Finlandiya'da ihmal ve bakımsızlıktan 15 kişi öldü

Son 2 yıl içinde büyük çoğunluğu özel şirketler tarafından işletilen yaşlılar evlerinde kalan 15 kişi bakımsızlık ve ihmal sonucu yaşamını yitirdi.

Son 2 haftadır Finlandiya yaşlılık bakımında kamuoyuna yansıyan skandallarla çalkalanıyor. Yaşlıların bakımından sorumlu şirketler sahtakarlıktan dayak ve ölüme yol açmaya kadar bir çok pek çok suçlamayla karşı karşıya.

Sağlık ve bakım kurumlarını denetlemekten sorumlu kurum Valvira, şirketlerden bazıları hakkında polise bildirimde bulundu. Polis iddialar ile ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

Finlandiya Ulusal Savcısı Raija Toiviainen de,  yaşlıların insanlık onuruna yakışır bir bakım hakları olduğunu, suçlamaları ciddi bulduğunu ve dosyanın kendisine gelmesi durumunda kapsamlı bir soruşturma başlatacağını söyledi.

HÜKÜMET HAKKINDA GENSORU VERİLDİ

Seçimlere iki aydan az bir süre kala bir araya gelen muhalefet partileri, hükümet hakkında gensoru önergesi verdi ve güven oylamasına gidilmesini istedi.

Yürürlükte bulunan uygulamaya göre yaşlılar bakım evlerinde kalan her kişi başına 0,5 bakıcı bulunuyor. Ancak bunu yetersiz gören muhalefet partileri bu rakamın 0,7'ye çıkarılmasını başka bir değişle 10 yaşlının bulunduğu bakım evlerinde 7 bakıcının çalıştırılmasını talep ediyor.

İşverenler ise, bu önerinin gerçekleşmesinin yılda 250 milyon avroya mal olacağını belirterek bakıcı sayısının arttırılmasına karşı çıkıyor.

Hükümet ortağı Ulusal Koalisyon Partisi Başkanı Petteri Orpo'nun yaşlılar bakımının desimallerle kararlaştırılmayacağını söylemesi muhalefet partilerinin tepkilerine yol açtı.

YAŞLILAR İÇİN OMBUDSMAN ÖNERİSİ

Tüm muhalefet partileri; Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller, Sol Birlik, Gerçek Finlandiyalılar, Hıristiyan Demokratlar bir gensoru önergesi vererek konunun parlamentoda tartışılmasını ve hükümet için güven oylaması yapılmasını istedi.

Önergede yaşlılar bakım evlerinde kişi başına 0,7 bakıcı çalıştırılması ve yaşlılar için bir Ombudsman oluşturulması yer aldı.

Önergenin tartışılması sırasında söz alan muhalefet partisinin sözcüleri yaşlılar bakımının öneminden söz etti.

Nisan ayında Finlandiya'da genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Aile ve Bakım Bakanı Annika Saarikko, Adalet Ombudsmanı'nın yasalarda değişiklik yapılması için zamanın yeterli olmadığını söylediğini, bu nedenle de yaşlılar bakımı ile ilgili düzenlemelerin ancak seçimlerden sonra yapılacağını öne sürdü.

Önerinin gerçekleşmesi için gerekli 4200 bakıcıyı eğitmenin ve işe almanın mümkün olamayacağını  iddia etti.

HİÇBİR ŞİRKET FİNLANDİYA PARLAMENTOSU'NU REHİN ALAMAZ

Muhalefet partileri, hükümeti sorumluluktan kaçınmak için yeni argümanlar bulmakla eleştirdi.  Sosyal Demokrat Parti'nin Başkanı Antti Rinne, hükümeti sağlık şirketlerinin hizmetinde olmakla suçlayarak “Hiçbir şirket Finlandiya Parlamentosunu rehin alamaz” dedi.

Diğer muhalefet partileri de, yaşlılık bakımında çıkan skandalların sorumlusu olmakla suçladıkları özel sağlık şirketlerini hedef aldı. Pek çoğunun gerçek sahiplerini belirlemenin mümkün olmadığını ve  şirket sahiplerinin sorumluluk üstlenmeden aşırı karlar elde ettiklerini söyledi.

Önergenin hazırlanmasına öncülük eden Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Maria Guzenina, şirketlerin kar tutkularının iyi niyetli tavsiyelerle dizginlenmeyeceğini belirterek yasalarda yeni düzenlemelere gidilmesini istedi.

Muhalefet Partileri temsilcileri ısrarla Ulusal Topluluk Partisi'nin önerilerine yanıt vermesini talep ettiler ama Petteri Orpo, yeni bir yaşlılar bakımı yasasının ancak seçimlerden sonra çıkarılabileceğini öne sürdü.

HÜKÜMET MUHALEFETİ İKİ YÜZLÜLÜKLE SUÇLADI

Hükümet partilerinin temsilcileri, yaşlılar bakımındaki sorunların yeni olmadığını belirterek muhalefeti iki yüzlü davranmakla suçladı. Şu anda muhaleffette olan partilerin geçmişte iktidar ortağı olduklarında yaşlılar bakımı için gerekli finansmanı bulamadığını söyledi.

Yapılan güven oylamasında 88 milletvekili hükümetin istifası, 99 milletvekili de hükümetin devam etmesi yönünde oy kullandı. 12 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

TARTIŞMALAR  HALKIN PARTİLERE YAKLAŞIMINI ETKİLEDİ

Son iki haftayı kapsayan kamuoyu yoklamalarının sonuçları yaşlılık bakımı tartışmalarının halkın partilere yaklaşımında etkili olduğunu gösteriyor.

Yaşlılar bakımının iyileştirilmesine öncülük yapan Sosyal Demokrat Parti'nin seçmen desteği % 20,1'e yükseldi. Öneriye olumsuz yaklaşan Ulusal Koalisyon Partisi ise % 2,3 oranında oy kaybederek % 17,3'e geriledi.