Ebola salgını: Kongo’da 1600’ü aşkın ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ebola salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, 1600 sınırını aştı. Salgın, yeni bir alana da sıçradı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, salgının başladığı günden bu yana doğudaki İturi ve Nord-Kivu eyaletlerinde, 1606 kişi hayatını kaybetti.

Bunların 1512’sinin doğrulanmış vakalar olduğu, 94’ünün ise muhtemel vaka olduğu kaydedildi. Bakanlığa göre, virüs toplamda 2382 kişiye bulaştı.

Salgının Uganda ve Güney Sudan ile olan sınırdaki bir alana da sıçrayarak bir kişinin ölümüne neden olduğu bildirildi. Bu kişinin iki çocuğu Eboladan ölen beş çocuk annesi bir kadın olduğu bilgisi verildi. Kadının salgından kurtulmak için Nord Kivu’dan komşu İturi’ye kaçtığı ifade edildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde geçen yıl 1 Ağustos’ta başlayan yeni Ebola salgını, 1976’dan bu yana onuncu salgın olurken, tarihin en ağır ikinci Ebola salgını olarak kayıtlara geçti. 2014 yılında Liberya, Gine ve Sierra Leone’yi kapsayan Batı Afrika’daki Ebola salgınında 11 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çatışmalı alanlar salgın ile mücadeleyi zorlaştırıyor. Son zamanlarda bir çok sağlık merkezi saldırılara uğradı. Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs’ta Ebola salgınına karşı yeni tedbirler alınması için “acil müdahale koordinatörü” atamıştı.