Ermeni savaşçılardan 'soykırımcılara karşı mücadele' sözü

Şehit Nubar Ozanyan Taburu savaşçıları ve aileleri, Ermeni Soykırımı'nda katledilenleri andı.

Kuruluşunu bugün yazılı bir açıklamayla ilan eden Şehit Nubar Ozanyan Taburu'nun savaşçıları ve aileleri, Türk devletinin 1915’te gerçekleştirdiği Ermeni Soykırımı'nın 104. yıl dönümü vesilesiyle bir anma etkinliği gerçekleştirdi.

Hasekê’nin Til Goran köyündeki Marziya Kilisesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Rojava'daki ilk Ermeni askeri gücü olan tabur savaşçıları ve aileleri, yöredeki bazı Arap ve Kürtler de katıldı.

'HALKLARIMIZI KORUYACAĞIZ'

Nubar Ozanyan Taburu’nun komutanlarından Masis Mutanyan, etkinlikte şunları söyledi:

"Bu soykırım sonucunda Ermenilerin dini, dili, kültürü kaybedildi. Tarihte Ermeni halkına yaşatılmış kara bir gündür. Bu soykırım sürecinde Ermeni halkı sürgün edildi, perişan edildi. Katliamcıların hedefi dünyada Ermenilere ait hiçbir şeyin kalmamasıydı.

Bize yaşatılan bütün katliamlara rağmen biz, 'Ermeniler halen var, var olacağız, direneceğiz' diyoruz. Ermeni halkı asil bir halktır ve bir tarihi vardır. Bugün Ermeni halkı ve askerleri olarak varız ve hazırız. Biz de Ermeni askeri güçleri olarak halklarımızı ve özgürlüğümüzü, dilimizi, kültürümüzü koruyacağız."

Nubar Ozanyan Taburu savaşçılarından Artin Agobiyan ise "Bütün dünya bilsin ki ne dilimizi ne aslımızı bırakacağız ve her şeye hazırız” mesajını verdi.

‘ERMENİ HALKI KÖKLERİNDEN UZAKLAŞTIRILDI’

Taburun Ermenice öğretmeni Cemil Amed de şöyle konuştu:

"Ermeni halkı köklerinden, topraklarından uzaklaştırıldı, yani sadece fiziksel katliam değildir.

Bu soykırım Ermenilere yapıldı, yaşatıldı ama Türk devleti günümüze kadar da katliamlarına devam ediyor. Kürt, kadın, devrimci katliamlarını gerçekleştiriyor. Rojava’yı da yok etmek istiyor. 24 Nisan vesilesiyle yeniden diyoruz ki biz Rojava’nın savunma gücüyüz, ezilen halkların savunma gücüyüz. Türk devleti bizi ne kadar yok etmek istese de biz, dilimize, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkarak bu katliama karşı duracağız.”

Öğretmen Madlin Gerbidyan da Ermenistan özlemi üzerine Ermenice bir şiir okudu.

Daha sonra Ruhar Arbidyan, Dr. Halit Şeyxe konuşma yaptı.

Etkinlikte Nubar Ozanyan Taburu Ermeni Fedai Marşı da okundu. Etkinlik kilisenin bahçesinde müzik dinletisiyle sona erdi.