Basra'da 30 gösterici tutuklandı

Irak’ın Basra kentinde çıkan olaylarda İran konsolosluğunu ateşe verdikleri gerekçesiyle 30 protestocu tutuklandı.

Irak’ın Basra kentinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen protesto eylemlerinde gözaltına alınan 30 kişi tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi ise İran konsolosluğunun yakılması olarak gösterildi. Konsolosluk binası 7 Eylül tarihinde yakılmış ve tepkilere sebep olmuştu.

Konsolosluk binasının yakılmasından sonra İran, sorumluların cezalandırılması için Irak makamlarına çağrıda bulunmuştu. Bunun üzerine harekete geçen Irak güvenlik güçleri onlarca kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlardan 30’ü dün tutuklandı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz 8 Temmuz’da Irak’ın güney kentlerinden Basra’da işsizlik, yolsuzluk, elektrik ve suyun kesilmesinden dolayı başlayan protesto eylemleri Eylül ayı başından itibaren yeni bir boyut kazandı. Gösterilericiler, yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunlardan dolayı Bağdat hükümeti kadar İran’ı da suçlayarak konsolosluk binasını ateşe vermişti.

Olaylarda şimdiye kadar 30’den fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Sayısı bilinmemekle birlikte yüzlerce gösterici de gözaltına alındı.

Geçtiğimiz hafta kenti ziyaret eden Irak başbakanı Haydar Abadi ve beraberindeki heyet halk tarafından protesto edilmişti.