Dar gelirliler emeklilikten daha kısa süre faydalanabiliyor

Berlin’deki Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) tarafından hazırlanan araştırmaya göre, ülkedeki en yüksek ve en düşük gelirli çalışanların emeklilik haklarından faydalanma süreleri arasında 4 ile 7 yıl arasında bir fark var.

Araştırmaya göre, genellikle düşük gelirli işlerde çalışan, fiziki ve psikolojik şartları daha kötü bir yaşam süren yüzde 10’luk alt grup ile yüzde 10’luk üst gelir grubu arasında uçurum söz konusu.

Bireylerin çalışırken aldıkları maaş oranında emeklilik maaşı alacakları hatırlatılan araştırmada, bunun Alman emeklilik sisteminde geçerli olan ‘eşdeğerlilik ilkesinin’ gereği olduğuna dikkat çekildi. Ancak DIW uzmanları, dar gelirlilerin yaşam sürelerinin daha az olduğunu ve mevcut sistemde emeklilikten çok daha kısa süre yararlanabildiklerine vurgu yapıyor.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK GELİRLİ GRUP ARASINDA EN AZ 4 YAŞ FARK VAR

Araştırmaya göre, 1926-1928 yılları arasında doğan en üst gelir grubundan bir kişi 65 yaşında emekli olduğunda önünde 18,2 yıl kadar bir yaşam süresi daha vardı. En düşük yüzde 10’luk gelir grubundan bir kişi ise emekli olduktan sonra ortalama 13,9 yıl kadar yaşıyor. Yani ikinci gruptaki bireyler emeklilikler 4,3 yıl gibi bir süre daha az faydalanıyorlar. Üstelik bu gruptakiler ‘eşdeğerlilik ilkesi’ gereği hem çok daha düşük maaş alıyorlar hem de daha yüksek emekli maaşı alan bireylere göre sisteme ‘daha az maliyete’ yol açıyorlar.

YAŞAM SÜRESİ ÜST GRUP LEHİNE UZUYOR

En düşük ve en yüksek yüzde 10’luk gelir grupları arasındaki bu fark ortalama yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte daha da artıyor. Araştırmaya göre, 1947-1949 yılları arasında doğan bireyler arasındaki yaşam süresi farkı 7 yılı buluyor. Üst gelir grubundaki bireylerin ortalama yaşam süresi 87,2 iken, en alt gelir grubunda ise 80,2’de kalıyor. Yani ilk gruptakiler 22,2 yıl boyunca emekli maaşı alacakken, ikinci grupta bu süre 15,2 yılda kalıyor.

DIW uzmanları, Alman emeklilik sisteminin ‘eşdeğerlilik ilkesi’ yerine özellikle dar gelirli çalışanların yıpranma payını da dikkate alan ve emeklilik maaşlarının daha yüksek olmaları gerektiğini savunuyor. Ancak bu talebin hayata geçirilmesi halinde dahi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceği tahmin ediliyor.

Koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Çalışma Bakanı Hubertus Heil de dar gelirli çalışanların emekliliklerinde ‘eşdeğerlilik ilkesi’ yerine yıpranmalarını da göz önünde bulunduracak şekilde daha fazla maaş alabilmelerini istiyor.