Brezilya’da yüzbinlerce öğretmen ve öğrenci sokaklara çıktı

Brezilya’nın büyük kentlerinde yüzbinlerce öğretmen ve üniversite öğrencisi, üniversiteleri tehdit eden bütçe kesintilerine karşı sokaklara çıktı.

Çarşamba günü düzenlen gösteriler, aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun Ocak ayında iktidara gelmesinden bu yana ulusal çaptaki ilk eylemler oldu.

Büyük kitleler, eğitimin korunması talebinin yanısıra Bolsonaro politikalarını iki temel dayanağı olan “silah taşıma” ve “emeklilik reformunu” da protesto etti

27 eyalette 188 kentte düzenlenen eylemler kapsamında, yüzlerce kamu ve özel kurumda eğitim de durdu.

Kuzeydeki Belem, merkezdeki Brasilia, güney doğudaki Sao Paulo, kuzey doğudaki Salvador, güneydeki Curitiba, güney doğudaki Belo Horizonte ve Rio’da yüzbinler alanlara çıktı.

Hükümetin federal üniversitelerin bütçesinden yüzde 30 kesinti yapmasına karşı sendikaların çağrısı üzerinde eylemler gerçekleştirildi.

Bolsonaro, eylemcilere hakaretle yanıt verdi. Irkçı ve kadın düşmanı politikaları ile tanınan Bolsonaro, “Brezilya’da üniversitelerin merkezini oluşturan azınlık bir uzman tarafından manipüle edilen yararlı bir kaç aptal” dedi.

Eğitim Bakanı Abraham Wintraub, siyasi ajitasyonla suçladığı üç üniversiteye karşı getirdiği bütçe kesintisi tedbirini, daha sonra genelleştirmişti.