Gazze Şeridi’ne sükunet geri döndü

Gazze Şeridi’ne, şiddetli bir gecenin ardından sükûnet geri döndü. Gözler bugün Filistinlilerin gerçekleştireceği protesto eylemlerine çevrildi.

Bölgede aylarca süren gerilimin ardından Çarşamba ile Perşembe arasında, 2014’teki savaştan bu yana en şiddetli çatışmalardan biri yaşandı.

Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik 180’i aşkın roket atışı yapıldı. Bir çok kişi yaralanırken, İsrailliler güvenlikli barınaklara çekilmek zorunda kaldı.

İsrail ordusu Hamas’a ait 150’yi aşkın askeri tesisi havadan vurdu. İsrail saldırılarında biri 23 yaşındaki hamile kadın ve 18 aylık kız çocuğu olmak üzere 3 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas ile İsrail, Perşembe günü Mısır ve BM arabuluculuğu ile dolaylı görüşmeler yaparak bir ateşkes yapmayı kabul ettiler. Ateşkes, gece yarısından önce yürürlüğe girdi.

Ne Hamas ne de İsrailli yetkililer resmi bir açıklamada bulunmadı. İsrail medyasına göre bazı İsrailli yetkililer böyle bir anlaşmayı yalanladı. İsrail tarafı, bu tür durumlarda alışıldık bir şekilde yalanlamada bulunuyor.

Buna karşın medyaya yer alan bilgilere göre, İsrail Hamas ve ittifak halindeki grupların ateş açmaması halinde, karşılık vermeyeceği taahhüdünde bulundu.

Sonuç olarak Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece, belirgin herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

Gazze Şeridi, İsrail, Mısır ve Akdeniz arasına sıkışmış, ambargo altındaki yoksul bir bölge haline geldi.

Şimdi gözler bu Cuma günü sınır hattında İsrail güvenlik şeridi boyunca yapılacak gösterilere çevrildi. Gösteriler, yapılan anlaşma için bir test niteliği taşıyor.

İsrail ile Hamas ve ittifakları arasında 2008’den bu yana üç büyük savaş yaşandı.