Echo: Erdoğan’ın yıldızı soldu

Belçika ekonomi gazetesi l’Echo, Türkiye’deki 31 Mart yerel seçim sonuçlarını “Erdoğan’ın yıldızı soldu” diyerek analiz etti.

Erdoğan’ın belediye seçimlerini “ülkenin bekası” sorununa dönüştürdüğünü hatırlatan Echo gazetesi, Pazar günkü başarısızlığın Erdoğan’ın “kendisi ve partisinin bekasını zan altına alabileceğini” belirtti.

İMKANSIZIN AGERÇEKLEŞMESİ

Rakipler eşit duruma geldiğine Anadolu Ajansı’nın verileri durdurması nedeniyle, seçim sonuçlarının alışılmışın dışında uzun sürdüğüne dikkat çeken gazete, “Bu büyük belediye muharebesine tüm enerjisini koyan mevcut iktidar açısından, imkansız gerçekleşmek üzereydi. Erdoğan’ın doğum yeri ve 1994’ten itibaren siyasi kariyerini üzerine kurduğu İstanbul, çeyrek yüzyıllık muhafazakar hakimiyetin ardından cumhuriyetçi ve laik muhalefetin eline geçiyordu” diye yazdı.

REİS’E BİR UYARI

Muhalefetin toplamda 10 dolayında yeni büyük kenti kazandığını ifade eden gazeteye konuşan analist Bayram Balcı, “Belediye seçimleri Reis için bir uyarı biçimidir. İktidar yorgunluğu, kibri ve ekonomik kriz, Cumhurbaşkanı Erdoğan için bir yadsıma biçimindeki yenilgiyi açıklayabilir. Bu belediye seçimlerinin normal bir şekilde geçmesini sağlamak yerine, kendi kişiliği etrafında bir referanduma dönüştürdü” dedi.

TÜM AKP SİSTEMİ SARSILABİLİR

Türkiye’ye ilişkin bir çok kitabı bulunan yazar Jean-François Pérouse, çok sayıda bilinmeyenin olduğunu belirterek, “Buna ekonomik belirsizliği ve uluslararası belirsizliği ekleyin” dedi. Pérousse, “Tüm AKP sistemi sarsılma riski taşıyor” dedi.

MUHALEFET CESARET ALACAK

Siyaset bilimci Ahmet İnsel’e göre, Türk siyasetinde kısa vadede büyük sarsılmalar beklememek gerek. Ancak belediye seçimlerinin Erdoğan ve partisi için endişe verici bir eğilim başlattığına işaret eden İnsel, “Birincisi, muhalefet biraz cesaret alacak. Ardından, büyük kentlerdeki yenilgi AKP bünyesinde Cumhurbaşkanı’nın potansiyelinin tükendiği duygusunu oluşturabilir” diye belirtti.

AKP bünyesinde ayrılmalar da olabileceğine işaret eden İnsel, “Bu durumda, Erdoğan AKP’sinin sonunun yaşanmaya başlayacağı başka bir konjonktüre geçeceğiz” diye ekledi.