Elazığ depreminde son durum

Elazığ'daki depremde 20'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan, çevre illerde de hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremde 20'yi aşkın kişi yaşamını yitirdi. 1000'den fazla yaralı olduğu da belirtildi.

HDP HEYET GÖNDERDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, depremin meydana geldiği Elazığ’a gitti. HDP Basın Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Muş Milletvekili Şevin Coşkun ve Ergani Belediye Eşbaşkanı Ahmet Kaya’nın incelemelerde bulunmak amacıyla kente gittiği belirtildi.

'ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR'

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, göçük altında insanların olduğunu ifade ederek, "Ölü sayısı artabilir" dedi.
Öte yandan kentteki kişilerin özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları yönünde uyarılarda bulunuldu. Acil müdahale araçlarının trafik yoğunluğu sebebiyle çalışmakta zorlanacağı vurgulanarak, toplu taşıma araçlarının kullanılması istendi.

AMED'DE HALK SOKAKTA

Elazığ'daki deprem Amed'de de hissedildi. Deprem sonrası sokağa çıkan halk, yanlarına aldıkları battaniyelerle geceyi parklarda geçirdi.
Ergani ilçesinde ise Saliha Kurt adlı kadın ile 11 yaşındaki çocuğunun deprem esnasında yaşanan panikle balkondan atladıkları öğrenildi. Yaralanan anne ve çocuğu, hastaneye kaldırıldı.
Bismil ilçesinde de Fırat Mahallesi’nde oturan Sultani Sürer (80), kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

PROF. GÖRÜR: UYARDIM, BİR ŞEY YAPILMADI

Prof. Dr. Naci Görür, Elazığ’da yaşanan depreme ilişkin yaptığı açıklamada, “Elazığ’ın depremselliği ile ilgili konferanslar verdim, uyarılar yaptım, Elazığ ve köylerini depreme hazırlayın, dedim. Ama maalesef pek bir şey yapılmadı" dedi.

DEPREM PARALARI NEREDE?

Türk devlet yetkilileri ise her zamanki gibi krizi kötü yönetmeye devam ediyor.
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrası Twitter hesabından para desteği istedi ve ardından mesajını sildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sadece AKP döneminde İstanbul'un depreme dayanıklı olması için 17 yılda toplanan 36 milyar dolar için, "Paralar nerede?" sorusunu yöneltmişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, depremle ilgili, "Her şeyi devletten beklemek çok da doğru olmaz. Vatandaşlarımız da hassasiyet göstermeli" dedi.

KURTARILDILAR

Biri Elazığ merkezde, biri Maden ilçesine bağlı Gezin'de olmak üzere iki kişinin daha enkaz altından kurtarıldığı bildirildi. Maden ilçesine bağlı Gezin köyünde çöken binanın enkazında ekipler tarafından 12 saat sonra enkazdan bir kişi canlı çıkarıldı. Yaralı, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı.
Enkazdan çıkarılan kişinin hamile bir kadın olduğu öğrenildi.
Elazığ merkez Mustafa Paşa Mahallesi'nde enkaz altından saatler sonra 2 kişi sağ çıkarıldı.  

AFAD: 21 ÖLÜ, 1030 YARALI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ şehir merkezinde 4 binanın yıkıldığını belirtti.
Açıklamada, şu ana kadar ölü sayısının 21, yaralı sayısının ise 1030 olduğu kaydedildi.
Açıklamada, "Elazığ Havaalanı çalışır durumdadır. Haberleşme şebekesinde kısa süreli kesinti meydana gelmiş ve kısa sürede sorun giderilmiştir. Elektrik ve doğal gaz hatlarında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Bölgeye giden trenler en yakın istasyonlara çektirilmiştir" denildi.
AFAD, 143 personel ve 47 aracın bölgeye yönlendirildiğini ifade etti.