Brexit krizi: Favori aday Johnson'dan AB’ye ‘tazminat’ resti

Birleşik Krallık’ın favori başbakan adayı muhafazakar Boris Johnson, Theresa May’in yerine geçmesi halinde AB’ye ödenmesi gereken tazminatı, durum netliğe kavuşmadan vermeyeceğini söyledi.

Sunday Times gazetesine mülakat veren Boris Johnson, “Dostlarımız ve ortaklarımız, alınacak yola ilişkin daha fazla netlik sağlanıncaya kadar paranın muhafaza edileceğini anlamaları gerkir” dedi.

Brexit yanlısı Johnson, “İyi bir anlaşmanın sonuçlanması için para hem müthiş bir çözüm, hem de müthiş bir rüşvet aracıdır" diye ekledi.

Johnson, Theresa May’in Cuma günü muhafazakar parti liderliğinden istifası ardından bu açıklamayı yaptı.

Brüksel ile Londra arasında varılan anlaşma, İngiliz parlamentosu tarafından reddedilmişti. Ancak anlaşma, Birleşik Krallık’ın 2014-2020 tarihlerini kapsayan yıllık bütçeyi de düzenliyordu. Lonra’nın AB’ye vermesi gereken tazminatın 40-45 milyar euro arasında olduğu tahmin ediliyor.

Theresa May, Temmuz sonuna kadar başbakanlık grevinde kalacak. Bu süre içerisinde muhafazakar partinin başına geçecek kişinin belirlemesi gerekiyor. Bu kişi, Başbakanlık görevine de getirilecek. Boris Johnson, onlarca aday arasında favori isim olarak öne çıkıyor.

54 yaşındaki Johnson, Haziran 2016’daki referandumda AB’den çıkışın en büyük savunucularındandı. Johnson, Birleşik Krallık’ın anlaşmalı veya anlaşmasız 31 Ekim’de AB’den çıkmasını istiyor.