DAİŞ için uluslararası mahkeme fikri biçimleniyor

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin DAİŞ çetelerinin yargılanması için talep ettiği uluslararası mahkeme fikri yol alıyor. İsveç’te düzenlenen bir toplantıda teknik tartışmalar yürütüldü.

DAİŞ çete mensuplarının Irak ve Suriye’de yargılanabilmeleri için bir mahkeme kurulmasını düşünmek amacıyla Pazartesi günü Stockholm’de bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Avrupa Birliği’nin 11 ülkesi ile İsviçre katıldı. Bu fikir henüz tartışma aşamasında. Mahkemenin hayata geçirilmesine ilişkin de görüş farklılıkları var.

İsviçre medyasına göre, toplantıya İsviçre’yi temsilen Dışişleri Federal Departmanı’ndan bir uzman ile Federal Yargı ve Polis Departmanı’ndan bir uzman katıldı.

Teknik düzeydeki tartışmalarda, taraflar bilgi paylaşımında bulundu ancak herhangi bir karar alınmadı. Uluslararası bir mahkemenin ayakları üzerine oturtulması için yolun halen uzun olduğu belirtiliyor.

Bir çok soru halen yanıt bekliyor. Özellikle kanıtlara erişim, ulusal veya uluslararası hukukun uygulanışı veya cezaların uygulanışı sırasında uluslararası normlara saygı gibi konular bunların başında geliyor.

İsviçre Federal Konseyi, özel bir mahkemenin kurulması tartışmalarına aktif bir şekilde katılmaya devam edeceklerini açıkladı.

Toplantıyı ağırlayan İsveç İçişleri Bakanı Michael Damberg, bir sonraki aşamanın incelenecek seçenekler üzerine anlaşma sağlamak olduğunu belirtti. Bu kapsamda bölge ülkeleri ile de istişare yapılacak.

İsveçli bakan, tartışmaların sonuçlarını Cuma günü Lüksemburg’da Avrupa Birliği ülkelerindeki mevkidaşları ile bir araya geleceği bir toplantıda aktaracak. Toplantıya İsviçreli bir delegasyon da katılacak.