Cezayir’de öğrenciler rejime karşı 19’uncu kez sokaklara çıktı

Cezayir’in başkentinde üniversite öğrencileri ve öğretmenler, rejime karşı 19’uncu hafta yeniden sokaklara çıktı.

Başkent Cezayir’de, yoğun polisiye tedbirler altında yüzlerce öğrenci ve öğretmen, özellikle bir süre önce tutuklanan “siyasi tutsakların serbest bırakılmasını” istedi.

Protesto eyleminde, polisle çatışmalar yaşanmadı. Önceki haftalarda gerçekleşen eylemlerde çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Kısa bir süre önce, 30 dolayında eylemci, Amazig (berberi halkı) bayrağını açtıkları için tutuklandı. Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih, bu bayrağın taşınmasını yasaklamıştı.

Eylemde sık sık “Burega’yı serbest bırakın” sloganı atıldı. Bağımsızlık savaşının kahramanı olarak değerlendirilen Lahdar Burega, general Gaid Salih’e yönelik eleştirilerinden dolayı “orduya hakaret” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Aylarca süren protesto eylemleri ardından 20 yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika 2 Nisan’da istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifa ile birlikte Gaid Salih, ipleri eline almıştı. Salih, haftalardır süren tepki hareketinin taleplerini kabul etmeyi reddediyor.

Halk hareketi, geçiş sürecinin devreye konulması, hükümette ve parlamentoda Buteflika’ya bağlı tüm üyelerin süreç dışına çıkarılması ve cumhurbaşkanlığı seçiminden önce geçiş kurumunun ülkeyi reformdan geçirmesini talep ediyor. Protestocular, mevcut yapı ile seçimlere gidilmesini reddediyor.