Fransa’da demiryolu çalışanları genel greve gidiyor

Fransa demiryolları kuruluşu SNCF çalışanları, alım gücü için 6 Temmuz’da ulusal çapta greve gidiyor.

CGT-Cheminots, SUD-Rail ve CFDT sendikaları yaptıkları ortak açıklamada, ücret artışı için 6 Temmuz’da greve gideceklerini duyurdu.

Açıklamada “Ukrayna'daki savaşla birlikte pandemi sonrası ve jeostratejik durum, 40 yıldır eşi görülmemiş bir fiyat artışına neden oluyor” endişesi dile getirildi.

Demiryolları çalışanlarının bundan ağır etkilendiği ve alım gücünde “net ve güçlü” bir gerilemeye maruz kaldığını kaydeden sendikalar, 16 Haziran’da SNCF Başkanı ile ücret sorununa ilişkin “acil bir istişare” istediklerini hatırlattı.

Açıklamada, “Yönetim sendikal örgütleri kabul etmeyi reddederek, tartışmaları mevcut çift taraflı toplantılara yönlendirdi” denildi.

Demiryolu işçileri maaşların enflasyonu dengeleyecek şekilde tedbirler alınmasının yanısıra, genel olarak ücret artışı ve primlerin değerlendirilmesini istiyor. Sendikalar ayrıca  “tüm ödeneklerin, ikramiyelerin ve tazminatların yeniden değerlendirilmesi” talep ediyor.

“Unsa-ferroviaire” sendikası grev çağrısına henüz katılmadı. Sendika kararını 28 Haziran’da verecek. Grev çağrısı tüm SNCF personelini ilgilendiriyor.