket karşısında koordineli bir şekilde dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. Depremin yaşandığı ilgili yerlerde halkımızla dayanışmak için acil kriz merkezleri oluşturularak maddi ve manevi desteğin kontrollü gerçekleşmesi sağlanmalıdır" denildi.

09:25

Bazarcik'tan fotoğraflar


         


        

09:24

Adıyaman'dan deprem görüntüsü

 

09:08

KCK’den deprem açıklaması: Herkes imkanları seferber etmeli-YENİLENDİ

 KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı açıklaması şöyle:

“Bugün sabah saatlerinde merkezinin Maraş Pazarcık olduğu büyük bir deprem meydana gelmiş ve başta birçok Bakurê Kurdistan kentlerinde olmak üzere çevredeki diğer kentlerde de etkili olmuştur. Biz öncelikle Bakurê Kurdistan ve Türkiye halklarına başsağlığı dileklerimizi belirtiyor, yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halkımızın ve depremden etkilenen herkesin acısını derinden paylaşıyoruz. Depremin bazı Rojava ve Suriye kentlerini de etkilediği ve kayıplara neden olduğu bilgileri de bulunmaktadır. Biz aynı duygu ve dilekleri Rojava’daki halkımız ve Suriye halkları için de belirtiyoruz.

BÜYÜK KAYIPLARIN NEDENİ HİÇBİR TEDBİR ALMAYAN AKP-MHP İKTİDARIDIR

Gerçekleşen bu depremlerin büyük kayıplara ve hasara yol açmasının nedeni devlet ve devleti yöneten AKP-MHP iktidarıdır. AKP-MHP iktidarı depremler yaşandıktan sonra her seferinde bazı göstermelik girişimlere başvurmakta ve bu şekilde halka yardım ettiği algısını oluşturmaya çalışmaktadır. Bu girişimler tamamıyla zevahiri kurtarma ve suçların üzerini örtme amacıyladır. AKP-MHP iktidarı depremlere karşı hiçbir tedbir almamakta, ülkenin bütün kaynaklarını ve imkanlarını kendi yandaşlarına peşkeş çekmekte ve Kürt halkına karşı yürüttüğü savaşa harcamaktadır. Depreme karşı gerekli tedbirler alındığında depremlerin yol açacağı hasarların önüne geçmek mümkünken 20 yılı aşkındır iktidarda olan AKP, bugüne kadar hiçbir tedbir almamış ve gerçekleşen her depremde büyük kayıpların yaşanmasına neden olmuştur. Türkiye ve Kürdistan’ın da içinde yer aldığı coğrafyada fay hatları olduğundan ve yüksek deprem riski bulunduğundan yapıların ve altyapı sisteminin buna göre yapılması gerekmektedir. Ancak tamamen bir savaş hükümeti ve yolsuzlar olan AKP-MHP iktidarı bırakalım depreme karşı tedbir almayı, deprem için ayrılan bütçeleri bile aşırmakta ve savaş politikalarına harcamaktadır. Dolayısıyla tüm kayıpların ve hasarların nedeni tedbir almakla mesul olan ancak hiçbir tedbir almayan AKP-MHP iktidarıdır.

HERKES DAYANIŞMA RUHUYLA İMKANLARINI SEFERBER ETMELİDİR

Biz deprem sebebiyle şu çağrıda bulunuyoruz; başta Bakurê Kurdistan halkı olmak üzere herkes yüksek bir dayanışma ruhu içerisinde olmalı ve imkanlarını seferber etmelidir. Halkımız hiçbir yerde devleti beklemeden ne imkanı varsa ortaya koymalı ve kendi yaralarını sarmaya çalışmalıdır. Kurtarılma çalışmalarının yanı sıra mevsimin koşulları da dikkate alınarak evleri yıkılanlara evlerini açmalı ve imkanlarını paylaşmalıdır. Demokratik kurumlar da halkla dayanışma içerisinde olmalı, desteğe ihtiyaç olanlara ulaşmalı ve onlara yardım etmelidir. Yine yurtdışında yaşayan Kürdistan halkı da depremden dolayı ülkeyle dayanışma içerisinde olmalı ve destekte bulunmalıdır. Büyük kayıplara ve hasara yol açan bu deprem ancak halkın ve demokratik kurumların dayanışması, imkanlarını paylaşması ve birbirine destek olmasıyla atlatılabilir. Biz bir kez daha başta Bakurê Kurdistan ve Türkiye’de olmak üzere Rojava, Suriye ve diğer yerlerde yaşanan can kayıplarından dolayı başsağlığı dileklerimizi belirtiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Depremden etkilenen herkesle dayanışma içerisinde olduğumuzu, acılarını ve duygularını paylaştığımızı belirtiyoruz. Halklar olarak dayanışma içerisinde olarak ve imkanlarımızı paylaşarak bu zorlu ve acılı süreci hep birlikte atlatacağımıza inanıyoruz.”

08:53

Bazarcix’ta en az 100 bina yıkıldı

BBC Türkçe’ye konuşan CHP Pazarcık İlçe Başkanı Veysel Şervan,  "Sadece benim gördüğüm, Pazarcık’ta en az 100 bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları daha yeni yeni, sabaha karşı birkaç tane geldi. Şu anda ne çadır var ne bir şey. İnsanlar dışarıda, yağmur yağıyor, yiyecek yok, içecek yok, ısınma yok, bilmiyorum… Şu ana dek etkili bir arama kurtarma yapılamadı” dedi.

08:49

Amed Kent Konseyi toplanma alanlarını paylaştı

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, deprem dolayısıyla kriz masası kurarken, halkın toplanabileceği alanları belirledi. Kriz masasından yapılan açıklamada, toplanma alanlarında bekleme çağrısı yapıldı. Toplanma alanları şöyle: 

“*Bağlar ilçesi; Koşuyolu Parkı, Körhat Parkı, Batıkent, Newroz Parkı.  

*Kayapınar ilçesi; Kent Meydanı,  Park 75,Tema Parkı, Park Orman Diclekent tarafı, Diyarbakır Stadyumu, Talaytepe Mamedspor Kompleksi, 75 Tenis kortu ve Şehit Gülser Spor Kompleksi.

*Sur ilçesi; Dağkapı Meydanı  

*Yenişehir ilçesi; Demirok Düğün Salonu, Anıt Park, Seyrantepe Toki Park, Seyrrantepe Spor Kompleksi ve Sümer Park.”

08:47

DEPREMDE EN AZ 284 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Depremde şu ana kadar tespit edilen 284 kişi yaşamını yitirirken, 2 bin 323 kişi de yaralandı. Halen binlerce kişinin enkaz altında olduğu belirtiliyor. Kış koşulları kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

08:40

Minbic'te de 2 kişi yaralandı

Depremden dolayı Minbic’te ise 2 kişi yaralandı. Yaralılar Kobane ve Minbic’teki hastanelere kaldırıldı.

08:36

KOBANÊ'DE 3 KİŞİ YARALANDI

Rojava'nın Kobanê kentinde de deprem hissedildi. Bazı binalarda hasar meydana gelirken, 3 kişi yaralandı. Yaralanların isminin Sultan Abdullah Celeo (23), Ferhad Mehmud Mustefa (25) û Emîne Heci Mislim (52) olduğu öğrenildi.


         


        

08:29

Bazarcix’tan görüntüler

 

08:25

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP tarafından yapılan açıklama şöyle:
"Mereş merkezli yaşanan ve çok sayıda ili etkileyen deprem nedeniyle partimiz bütün imkanlarıyla harekete geçmiştir. Genel Merkezimizde bir Kriz Koordinasyon Merkezi kurulmuş olup deprem bölgelerinde yapılacak çalışmalar bu merkezden koordine edilecektir. Bu kapsamda;
 Tecride karşı Yüksekova ve Kızıltepe’den Gemlik’e doğru planlanan yürüyüş ertelenerek, oluşturulan heyetler deprem bölgelerine yönlendirilmiştir.
Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan başkanlığındaki heyet Amed'de, Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar ise Adana'daki yardım ve dayanışma çalışmalarına dahil olacaktır.  
 Ayrıca heyetlerimiz ile deprem bölgesinde bulunan il ve ilçe örgütlerimiz, depremzedelere barınma, yardım, iaşe, arama-kurtarma çalışmaları için seferber edilmiştir.  

08:21

AMED'DE KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, depremde zarar görenlere yardım amacıyla kriz masası kurdu. Ölü ve yaralılar hakkında bilgi edinilmesi amacıyla kurulan kriz masasına ulaşmak isteyenler 05418552102 ve 05418552103 telefon numaraları üzerinden ulaşabilir.

08:19

AMED'DEN DEPREM GÖRÜNTÜSÜ

 

08:18

Deprem sarsıntı haritası paylaşıldı

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) de, depremin Dilok’ta meydana geldiğini ve 7,8 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. Reuters, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verileri kapsamında, deprem sarsıntı haritasını paylaştı. Haritada depremin merkez üssünün Dilok olduğu görülüyor.

 

08:16

SURİYE'DE 237 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Suriye Sağlık Bakanlığı, hükümetin denetimindeki Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus'ta 237 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.Depremde 600'den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

 

07:57

DEPREM'DEN GÖRÜNTÜLER

 

07:55

ŞEXMAQSUD VE EŞREFİYE'DE 6  KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Suriye’nin Halep kentinde de yıkım ve can kayıplarına yol açtı. Şêxmeqsud ve Eşrefiye mahallelerinde bazı binalar yıkılırken, can kayıpları yaşandı. Şêxmeqsud’taki Şehîd Xalid Fecir Hastanesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre göre, her iki mahallede 4’ü kadın toplam 6 kişi yaşamını yitirdi, biri çocuk 8 kişi ise yaralandı.

07:53

HOLLANDA DEPREME İLİŞKİN  3 ŞUBAT'TA UYARMIŞ

 Sismik aktivite ile ilgili gök cisimleri arasındaki geometriyi izlemek üzere kurulmuş araştırma enstitüsü Solar System Geometry Survey, 3 Şubat'ta deprem uyarısında bulundu. Twitter üzerinden uyarı yayınlayan enstitü, 4-6 Şubat arasında büyük olasılıkla 6 şiddetinden yüksek bir deprem olacağına işaret eden sismik aktivite olduğunu belirtti.

Kurumda deprem uzmanı olarak görev yapan Hollandalı araştırmacı Frank Hoogerbeets ise, yine Twitter üzerinden 3 Şubat tarihinde şu uyarıyı yaptı: "Er ya da geç Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan bölgesinde 7.5 şiddetinde deprem olacak."

07:48

DEPREMDEN GÖRÜNTÜ

07:47

HDP EŞ GENEL BAŞKANI BULDAN'DAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan,  gerçekleşen depremler sonrası sanal medyadan yaptığı paylaşım ile geçmiş olsun dileklerini iletirken, yaraların sarılması için dayanışma içinde olma çağrısında bulundu.

Buldan, "Acımız çok büyük, yüreğimiz deprem bölgesinde. Dayanışmayı büyüterek yaralarımızı saralım" diye belirtti.

07:45

DEPREM NEDENİYLE GEMLİK YÜRÜYÜŞÜ İPTAL EDİLDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki protesto için  "Çözüm için İmralı'ya yürüyoruz" şiarıyla bugün yapılması planlanan Gemlik yürüyüşü, meydana gelen deprem nedeniyle iptal edildi. Heyet, deprem nedeniyle mağdur olan halk için yardım çağrısında bulundu.

07:41

Mereş'te 7,4 büyüklüğünde, Dîlok'ta ise büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem  yaşandı Deprem çok sayıda kentte hissedildi. Birçok bina çökerken, ölü ve yaralılar var.  

Amed’te yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Peyas ve Rezan ilçelerinde yıkılan 4 binanın enkazından çok sayıda kişi kurtarıldı. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, kriz masası kurdu

Antep Valisi Davut Gül, "Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

Elbistan ilçesinde ilk belirlemelere göre 6 bina yıkıldı. 2 kişi yaşamını yitirdi.

Rezan'da Tesisler mevkiinde Serin Apartmanı'nda 9 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında çok sayıda kişi var. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 

RIHA'DA 15 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Riha'da ilk alınan bilgilere göre 15  kişi hayatını kaybederken,, 30 kişi de yaralandı.

AMED'DE 6 KİŞİ  HAYATINI KAYBETTİ

Amed'de ise 6 bina yıkıldı, 6  kişi yaşamını yitirirken, 79 kişi de yaralandı 

MELETÎ'DE 23 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Meletî’de, ilk belirlemelere göre enkaz altında kalan 23 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, ilk belirlemelere göre 140 bina yıkıldı. Enkaz altında 23 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. Yıkılan binaların enkazlarında devam eden arama kurtarma çalışmalarında, şimdiye kadar 420 yaralı kurtarıldı.

ADANA'DA 6 BİNA ÇÖKTÜ 

Adana'nın Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı, Yurt ve Huzurevleri mahallelerinde 6 binada çöktü. Çöken binaların enkazında yurttaşlar olduğu bildirildi.

RIHA'DA 10 ÖLÜ

Riha’da ilk belirlemelere göre 16 bina yıkıldı. Enkaz altında kalan 10 kişi yaşamını yitirdi. Enkaz altından 110 yaralının çıkarıldığı Riha’da, çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu belirtildi.

REZAN'DA YÜZ KİŞİ ENKAZ ALTINDA 

Amed’in Rezan ilçesinde Şeyh Şamil Mahallesi’nde bulunan Barış caddesinde bir bina çöktü. Yıkılan binanın enkazında en az yüz kişinin olduğu belirtildi.

OSMANİYE'DE 34 BİNA YIKILDI

Osmaniye’de ilk belirlemelere göre 34 bina yıkıldı, enkaz altında kalan 5 kişi yaşamını yitirdi.

REZAN'DA 7-8 KATLI BİNA ÇÖKTÜ

Depremin en çok hissedildiği Amed’te çok sayıda bina yıkıldı. Rezan (Bağlar) ve Yenişehir ilçeleri çok sayıda binanın yıkıldığı ilçeler oldu. Rezan'da Tesisler mevkiinde 7-8 katlı bir bina yıkıldı. Çok sayıda kişi enkaz altında kaldı. 4 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 

QOSER'DE 2 EV YIKILDI

Depremin hissedildiği Mêrdîn'de çok sayıda bina hasar gördü. 2 müstakil ev yıkıldı. Qoser (Kızıltepe) ilçesinde bağlı Dihême kırsal mahallesinde boş olan müstakil iki evin yıkıldığı bildirildi.

RIHA'DA BİNA ÇÖKTÜ

Riha merkez ve ilçelerinde birçok bina çöktü. Haliliye ilçesinde Bahçelievler Mahallesi’nde 6 katlı bina çöktü. Çok sayıda kişi enkaz altında kaldı. 

İKİ KENTTE DEPREM

Mereş ve Dîlok'ta şiddetli depremler meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 4.17'de Mereş'in Bazarcix ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, buradaki depremin yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini açıkladı. 

AFAD, Dîlok'un Nurdagi ilçesinde saat 04.26'da 6,4 büyüklüğünde ve saat Islahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde depremler meydana geldiğini duyurdu. 

Mereş ve Dîlok'ta yaşanan depremler, Amed, Semsûr, Meletî, Riha, Êlih, Çewlig, Elezîz, Kilis, Mêrdîn, Sêrt, Şirnex, Wan, Mûş, Bedlîs, Colemêrg, Edene, Osmaniye, Hatay ve daha birçok kentte hissedildi. 

OSMANİYE'DE 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Merkez üssü Mereş olan depremin hissedildiği Osmaniye’de, ilk belirlemelere göre 34 bina yıkıldı, enkaz altında kalan 5 kişi yaşamını yitirdi.

AFAD UYARDI

AFAD ise "Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" diyerek halkı uyardı. 

SURİYE'DE DE HİSSEDİLDİ

Mereş’in Pazarcix ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Suriye, Irak, Mısır, Irak ve Lübnan'da da hissedildi. Suriye’nin başkenti Şam, Lazkiye, Halep ve ülkenin kuzeyindeki birçok bölgede, binaların yıkıldığı öğrenildi Suriye devlet medyası, yıkılan binalarda en az 100 kişinin yaşamını yitirdiği, 200'den fazla yaralı olduğunu  açıkladı.

ÇOK SAYIDA ÜLKEDEN KURTARMA EKİPLERİ  TÜRKİYE GELİYOR

Çok sayıda ülke depremde enkaz atlında kalanları kurtarmak için ekiplerini Türkiye'ye göndermeye başladı. 

KANDİLLİ RASATHANESİ'NDEN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener,  şu açıklamayı yaptı:

“Doğu Anadolu zonunda meydana gelen bir deprem, yaklaşık 180 kilometrelik bir kırığın meydana geldiği tahmin ediliyor. 17 Ağustos’tan sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Bu depremin Akdeniz bölgesinde tsunamiye yol açabileceği uyarısını verdik."