BM, Venezuela’daki ‘yargısız infazlara’ tepki gösterdi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Venezuela’da temel hukuk kurumlarının erozyona uğradığı ve çok sayıda yargısız infaz gerçekleştirildiği tepkisine bulundu.

Michelle Bachelet, İnsan Hakları Konseyi önünde yaptığı açıklamada “Düşünce, ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü ve kamu yaşamına katılma hakkının icrası, misilleme ve baskı riski taşıyor” dedi.

BM yetkilisi Bachelet, hazırladıkları raporda gerçek muhalifler veya muhalif olduğu düşünülenler ile insan hakları savunucularına karşı, tehditlerden karalama kampanyaları, keyfi tutuklama, işkence, kötü muamele, cinsel şiddet, cinayet ve zorla kayıplara varan saldırılara yer verildiğini belirti.

Bachelet’e göre, eylemcilere karşı “bir çok kez aşırı ve ölümcül güç” kullanıldı.

Yüksek Komiser, özel eylem güçleri FAES operasyonlarında bir çok yargısız infazın gerçekleştiğine de işaret etti. Raporda, Venezuela hükümetinden, 2017’de kurulan özel polis birliği FAES’in feshedilmesi ve uluslararası toplumun desteği ile yargısız infazlara ilişkin bağımsız ve tarafsız soruşturma yürütülmesi istendi.

Rapora göre, 2018 yılında 5.287 kişi hükümetin “otoriteye direniş” olarak ifade ettiği, güvenlik operasyonları kapsamında öldürüldü.

Raporda yer alan hükümet verilerine göre aynı yıl 1 Ocak ile 19 Mayıs arasında, 1.569 kişi öldürüldü.

Venezuela, yıllardır ağır bir siyasi ve ekonomik kriz yaşıyor. ABD başta olmak üzere onlarca ülkenin desteklediği sağcı muhalif Juan Guaido ile Devlet Başkanı Nicolas Maduro arasında iktidar savaşı sürüyor. Guaido, kendisini geçici olarak başkan ilan ettikten, sonra 50 dolayında ülke tarafından tanındı. Maduro, ABD’nin bu muhalifler aracılığı ile bir çok kez darbe girişiminde bulunduğunu belirtiyor. Ülke içerisinde ise insani krize bir çözüm bulunmadı. Milyonlarca kişi, Venezuela’dan kaçtı.