Cenga Heftanîn'de Amedli bir Çekdar

Kürdistan’da özgürce savaşmak için yola koyulmuştu Çekdar. Ve Amed'den Heftanîn’e düşmüştü yolu. Özgürlüğün bedelinin ağır olduğunu, güzel olduğunu bilerek gelmişti dağlara.

Heftanîn'de büyük bir azimle direnen ve zafere inanan gerillalardan biri HPG'li Çekdar Amed. Savaş, savaşmak ve belki de bazen unutarak kendini savaşmak. Bazen güzelliği yaratma inancıyla savaşmak, birilerini kurtarmak için vazgeçmek her şeyden… Gelecekte özgür yaşayacak diye çocuklar için savaşmak, bir halkın kurtuluşuna inanarak savaşmak… Ve acıdan vazgeçmek, ağlamaktan vazgeçmek belki de tüm duygulardan vazgeçerken yeniden buluşmaktır duygularla…

Savaşmak ve geleceğin güzel olacağına inanarak savaşmak, yarınlar için savaşmak, yarının sonsuzluk adar güzel ve ebedi olduğuna inanarak savaşmak… Savaşmak, özgürlük için, adalet için. Ve belki de çok acı olsa da Kürt olarak, Kürdistan'da özgürce ölmek için savaşmak… Bunun için yola koyulmuş Çekdar. Ve yolu Heftanîn’e düşmüş. Özgürlüğün bedelinin ağır olduğunu, güzel olduğunu bilerek gelmişti dağlara.

Gerilla Çekdar, yoldaşlığına bağlı olmanın en güzel sembollerinden. Cenga Heftanîn öyle direnişlere tanıklık etti ki, bir toprağa düşen ilk yağmur heyecanındaydı direniş, bir kere gelebilecek olan en iyi fırsattı. Direnişte, savaşta kendi kahramanlarını ortaya koyar ve seçer. Direniş Çekdar’ı, Çekdar da direnişi seçti ve yürüdü toprağını ele geçirmek isteyen zalimlere karşı.

TÜM YOLDAŞLARIN HAYALLERİ İÇİN ÖZGÜRLÜĞÜ KAZANACAĞIZ

"Bu eylem şehitlerimizin intikamı içindir. Bundan kaynaklı amaç ve iddiam çok büyüktür. Bu uğurda şehit olan, bu uğurda kan döken, bu uğurda toprağa düşen tüm yoldaşların hayalleri için özgürlüğü kazanacağız ve halkımıza hediye edeceğiz. Bizim sözümüz başarımızdır. Söz, zaferi getirmek olacaktır. Zaferi kazandığımızda sözümüzü yerine getirmiş olacağız. Bu eylemde birlikte yer aldığım arkadaşlar, bu eylemin planlamasını beraber yaptığımız arkadaşlarla birlikte başarıyı ve zaferi hayal ettik. O arkadaşlar şehit oldu, bize direnmeyi ve zaferi emanet edip, talimat vererek gittiler. Şu an yanımızda değiller ama şunu biliyorum, hep onların hayallerinin takipçisi olacağım."

Bu sözler Çekdar Amed’in son sözleriydi. Çekdar Amed, 25 Nisan 2020'de Heftanîn'de Şehit Kendal alanında üç arkadaşıyla birlikte şehit oldu. Mevzide işgalcilerle çatışıp, daha sonra geri çekilirken toprağa karıştı Çekdar. Yolun açık olsun Gerilla Çekdar Amed…