BM, Rusya ve Amerikalı temsilcilerden çekilme tepkisi

Türk devletinin işgal tehditleri ve ABD güçlerinin sınır hattındaki çekilmesi ardından bir açıklama yapan Rusya, BM ve Amerikalı bazı temsilcilerden tepkiler geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Türkiye’nin Suriye’nin siyasi ve toprak bütünlüğüne; toprak bütünlüğünün istikrar arayışları ve diğer konulardaki başlangıç noktası oluşuna bağlı kaldığını biliyoruz” dedi.

Peskov, “Ve Türk meslektaşlarımızın her durumda en başta bu koşula bağlı kalmasını umuyoruz” diye ekledi.

Türkiye’nin “kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini” bildiklerini ve “kabul ettiklerini” söyleyen Peskov, “Ancak bir kez daha tekrarlıyorum: Öncelikle Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğü hususuna bağlı kalınmalı” ifadelerini kullandı.

ABD güçlerinin sınırdan çekilmesinin aynı zamanda Suriye’deki güçlerini çekecekleri yönünde bir sinyal olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Peskov şu yanıtı verdi: “Bunun neye yönelik bir sinyal olduğuna karar vermek sanırım bizim işimiz değil. Rusya’nın pozisyonunu biliyorsunuz. Rusya Devlet Başkanı da (Vladimir Putin) bunu geçenlerde tekrarladı. Suriye’de gayri meşru olarak bulunan tüm güçler ülkeden ayrılmalı. Bu bizim temel tavrımız.” 

Kremlin sözcüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında konuya ilişkin bir görüşme olup olmadığı konusunda da açıklamada bulundu. Sözcü, “Bu konuda liderler arasında bir temas olmadı. Biliyorsunuz, Rusya ile Türkiye arasındaki temaslar genellikle askeri ve özel servisler düzeyinde. Bu temaslar son derece fazla ve düzenli olarak sürüyor” diye belirtti.

BM’DEN ÖNLEM YOK, EN KÖTÜSÜNE HAZIRLIK VAR

Birleşmiş Milletler’in Suriye İnsani işler Koordinatörü Panos Moumtzis, Cenevre’de yaptığı açıklamada ABD’nin çekilmesi ardından BM’nin “en kötüsüne hazırlık yaptığını” belirtti. Moumtzis, “Ne olacağını bilmiyoruz” dedi.

MCGURK: TRUMP DAİŞ’E BİR HEDİYE SUNDU

ABD’nin eski Suriye özel temsilcisi Brett McGurk, Twitter üzerinde sert bir eleştiride bulundu. McGurk, “Donald Trump, ordunun şefi değil. Bilmeden ve tartışmadan tepkisel kararlar alıyor. Askerleri hiçbir destek olmadan tehlikeye gönderiyor. Zorlu bir telefonla karşı karşıya kalınca, kemküm ediyor, sonra da ittifaklarımızı (saldırılara) açık halde bırakıyor” dedi.

McGurk, bir başka Twitter paylaşımında, Trump ile Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine dikkat çekerek, “Trump yabancı bir yönetici ile bu akşam yaptığı telefon görüşmesinden sonra Rusya, İran ve IŞİD’e bir hediye sundu” diye belirtti.

GALLEGO: KÜRTLER BİR DAHA ASLA ABD’YE GÜVENMEYECEK

Demokratların Arizona temsilcisi Ruben Gallego da Twitter üzerinde tepki gösterdi: “Türkiye’nin, Kuzey ve Doğu Suriye’de ilerlemesine onay vermek, Ortadoğu’da yapabileceğimiz en istikrarsızlaştırıcı eylemlerden biridir. Kürtler bir daha asla Amerika’ya güvenmeyecek. Kendilerini korumak için başka ittifaklar veya bağımsızlık arayacaklar.”