BMGK: Libya’ya yönelik silah ambargosuna uyulsun

Libya’da bir göçmen kampına yönelik hava saldırısını mahkûm eden BM Güvenlik Konseyi (BMGK), tarafları acilen ateşkes ilan etmeye, çatışan güçlere silah gönderen ülkeleri de ambargoya uymaya çağırdı.

Salı günü başkent Trablus’a yönelik operasyonlar kapsamında Mareşal Halife Haftar’a bağlı birliklere bağlı uçaklarca yapılan bombardımanda en az 53 göçmen hayatını kaybetmişti. Başkent yakınlarındaki Tajoura’daki saldırı sonrasında uluslararası toplumdan sert tepkiler gelmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından ikinci kez düzenlenen toplantıda ise, saldırı mahkûm edildi. Daimî ve geçici üyelerin onayladığı deklarasyonda, tarafların Libya’da artan gerginliği azaltmak için ateşkes yönünde adım atmaları istendi.

Libya’da barış ve istikrarın ancak bir siyasal çözümle sağlanacağı vurgulanan deklarasyonda, devletlerin Libya’ya yönelik silah ambargosuna riayet etmeleri istendi.

Trablus’taki güçlere Türkiye ile Halife Haftar’a yardım eden Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kastedildiği deklarasyonda, silah ambargosuna ‘kesin olarak uyulması’ çağrısı yapıldı.

Mısır ve BAE’nin Haftar güçlerine silah verdiği savunulurken, Türkiye’nin Trablus hükümetinin yanı sıra hükümete destek veren çete güçlerine silah gönderdiği ortaya çıkmıştı.