BM, Libya'da göçmenlere yönelik ‘korkunç olayları’ kınadı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Libya’da göçmen kaplarına yönelik baskınlarda “bir dizi korkunç olay” yaşandığı tepkisinde bulundu.

UNHCR Libya'da güvenlik güçleri en az altı göçmenin öldürüldüğü “bir dizi korkunç olayı” kınadı.

UNHCR sözcüsü Marta Hurdato Cenevre’de yaptığı basın açıklamasında "Libya'da her gün sayısız hak ihlaline, devlet ve devlet dışı aktörler tarafından ihlallere maruz kalan göçmen ve sığınmacıların maruz kalmaya devam ettiği ıstıraptan son derece endişeliyiz" dedi.

Marta Hurtado, 1-8 Ekim tarihleri ​​arasında en az 6 kişinin ölümüne neden olan olaylara dikkat çekti.

Sözcü, 1 Ekim'de İçişleri Bakanlığı personelinin yüzlerce göçmen ve sığınmacıya ev sahipliği yapan Trablus'un yaklaşık 12 km batısındaki derme çatma bir kampa baskın düzenlediğini hatırlattı. Bu baskında en az bir kişinin öldüğü belirtildi.

Baskında 5 kişinin yaralandığı ve yaklaşık 400 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Bununla birlikte Al-Mabani gözaltı merkezinde göçmenlerin "yiyecek ve suya çok az erişimi olan aşırı kalabalık hücrelerde" toplandığı bilgisi paylaşıldı.

6 Ekim'de 500 göçmenin kaçtığı Gharyan gözaltı merkezine, 1 Ekim’de yüzlerce göçmenin sevk edildiği kaydedildi.

UNHCR, ilk bilgilere göre muhafızların göçmenlere burada ateş açması sonucu en az 4 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin yaralandığını belirtti.

Sözcü Hurdato, 8 Ekim'de Al-Mabani gözaltı merkezindeki gardiyanların göçmenlere ateş açtığını “bilinmeyen sayıda göçmenin öldüğü” ve kaçan çok sayıda göçmenin yeniden yakalandığını ifade etti.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) bir sözcüsü geçen cuma günü yaptığı açıklamada 6 firarinin gardiyanlar tarafından öldürüldüğünü bildirmişti.

Bazı kaynaklar, aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 4 bin göçmenin gözaltına alındığını belirtiyor.