Gerilla Cudî’den Zagroslara kadar her yerde direnişte

HPG, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın Cudî’den Zagroslara kadar her yerde işgalci Türk devletine karşı destansı bir direniş gösterdiğini belirtti. Gerçekleştirilen eylemlerde tespit edilen 11 işgalci cezalandırıldı.

HPG Basın İrtibat Merkezi,Kürdistan Özgürlük Gerillası Cudî’den Mêrdîn’e, Metina’dan Zap ve Avaşîn’e kadar kahramanlık destanı yazan şehitler vererek direnişini ve eylemlerini yoğun bir biçimde sürdürmektedir. Havadan ve karadan birçok farklı taktik ile gerçekleştirilen eylemler sonucunda işgalcilere ağır darbeler vurulmuştur. Avaşîn, Zap ve Metina bölgelerindeki yoğun çatışmalar ise halen devam etmektedir” dedi.

HPG, gerçekleşen ve halen devam devam etmekte olan direnişe ilişkin şu ayrıntıları paylaştı:

İŞBİRLİKÇİ SÜLEYMAN BÖLÜNMEZ’İN ŞANTİYESİNE EYLEM

Cudî bölgesinde kontra faaliyetler yürüten işbirlikçi Süleyman Bölünmez’e ait şantiyeye yönelik eylem gerçekleştirilmiştir. Bu şantiyede bulunan 11 kamera imha edilmiş, 11 araç yakılmış, 2 silah ve 3 dürbüne el konulmuştur.

CUDÎ’DE ÇATIŞMA

7 Haziran 2021 günü saat 03:45’te Şirnex’in Cudî bölgesine bağlı Navsera Cudî alanında bir grup yoldaşımız ile işgalciler arasında çatışma yaşanmıştır. Birçok işgalcinin cezalandırıldığı bu yoğun çatışmada son mermisine kadar fedaice savaştıktan sonra ağır yaralanan Dilsoz Cudî yoldaşımız, düşmana esir düşmemek için bombasını kendisinde patlatarak şehadete ulaşmıştır.

Şehadete ulaşan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Dilsoz Cudî
Adı Soyadı: Bedia Yalıç
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Kumrî – Ahmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Haziran 2021 / Cudî

 

 

Kürdistan’ın kalbi Botan’da doğan Dilsoz Cudî yoldaşımız yurtsever bir aile çevresinde büyümüştür. Aile çevresinin Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde bedel veren bir aile olması, düşmanın baskı ve zulmüne rağmen Kürdistan Özgürlük Hareketi’ne bağlılıklarını sürdürmesi Dilsoz yoldaşımızın partimiz PKK’yi yakından tanımasına vesile olmuştur. Bununla birlikte Önder Apo üzerine yaptığı araştırmalar sırasında Önder Apo’nun kadına olan yaklaşımından etkilenerek gençlik çalışmalarına aktif bir şekilde katılmıştır. Fakat daha sonra soykırımcı Türk devletinin halkımızın her alandaki kazanımlarını hedefleyen saldırıları karşısında en etkili mücadelenin gerillaya katılmakla mümkün olabileceğine kanaat getirerek gerilla saflarına katılmıştır. Gerilla saflarına katıldıktan sonra araştırma ve öğrenme istemini daha da geliştiren Dilsoz yoldaşımız kendisini her anlamda geliştirmek ve bu gelişimini de pratik alana yansıtmak için yoğun bir emek harcamıştır. Dilsoz yoldaşımız aldığı eğitimler ve yaşadığı yoğunlaşmalarla özgür kadın çizgisinde derinleşmiş ve bu çizgiyi kişiliğinde temsil etmeyi temel gayesi olarak belirlemiştir. PKK’deki yoldaşlık ilişkilerine derinden bağlı olan Dilsoz yoldaşımız özellikle Önder Apo ile Kemal Pir arkadaşın yoldaşlık ilişkisinden çok etkilenmiş ve bu yoldaşlık ilişkisini yaşamsallaştırmak için büyük bir çabanın sahibi olmuştur.

İşgalci Türk devletinin halkımıza ve hareketimize yönelik geliştirdiği yoğun saldırılara cevap olabilmek için askeri alanda da uzmanlaşan Dilsoz yoldaşımız birçok alanda pratik yürüttükten sonra yüzünü Botan’a dönmüştür. Düşmanın Botan alanında başta kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimleri üzerinde geliştirmek istediği özel savaş uygulamalarına ve Botan doğasını tahrip edip Kürtsüzleştirme politikasına karşı derin bir öfke duymuştur. Bu öfkesini düşmana karşı gerçekleştirilen birçok etkili eyleme katılarak gösteren Dilsoz yoldaşımız, düşmana karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğinin en çarpıcı örneklerinden olmayı başarmıştır. Kürdistan’ın birçok alanında pratik yürüten Dilsoz Cudî yoldaşımız içerisinde bulunduğu her çalışmada derin bir iz bırakarak bütün yoldaşlarının gönlünde yer edinmesini bilmiştir.

Şehit yoldaşımızın değerli ailesine, tüm Şirnex halkına ve yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

GIRÊ HIRMO’DA 3 İŞGALCİ CEZALANDIRILDI

7 Haziran günü saat 09:00’da Cudî bölgesine bağlı Girê Hirmo alanında operasyona çıkan işgalcilere yönelik sabotaj taktiği ile bir eylem gerçekleştirilmiştir. Bu eylemde 3 işgalci cezalandırılmıştır. İşgalciler Girê Hirmo alanını saldırı helikopterleri ile bombalamış, bu operasyon kısmi olarak geri çekilmiştir.

METİNA’DA HAVADAN EYLEM

Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetlerimiz; 10 Haziran günü saat 11:30’da Metina bölgesine bağlı Azad Tepesi’nde bulunan işgalcilere yönelik havadan bir eylem gerçekleştirmiştir. Belirlenen hedefler isabetle vurulmuştur.

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde Avaşîn bölgesinde;

9 Haziran günü saat 05:30’da Werxelê alanındaki savaş mevzilerine girmek isteyen işgalcilere karşı ferdi silahlar ile etkili bir eylem gerçekleştirilmiştir. Bu eylemde 1 işgalci cezalandırılmış, 2 işgalci de yaralanmıştır. Saat 09:30’da savaş tünellerine doğru ilerlemek isteyen işgalciler sabotaj taktiği ile vurulmuştur. Geri çekilmek zorunda kalan işgalciler bu kez dronlar ile görüntü almak istemiştir. Güçlerimizin müdahalesinden sonra dronlar alandan uzaklaşmak zorunda kalmıştır. Saat 15:30’da savaş mevzilerine yakınlaşmak isteyen işgalcilere yönelik bir eylem gerçekleştirilmiştir. Darbe alan işgalciler geri çekilmek zorunda kalmıştır. Saat 16:00’da işgalciler 3 kez sabotaj taktiği ve aynı zamanda ferdi silahlarla vurulmuştur. Burada 4 işgalci cezalandırılmıştır. İşgalciler burada bir kademe geri çekildikten sonra 16:30’da savaş mevzileri uçaklar ile bombalanmıştır. Saat 17:00’da savaş mevzilerine yakın bir tepeye konumlanan 2 işgalci sabotaj taktiği ile vurulmuş, 1 işgalci cezalandırılmış ve 1 işgalci de yaralanmıştır.

9 Haziran günü Werxelê savaş mevzilerinde yaşanan çatışma ve gerçekleştirilen eylemlerde 6 işgalci cezalandırılmış, 3 işgalci de yaralanmıştır.

10 Haziran günü saat 10:00’da Werxelê arazisinde bulunan işgalcilere yönelik bir suikast eylemi gerçekleştirilmiştir. Bu eylemde 1 işgalci cezalandırılmıştır.

10 Haziran günü saat 11:00’da Werxelê alanında işgalcilere ait 5 askeri çantaya, asker künyelerine ve 150 kilo patlayıcıya el konulmuştur.

10 Haziran günü saat 14:00’da savaş tünellerine girmek isteyen işgalciler ferdi silahlar ile vurulmuştur. Buradaki işgalciler bir kademe geri çekilmek zorunda kalmıştır.

10 Haziran günü 21:20 – 23:30 saatleri arasında Mamreşo, Mervanos ve Banista alanındaki işgalciler helikopterler ile değiştirilmiştir.

10 Haziran günü saat 22:50’de bağlı Werxelê alanı savaş uçakları ile 5 kez bombalanmıştır.

10 Haziran günü saat 00:00’da Werxelê alanı savaş uçakları ile 2 kez bombalanmıştır. Daha sonra bu alan sınırdaki karakollardan atılan obüs ve katyuşalarla bombalanmıştır.

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde Zap bölgesinde;

9 Haziran günü saat 20:00’da Küçük Cilo silsilesinde bulunan işgalcilere yönelik bir suikast eylemi gerçekleştirilmiştir. Burada 1 işgalci cezalandırılmıştır.

9 Haziran günü 09:40 – 10:30 saatleri arasında Çemço alanı savaş uçakları ile 3 kez bombalanmıştır.

10 Haziran günü 21:20 – 00:00 saatleri arasında Küçük Cilo alanında helikopter hareketliliği yaşanmıştır.

10 Haziran günü saat 20:55’te Karker alanı savaş uçakları ile 2 kez bombalanmıştır.

11 Haziran günü saat 07:00’da Çemço alanı sınırdaki karakollardan atılan obüsler ile bombalanmıştır.

Cenga Xabur Devrimci Hamlesi çerçevesinde Metina bölgesinde;

10 Haziran günü saat 14:30’dan şu saatlere kadar Zendura alanındaki savaş mevzilerinde büyük patlamalar ve yoğun çatışmalar yaşanmaktadır.

9 Haziran günü saat 19:30’da Amediye ilçesinin Kani Masi nahiyesine bağlı Kêste ve Qela Qumriyê köyleri savaş uçakları ile bombalanmıştır.

9 Haziran günü 19:30 – 20:00 saatlerinde Zendura Tepesi savaş uçakları ile 4 kez bombalanmıştır.

9 Haziran günü 21:00 – 03:00 saatleri arasında Amediye ilçesinin Kani Masi nahiyesine bağlı Zendura, Hirorê, Deşîşê, Sereru ve ve Qela Qumriyê köylerine ait araziler saldırı helikopterleri ile bombalanmıştır.

11 Haziran günü sabah saatlerinde Amediye ilçesinin Kani Masi nahiyesine bağlı Êzîdî Köyü’nde işgalciler helikopterler ile indirme yapmıştır. 

2 GERİLLANIN KİMLİK BİLGİLERİ

30 Nisan 2021 günü yaptığımız açıklamada 29 Mart 2021 tarihinde Mêrdîn’e bağlı Kela Şehîdan alanında işgalci TC ordusuyla çatışma yaşandığını ve bu çatışmalarda Agit Timok (Kahraman Sunar) yoldaşımızın şehadete ulaştığı bilgisini paylaşılmıştı. Daha sonra alandaki güçlerimizin yaptığı araştırmalar sonucu Agit Timok (Kahraman Sunar) yoldaşımızın şehit düşmediği ve görevi başında bulunduğu kesinleşmiştir. Yaşanan çatışmalar sırasında şehadete ulaşan yoldaşımızın Agit Birhat (Serdar Sağlam) olduğu netleşmiştir. Yine aynı çatışmalarda Ferhat yoldaşımızın da şehadete ulaştığı bilgisi netleşmiştir.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Agit Birhat Nucan
Adı Soyadı: Serdar Sağlam
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Melike – Mehmet Şerif
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Mart 2021 / Mêrdîn

 

Kod Adı: Ferhat Cudî
Adı Soyadı: Yakup Salgın
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Sultan – Seyfettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Mart 2021 / Mêrdîn

 

Botan’da emekçi bir ailede dünyaya gelen Agit yoldaşımız yurtsever kültür ile büyümüştür. Alın teri ve emeğiyle var olmayı bilen, her zaman onurlu bir yaşam arayışında olan Agit yoldaşımız, soykırımcı ve sömürgeci Türk devletinin gerçek yüzünü gittiği metropollerde daha net bir biçimde görerek mücadele içerisine girmiştir. Botan’ın asi ve boyun eğmez kişiliğiyle kısa sürede aktif çalışmalarda yer alarak özgürlük hareketini daha yakından tanıma fırsatını bulmuştur. Türkiye metropollerinde, Kürt halkına yapılan zulmü daha yakından gören Agit yoldaşımız Önder Apo’nun ideolojisiyle tanışarak gerilla saflarına katılmıştır. Emekçi kişiliği ve Kürdistan dağlarına olan tutkusuyla gerilla pratiğinde kısa zamanda yetkin bir gerilla olmayı bilmiş ve katıldığı andan itibaren her zaman direniş cephesinde yer almıştır. Medya Savunma Alanları’nda birçok bölgede görev üstlenen Agit yoldaşımız, DAİŞ çeteleri Başûrê Kurdistan’a saldırdığında Maxmur ve Kerkük halkının imdadına koşan ilk gerilla gurubunda yer almış ve tarihi direnişte iz bırakmıştır. Nefes nefese bir direnişten sonra işgalci Türk devletine karşı mücadelesini Botan’da sürdürmek için büyük bir çabanın sahibi olmuş, doğup büyüdüğü topraklara yetkin bir gerilla komutanı olarak dönmüştür. Yıllardır büyük bir inanç ve sarsılmaz Apocu iradeyle işgalcilere karşı direnişte yer alan Agît yoldaşımız, mücadele azmi ve emekçi kişiliyle her zaman Botan kahramanları arasında anılacak ve mücadelemize ilham kaynağı olacaktır.

Yurtsever bir ailenin ferdi olarak Mêrdîn’de dünyaya gelen Ferhat yoldaşımız, yurtsever ve direnişçi yapısıyla bilinen bir ortamda şekillenmiştir. Daha ilk öğrenim yıllarında soykırımcı ve faşist Türk devletinin asimilasyon uygulamalarını fark eden ve böylece derin bir arayış içerisinde olan Ferhat yoldaşımız, araştırmaları sonucu Önder Apo’nun ideolojisiyle tanışmış ve üniversite yıllarında aktif çalışmalar içinde yer almıştır. Uzun yıllar gençlik çalışmalarında yer alan Ferhat yoldaşımız, soykırımcı Türk devletinin Önder Apo’ya karşı uyguladığı işkence ve saldırılara karşı gerilla saflarına katılarak cevap vermiştir. Büyük bir inanca ve yılmaz Apocu iradeye sahip olan Ferhat yoldaşımız, gerilla yaşamında önemli görevler üstlenmiştir. Tüm görev ve sorumluluklarını büyük bir başarı ve azimle yerine getirmeyi bilmiş, en zor şartlarda ve imkanların olmadığı durumlarda yaratıcı kişiliğiyle her zorluğun üstesinden gelmeyi başarmıştır. Büyük bir tecrübe ve yetkinlik kazanan Ferhat yoldaşımız, yıllar sonra yetkin bir gerilla komutanı olarak Bakurê Kurdistan’da soykırımcı Türk devletine karşı direnişte yer almak için yönünü Mêrdîn’e vermiştir. Soykırımcı Türk devletine karşı mücadelede destansı direnişin içinde yer alarak işgalcilere ağır darbelerin vurulduğu birçok eyleme öncülük etmiştir. Ferhat yoldaşımız, soluksuz mücadelesiyle ve Apocu fedai duruşuyla her zaman biz geride kalan yoldaşlar için mücadele perspektifi olacaktır.

Mücadele ve direnişleriyle zaferin gerçekleştirilmesinin kilometre taşları olan kahraman şehitlerimizin değerli aileleri ve tüm yurtsever Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz."